Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/03/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Protesta, el Festival Internacional de Crítica Social que aquest any arriba a la vuitena edició, ha obert les inscripcions. El Festival tindrà lloc a Vic del 16 al 24 d'octubre de 2020. Fins al dia 16 de maig es podran inscriure curts a través de la pàgina del festival o a través de les plataformes Festhome, Clickforfestivals i Filmfreeway.La principal novetat d'aquest any és la remuneració amb 25 euros de tots els treballs que es projectaran, tant en la selecció oficial com en la no competitiva. L'organització del festival proposa aquesta retribució simbòlica per reconèixer l'esforç i el treball realitzat per l'equip dels curtmetratges. Es vol, així, crear un precedent per animar als altres festivals a fer el mateix per tal que les persones que es dediquen a la creació d'audiovisuals vegin reconeguda la seva feina.
S'hi poden presentar peces de ficció, documental i d'animació d'una durada màxima de 30 minuts. La inscripció té un cost de 5 euros i el comitè de selecció farà una tria dels curtmetratges de la selecció oficial, dels quals el jurat atorgarà el premi al millor curtmetratge documental (1.000 euros) i al millor curtmetratge de ficció (1.000 euros). En els pròxims mesos s'aniran fent públics els noms dels membres del jurat d'enguany, sempre relacionats amb l'activisme i amb el món audiovisual.
A més a més d'aquests dos guardons hi ha el premi del públic (500 euro), que el podran votar els assistents a les projeccions dels curts finalistes durant els dies de festival, i la menció especial de l'organització, que es decideix de manera interna. Com sempre, el 25% de cada premi anirà destinat a una entitat o associació sense ànim de lucre, que el mateix guanyador o guanyadora escollirà.
Més presència femenina en el concurs de curtmetratges
L'altre gran repte que l'organització assumeix en aquesta vuitena edició és l'augment de la participació de directores en el concurs. Actualment només el 27% dels curtmetratges que es presenten estan dirigits per dones. Tot i que a les aules de les carreres de comunicació audiovisual les dones representen el 64% de l'alumnat, aquesta dada no es traspassa a la indústria, on només el 16% de les produccions estan dirigides per dones.
Fotograma de 'Tierra mojada', el curt de ficció guanyador de l'edició de l'any passat
El Festival s'ha marcat com a repte aconseguir trencar les estadístiques i potenciar que més directores presentin les seves obres al concurs de curtmetratges per aconseguir assolir la paritat en un futur no molt llunyà. L'objectiu és ambiciós però des de l'organització es considera imprescindible començar a treballar ja per tal de revertir les xifres de participació. «Sabem que hi ha moltes directores i les volem encoratjar perquè es visibilitzin i ens mostrin els seus treballs». A l'octubre es faran públics els films finalistes, que es projectaran durant el festival, en diferents espais de Vic.
Protesta 2020: vuit edicions transformant a través del cinema
El Protesta es considera ja un festival consolidat a Catalunya. En la seva darrera edició, que va assolir el seu record de participants, més de 3.000 persones van assistir a algun dels nou dies d'esdeveniment. A la setena edició del festival es van organitzar 22 sessions que van combinar activitats paral·leles i que van incloure la projecció de 43 treballs audiovisuals de crítica social, 14 llargmetratges i 29 curtmetratges. La programació de llargmetratges va seguir sent paritària i es van projectar 8 llargmetratges dirigits per dones i 6 per homes.
El concurs de curtmetratges és només una part del festival. L'any 2019 es van presentar al concurs de curtmetratges 363 treballs procedents de 54 països diferents. De totes aquestes propostes, la majoria eren de ficció i 100 estaven dirigides per dones.