SETEMBRE utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies.Accepto
Mengem Osona, Justícia Alimentària, Revolta Pagesa i Terra Fèrtil van reflexionar entorn de la crisi del sector primari i l'afectació en la sobirania alimentària | Publiquem el vídeo íntegre de la tercera sessió; la quarta és el 6 d'octubre i estarà dedicada a l'energia
Toni Juclà, un dels pagesos participants a Rural(ment), prenent la paraula, en presència de Jordi Barceló, Dani Forcada i Jonaina Salvador | Patxi Uriz
La nova proposta de Talaia Pagesa vol esdevenir una eina que impulsi l'optimisme de la pagesia amb la música com a eina connectora que obri les emocions | La pagesia que va participar en la primera sessió a l’Institut del Teatre de Vic fa una valoració positiva d’aquesta innovadora experiència
Neus Monllor intervenint a la Talaia Pagesa 2023 | Talaia Pagesa
Rural(ment) vol esdevenir una eina per a la pagesia que impulsi el seu optimisme a partir de la música com a eina connectora que obri les emocions | La proposta s’estrena el 22 de març a Vic, coincidint amb el Mercat del Ram, però hi ha l’objectiu de replicar-la en altres territoris de Catalunya
«No serveix excusar-se quan no has anat a mercat a comprar-li al pagès de confiança o quan no has pogut demanar cistella perquè just aquell dia que tocava fer-ho, tenies molta feina a l'oficina»
«Viure envoltada de natura vol dir formar-ne part, i formar-ne part vol dir treballar-hi, i quan hi comences a treballar t'adones que no tot és tan serè com t'ho havies imaginat» | «Com és que el sector primari sempre hi surt perdent? Com és que ara mateix tan sols és viable dedicar-t'hi si sucumbeixes a la dependència de les subvencions?»
Foto de família de les persones participants a la segona Talaia Pagesa | Josep Comajoan
La segona Talaia Pagesa expressa des de Vic l’aposta ferma per «una pagesia amb ànima, de mirada humana i arrelada a la vida» | Pageses i pagesos d’arreu del país debaten i posen les bases per crear un nou relat de la pagesia que permeti assegurar-ne el futur
Concentració, aquest divendres al migdia, al Mercadona de la carretera de Sant Hipòlit de Vic | Josep Comajoan
El sindicat agrari denuncia la inacció de l'administració en fer complir la llei de la cadena alimentària que impedeix pagar els productes agraris per sota el preu de cost | Segons Unió de Pagesos, el degoteig d'abandonament de granges ha fet que només en l'últim mes s'han produït 1,7 milions de litres de llet menys a Catalunya
L'acció d'aquest dissabte ha portat dues vedelles d'una granja osonenca a les portes de l'Esclat de Malla | Josep Comajoan
La concentració davant de l'hipermercat del grup Bon Preu ha estat acompanyada per dues vedelles i diversos tractors | La negativa de moltes granges a firmar la renovació de contractes que finalitzaven el 31 de març obre la porta a poder negociar preus a l'alça
Josep Guitart, coordinador de la Unió de Pagesos al Bages, intervenint a la concentració d'aquest dissabte a Malla | Josep Comajoan
La Unió de Pagesos critica l’operació de màrqueting de Bon Preu amb la llet Terra i Tast i convoca una nova concentració per dissabte vinent | Hi ha hagut tractorades a la mateixa hora a les portes de Carrefour, Mercadona, Condis i Lidl en altres punts del país
Pep Alsina, a la casa d'El Pujol, a Calldetenes | Sara Blázquez
Pep Alsina, pagès i sindicalista històric a la Unió de Pagesos, analitza com s'ha arribat al col·lapse del sector lleter després de dècades de polítiques erràtiques | «La marca blanca és la plaga del sector, perquè hi ha la teoria, que no sé d'on surt, que la llet ha de servir de reclam»
Abocament de llet a un establiment de Mercadona de Vic per exigir el pagament d’un preu just a les productores, l’agost de 2021 | Bernat Cedó
El sector lleter català esclata després de dues dècades de cobrar quasi el mateix valor per litre i per les pràctiques de la gran distribució, que aposta pels preus rebentats com a reclam comercial | Un 56 % de la llet que es ven a l’Estat espanyol és de marca blanca i, d’aquesta, la meitat és d’Hacendado
Annaïs Sastre és una de les sòcies treballadores de la cooperativa Arran de Terra | Arran de Terra
Entrevista a Annaïs Sastre, sòcia treballadora de la cooperativa Arran de Terra, feta durant el confinament i publicada originalment al número 443 de la revista Cooperació Catalana | «Cal construir circuits curts i sistemes de comercialització en els que la pagesia tingui veu i vot»
Un ramat de vaques a la Casa Nova de Sora, una de les explotacions col·laboradores en els programes d'innovació agrària d'ARCA | Oriol Clavera
Les primeres Jornades sobre Espais Test Agraris posen en comú durant tota la setmana els coneixements i debats sobre els nous models d'incorporació de joves i gent nova a la pagesia | Els espais test permeten a les persones que volen incorporar-se a la pagesia sense provenir de tradició agrària un temps i un acompanyament per testejar l'activitat sense necessitat de fer una gran inversió econòmica
Porcs en semillibertat a la Granja Ramonich de la Pinya | Dolors Pena
Una ruta va permetre als participants en l’acció conèixer de primera mà quatre experiències agroecològiques i de proximitat de la Garrotxa, Osona i el Lluçanès | Pinso i porc ecològic a la Garrotxa, un escorxador de baixa capacitat a la sortida del corral al Lluçanès i una botiga agroecològica gestionada per productors i consumidors a Vic van ser les quatre parades de Porc Aventura II