SETEMBRE utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies.Accepto
Els guanyadors de la 3a edició dels Premis Eixarcolant, acompanyats de la presidenta del Col·lectiu Eixarcolant, Paula Llauradó, a la dreta, i el president sortint, Marc Talavera, a l'esquerra
En la categoria de recerca va guanyar un treball de Connecta Natura sobre innovació en la transferència etnobotànica | Els Premsi Eixarcolant busquen ser un espai de debat, cultura i reivindicació entorn de l'etnobotànica i el desenvolupament rural
El documental es projecta aquest divendres 17 de gener a la Biblioteca Bac de Roda | El treball de Paula Escribano explica a partir de l'experiència d'una pastora i tres pastors com l'ofici està en risc de desaparició
La xerrada es farà el dijous, excepcionalment , i no en divendres, com és habitual en el Fòrum de Debats | Duch analitzarà la incidència en la sobirania alimentària de sectors com el porcí, molt important a Osona
Mengem Osona, Justícia Alimentària, Revolta Pagesa i Terra Fèrtil van reflexionar entorn de la crisi del sector primari i l'afectació en la sobirania alimentària | Publiquem el vídeo íntegre de la tercera sessió; la quarta és el 6 d'octubre i estarà dedicada a l'energia
Imatge del mercat Elikagunea, a Azpeitia. | Anna Pujol Navarro
L'acte tindrà lloc el dijous 16 de maig a les 19 hores, a la Biblioteca de Vic Pilarín Bayés | L'esdeveniment comptarà amb la presentació de la nova campanya i el llançament del documental "Reclama el teu mercat"
La jornada es fa aquest dimecres en el marc de la 4a Jornada de Producció i Consum Agroecològic de la Taula Territorial de l’Ateneu | A la sessió, especialment concebuda per al món local, s’hi exposaran diverses experiències d’èxit des del punt de vista de l’administració i del sector agroecològic
Dues persones als horts d'Eixarcolant amb la samarreta del lema de la campanya
La presentació de la campanya a Vic es fa aquest dimecres a Mengem Osona | El nou model ha de permetre conèixer què hi ha darrere de cada producte i normalitzar el cultiu i consum d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals, elements clau per la sostenibilitat i la sobirania alimentària
Susanna Pérez, sòcia de Mengem Osona, durant l'entrevista a Ràdio Clota
Entrevista a Martina Marcet, ramadera agroecològica a Cal Roio del Catllaràs de la Nou de Berguedà i autora d'un dels textos d''Economia Solidària i Feminista' (Pol·len) | «A les zones rurals les dones tenen un pes i una càrrega molt grossa perquè saben que s’hauran de cuidar de la gent gran, dels fills, per tant hi ha un èxode cap a les zones urbanes i és on els moviments feministes creixen més»
Pilar Clotet, davant d'un dels galliners que tenen a la zona boscosa de l'entorn del Molí de Bonsfills, a Vallmanya | Aleix Auber
Pilar Clotet i Joan Bonsfills, de Vallmanya, al Solsonès, van ser pioners ja fa 20 anys en la cria de pollastre ecològic | «Si tenim sol i tenim teulades, ens podem fer nosaltres l’energia, intentant ser el màxim d’autònoms possibles»
L’entitat de l’Anoia ha professionalitzat part de les seves tasques amb la constitució d’una cooperativa la tardor de 2019 | Eixarcolant treballa per la constitució del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, que ha de permetre un canvi de model productiu i ser una font de dinamització econòmica
Esther Vivas defensa la maternitat des d'un punt de vista feminista, ecologista i anticapitalista | Sara Blázquez
Esther Vivas publica 'Mama desobedient' (Ara llibres), des d'on aporta una mirada feminista, ecologista i anticapitalista de la maternitat | «Ser una mare desobedient és ser una mare que es rebel·la contra aquests models de maternitat imposats, és una mare que reivindica el seu dret a decidir, que s’erigeix com a subjecte actiu, de ple dret»
La jornada, que durarà tot el dia, tindrà espais de lleure i de reflexió, amb taules sobre despoblament i reconstrucció local; emergència climàtica, sobirania alimentària i gestió forestal, i col·lapse energètic, sobirania energètica i mobilitat sostenible
Safates de porexpan amb fruita en una botiga de productes ecològics de Gràcia | Arnau Comajoan
Arnau Comajoan escriu aquest article redefinint alguns conceptes entorn a l'anomenada «sobirania alimentària» a partir del seu periple per alguns establiments alimentaris suposadament ecològics de Gràcia | «La globalització del capitalisme ha aconseguit que trobem normal, necessari, un dret, menjar fruites de l'altra punta del món, com si no poguéssim viure perfectament alimentant-nos de les fruites (de temporada) que podem cultivar aquí amb les característiques del nostre territori i les condicions climàtiques que tenim»
Imatge general de la taula rodona sobre sòl agrícola i sobirania alimentària a Manlleu | CUP Manlleu
Crònica del debat sobre sòl agrícola i sobirania alimentària fet a Manlleu arran de l'operació urbantística del Poquí, amb Gustavo Duch, Clara Griera i Pep Palau | «Només estalviant tots els articles superficials que s’acumulen en sortir de les grans superfícies n’hi ha suficient per comprar i consumir productes locals, saludables i ètics. No és només evitar que un Mercadona s’instal·li a Manlleu o on sigui, es tracta de canviar el model de consum»