FOTOREPORTATGE | MANIFESTACIÓ BLACK LIVES MATTER A SALT

A Salt, una població amb veïns i veïnes de fins a més de 70 orígens diferents, la manifestació va aplegar centenars de persones sota la pluja
A Salt, una població amb veïns i veïnes de fins a més de 70 orígens diferents, la manifestació va aplegar centenars de persones sota la pluja | Aleix Auber

Black Lives Matter: «Aquí també passa»

Fotoreportatge d'Aleix Auber a la manifestació de Black Lives Matter a Salt

«El rebuig cap al racisme institucional va ser un clam unànime a les protestes, com la denúncia cap al racisme que s’amaga a molts dels cossos policials d’arreu, també aquí»

Vides negres perdudes

| 11/06/2020 a les 21:36h
Arxivat a: Setembre crític, George Floyd, fotoreportatge, Black lives matter, racisme, Salt, violència institucional, violència policial, Black Lives Matter
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/06/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diumenge passat 7 de juny diverses poblacions catalanes van convocar el seu propi Black Lives Matter per denunciar l’assassinat de George Floyd, mort a mans d’un policia a Minneapolis el passat 25 de maig. 

L’onada de consternació que recorre el món durant aquests dies arran d’aquest nou episodi de violència sobre la comunitat afroamericana s’ha estès per un gran nombre de ciutats. Diverses plataformes antiracistes, entitats i col·lectius de Barcelona, Palma, València, Vic, Tarragona, Lleida o Salt també van convocar concentracions que, algunes sota una intensa pluja, van reunir a milers de persones pels seus carrers.

El rebuig cap al racisme institucional va ser un clam unànime a les protestes, com la denúncia cap al racisme que s’amaga a molts dels cossos policials d’arreu, també aquí. S'hi van llegir multitud de crides a la convivència i a la solidaritat a través dels centenars de cartells que molts manifestants van portar fets a casa seva; «No puc respirar», «Tolerància 0 al racisme», «Black Lives Matter», «Stop Police brutality«, «No justice no peace», «All humans are born equal» o «Aquí també passa» eren alguns dels missatges que es podien llegir a la convocatòria de Salt. En molts d’ells s'hi percebia la necessitat d’afrontar un problema que no només afecta els Estats Units, sinó ben a prop de casa.
 

El dia abans, fins a 12 convocatòries simultànies havien engegat pels carrers de Washington amb milers de persones secundant les mobilitzacions. Anteriorment, moltes d’aquestes convocatòries van acabar amb greus enfrontaments entre els manifestants i la policia, que des de l’inici va mostrar una gran agressivitat arran dels avalots i també d’alguns saquejos que es reproduïen per diversos indrets. Fins i tot, a diverses localitats dels Estats Units s’ha decretat el toc de queda i tant la policia federal com l’exèrcit han envaït molts dels carrers de les principals ciutats nord-americanes. Totes aquestes protestes acumulen milers de detinguts i ja equiparen aquesta reacció ciutadana amb la contundent resposta que es va produir després de l’assassinat de Martin Luther King. 

Milers de persones s’han manifestat durant aquests dies a moltes altres ciutats del món i majoritàriament s’han realitzat sota una tensa tranquil·litat. A ciutats com Londres però, la policia va arribar a realitzar càrregues a cavall davant de les protestes ciutadanes.
 

A Salt, una població amb veïns i veïnes de fins a més de 70 orígens diferents, la concentració de la Plataforma Antiracista va estar recolzada per un centenars de persones i això va provocar que s’acabés transformant en una manifestació que va recórrer els carrers sota una gran tranquil·litat. Malgrat la pluja, la convocatòria es va dirigir cap a Girona sota els crits de «Tots som antiracistes» i el contundent «No puc respirar» (I can’t breathe), la frase que George Floyd va repetir fins a la seva mort durant els nou minuts que el policia va pressionar amb el genoll el seu coll.