Aquesta notícia es va publicar originalment el 04/11/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Tectònic va tancar diumenge la seva primera edició amb un total de 26.650 espectadors, 21.308 dels quals són les persones que durant 11 dies han vist la quinzena de films programats pels vuit festivals de cinema social que formen el Tectònic, a la plataforma de cinema Filmin. Pel que fa a les activitats paral·leles que s'han organitzat relacionades amb les pel·lícules, la majoria en format virtual, hi han assistit un total de 5.342 persones. De les 14 pel·lícules programades nou eren estrena a tot Catalunya i vuit a tot l'Estat .
El Tectònic va posar el punt final diumenge amb l'acte de cloenda que, a causa de les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, no es va poder fer al Teatre Atlàntida de Vic, tal com estava previst, i es va fer en streaming pel canal YouTube del festival. Al llarg de més d'una hora l'actor Sergi López, la directora de cinema Neus Ballús, i la periodista Mònica Terribas, van conversar sobre el tema central del festival: el cinema social i transformador. Tal com assenyalava Neus Ballús, «el cinema és una finestra a les diferents realitats i si no les veus, no existeixen. Com a creadores tenim la responsabilitat de mostrar aquestes realitats». Terribas i López, en la mateixa línia apuntaven que «el sistema té la capacitat de fagocitar les idees, però també té escletxes, perquè la gent té ganes de saber que el món pot ser millor».
L'acte també va comptar amb un punyent slam poetry a càrrec d'Adriana Beltran i Isa García, i una demostració magistral de glosa a càrrec de l'osonenca Núria Casals. L'esdeveniment va tenir un total de 533 visualitzacions, on el públic va poder fer preguntes als protagonistes a través del xat del canal YouTube i participar així del debat. La cloenda i totes les activitats paral·leles es poden veure completes al canal de Youtube del Festival Tectònic.
Des de l'organització del Tectònic es fa una valoració molt positiva d'aquesta primera edició del festival, que es va gestar durant la primavera passada en ple confinament per la Covid-19. La iniciativa d'unir esforços i recursos entre vuit festivals de cinema social de tot Catalunya per crear una proposta que fos íntegrament en línia i a prova de previsibles confinaments de cara a la tardor, consideren que va ser un encert, ja que el Tectònic s'ha desenvolupat en una setmana on les restriccions a causa de la pandèmia ha obligat a la gent a estar sobretot a casa, i ha convertit el festival en una bona opció o alternativa cultural per passar millor aquests dies. Alhora, però, creuen que ha estat «una manera d'ajudar a sacsejar consciències», posant de relleu problemàtiques socials com el racisme, la violència policial o la precarietat sanitària, entre altres.
Fotograma de 'Mujereando', un dels films del festival
Dels vuit festivals que formen el Tectònic n'hi ha tres d'impulsors el Festival Protesta, la Mostra Cinema Salut, Drets i Acció i el Terra Gollut film festival, i cinc de col·laboradors el Clam Festival; el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona; el Festival Inclús; el Festival Panòptic; i la Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya.