En Moviment | Artesania

​Premi a bbIntervencions pel treball de revitalització del carrer de la Riera de Vic

Belén Atienza i Bet Parramon, de bbIntervencions, han rebut un dels Premis Nacionals d’Artesania pel projecte Espais en Transició

El projecte, que parteix de la intervenció en aparadors d’espais comercials buits, ha permès reactivar-ne 22 amb negocis singulars i artesanals

| 26/12/2019 a les 12:43h
Arxivat a: En moviment, premis, carrer de la Riera, artesania, Belén Atienza, Bet Parramon, Espais en transició, bbIntervencions, Vic, comerç
Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/12/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Belén Atienza i Bet Parramon, de bbIntervencions, han guanyat un dels Premis Nacionals d’Artesania pel projecte Espais en Transició de revitalització i dinamització del carrer de la Riera. Els premis van ser entregats el 16 de desembre passat al Palau de la Generalitat, a Barcelona, en presència del president de la Generalitat, Quim Torra.

Espais en Transició té l’origen el 2012, com a projecte de revitalització de carrers i barris a partir de la reactivació d’espais comercials buits de la mà de Belén Atienza i Bet Parramon. En el cas del carrer de la Riera va començar com una aposta personal fent visibles cinc espais amb intervencions creatives en els aparadors dels locals comercials per després, seguir treballant amb les persones interessades en ubicar-hi una activitat.

El projecte, que ha aconseguit revitalitzar el barri i reactivar 22 espais comercials buits amb negocis singulars, creatius i artesanals que hi aporten valor, diferenciació i singularitat, també ha comportat el reconeixement del carrer com a Punt d’Interès Artesanal per part de la Generalitat. I ara rep el reconeixement a bbIntervencions atorgant-li el Premi Impulsa dels Premis Nacionals d’Artesania.

També a la Catalunya Central, el projecte Bossa Kiddo de Mireia Muntadas, de l’Escola Gaspar Camps d’Igualada, ha estat reconegut amb Premi Talent Emergent, pel seu treball relacional de l’artesania del cuir amb el cinema, a apartir d’una anàlisi acurada del missatge de l’univers del director Quentin Tarantino amb la recreació feta en forma de bossa.
 

Artesans i empreses guardonades amb el president Quim Torra i la consellera Àngels Chacón


En els mateixos premis s’ha reconegut la trajectòria de la creadora tèxtil Teresa Rosa Aguayo amb el Premi Nacional d’Artesania 2019,  a Ball Pagès amb el Premi a la Millor Marca Artesana, a la Fundición Artística Vilà amb el Premi Prestigia; i s’ha atorgat el Premi Restaura a Chroma Restauració del Patrimoni Arquitectònic.

Després de graduar-se a l´Escola Massana de Barcelona, Teresa Rosa Aguayo va obrir el 1987 un taller tèxtil a Barcelona amb l’objectiu de difondre i preservar les tècniques tèxtils artesanals i tradicionals i crear alhora un diàleg amb el disseny, la innovació i els oficis artístics. Entre altres activitats, acull el disseny i producció de duess col·leccions a l'any de xals i bufandes realitzats amb telers artesanals manuals.

L’empresa familiar catalana Ball Pagès, amb taller a Arbúcies, dissenya, fabrica i distribueix espardenyes fetes a mà inspirades en els balls tradicionals eivissencs amb l'objectiu de mantenir viva la tradició mediterrània. 

La Fundición Artística Vilà és una empresa dedicada íntegrament a l’art escultòric, especialitzada en la fosa d'escultures en bronze, alumini i llautó a la cera perduda. El 1959, Ramon Vilà Bofarull va iniciar-se en l’especialització en aquesta disciplina artesanal i artística, i en el transcurs d'aquests anys, ha esdevingut un referent de prestigi, amb obres i monuments a nivell internacional i treballant per encàrrec per a escultors d’arreu del món.

En la mateixa categoria s’ha atorgat una menció especial a l’Ajuntament de Forallac per recuperar i posar en valor la tradició terrissaire i de fabricació de rajoles del municipi. L’Ajuntament de Forallac i el mestre ceramista Josep Matés, de Fonteta, amb la col·laboració del mestre rajoler Joan Ferrer, de Regencós, organitzen des del 2003, amb caràcter bianual, la Cuita de Forns de Rajoler de les Gavarres, que té com a objectiu recuperar i posar en valor la important tradició terrissaire i de fabricació de rajols de la zona. 

Chroma Restauració del Patrimoni Arquitectònic SL, per la seva part, és una empresa especialitzada en la gestió, direcció i restauració d’edificis històrics i catalogats, que va néixer el 1999 de la mà de Cristina Thió. Thió és considerada una de les millors especialistes en restauració de béns mobles i immobles de Catalunya. 

Finalment s’ha guardonat el projecte Bossa Kiddo de Mireia Muntadas, alumna del cicle formatiu d’Artesania de Complements de Cuir de l’escola Gaspar Camps d’Igualada. En el seu treball de recerca, Muntadas ha realitzat una bossa de mà que simbolitza el personatge de Beatrix Kiddo, àlies Mamba Negra, la protagonista de la pel·lícula Kill Bill de Quentin Tarantino.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
La reflexió personal que ha inspirat aquesta col·lecció de quadres és l'agraïment com a motor de vida
La reflexió personal que ha inspirat aquesta col·lecció de quadres és l'agraïment com a motor de vida | Eva Freixa
El diumenge 22 de desembre, la músic Roser Cruells, sota el pseudònim Onam Kalea, exposa la seva obra de pintura en una mostra titulada «Gràcies» | Aquesta mostra única tindrà lloc de 10h a 20h al número 2 de la Plaça del Paradís, baixos dreta, a Vic
Activistes de la PAH i del Grup de Suport Mutu de Manlleu congregats davant de l'immoble del carrer Cavalleria per donar suport a la família afectada
Activistes de la PAH i del Grup de Suport Mutu de Manlleu congregats davant de l'immoble del carrer Cavalleria per donar suport a la família afectada | Ferran Domènech
Ferran Domènech
El desnonament de Manlleu s'ha pogut aturar gràcies a la presència d'activistes de la PAH i el Grup de Suport Mutu | Al de Vic no s'hauria presentat la comitiva judicial
Eva Vilaseca, recolzada en una de les naus de Can Batlló, a Barcelona
Eva Vilaseca, recolzada en una de les naus de Can Batlló, a Barcelona | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
Entrevista a Eva Vilaseca, una de les impulsores de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial i co-coordinadora del llibre ‘Futurs (im)possibles’ | «Cal un moviment ecologista amb més força, que vagi més enllà de l'ecologisme i amb capacitat de generar propostes i defugir de l’ecologisme del no»