En Moviment | Economia social i solidària

Jornada «Ruralisme i emergència climàtica» al Konvent de Cal Rosal, al Berguedà

La jornada, que durarà tot el dia, tindrà espais de lleure i de reflexió, amb taules sobre despoblament i reconstrucció local; emergència climàtica, sobirania alimentària i gestió forestal, i col·lapse energètic, sobirania energètica i mobilitat sostenible

El món rural aixeca la barricada al Lluçanès

| 04/10/2019 a les 10:03h
Arxivat a: En moviment, Ruralisme, Emergència climàtica, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Konvent, economia social i solidària, sobirania alimentària, sobirania energètica
Aquesta notícia es va publicar originalment el 04/10/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, amb la col·laboració del Konvent de Cal Rosal, al Berguedà, organitza aquest dissabte 5 d'octubre la Jornada «Ruralisme i emergència climàtica». La jornada, que començarà a les 9 del matí i s’allargarà fins al vespre, pretén presentar diverses experiències per facilitar el canvi de paradigma en les relacions humanes i econòmiques, posant el focus en tot allò que es pugui construir des del territori, defugint les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives i a partir dels principis de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal.

Els impulsors de la jornada consideren que les ciutats deshumanitzades i inhabitables, expulsen el veïnat, i «només hi ha cabuda per a turistes i franquícies». I per altra banda, queda «el territori buit, envellit, però alhora ple de possibilitats. Desequilibri territorial, sistema alimentari basat en els petroaliments, canvi climàtic. Tot porta al mateix: Ruralisme o barbàrie».

En aquesta jornada es vol repensar la ruralitat des de les alternatives. Perquè, consideren, «és absolutament necessari i urgent  obrir nous (o vells) horitzons i plantejar-nos les nostres vides i les de les nostres comunitats de manera radicalment diferent».

Segons expliquen en la convocatòria, ens trobem davant «un sistema econòmic depredador que provoca guerres pels recursos, crisis de persones refugiades, auge de la xenofòbia i l’extrema dreta i el canvi climàtic», i on «les solucions globals són cada cop més impossibles». Per això en la jornada d'aquest dissabte es vol posar el focus a la localitat, al territori, i a tot allò que es pugui construir des del territori, sortint de les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives. Pensant-ho des de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal.

Aquesta jornada s’emmarca dins les lluites pel clima, organitzades arreu del món, però vol anar molt més enllà de reclamar canvis polítics. Vol ser un espai per conèixer propostes, intents de canviar la realitat local. I també per generar-les. «Perquè les victòries i les revolucions estan fetes de milers d’intents», afegeixen.

La jornada està organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. L’espai on es realitzarà serà un dels espais del Berguedà que està treballant més activament per a un canvi de paradigma, el Konvent, un espai recuperat a Cal Rosal, antiga colònia tèxtil. Un espai de creació i difusió artística, comunitari i generador de llenguatge, iniciatives i plantejaments. 

El programa de la jornada

9.30 a 10h - Benvinguda i presentació de les jornades

10 a 12h - Taula «Despoblament i reconstrucció local. Noves perspectives». S'hi presentaran iniciatives que s’han plantejat revertir el despoblament, per reconstruir i regenerar les comunitats locals. Dins i fora dels marcs mentals i possibles. Amb la participació de Maria Carme Freixa, de l'Associació de Micropobles de Catalunya; Adrián Almazán, doctor en filosofia i membre d’ecologistes en Acció, i Josep Plasencia, d'Envall, cooperativa d’habitatge de la Vall Fosca. La moderació anirà a càrrec de Martina Marcet, de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

12 a 14h - Taules rodones paral·leles

«Emergència climàtica, sobirania alimentària i gestió forestal». Amb la participació de Marc Castellnou, cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF); Ana Correro, d'Arran de Terra, i Helena Guillén, pastora i membre de Ramaderes.cat. La moderació anirà a càrrec de Laura Megías, de l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

«Col·lapse energètic, sobirania energètica i mobilitat sostenible». Amb la participació de Sergi Saladié, investigador i consultor en paisatge, energia i planejament territorial; Josep Verdaguer, de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, i Marc August Muntanya, membre de Som Mobilitat Garrotxa. La moderació anirà a càrrec de Laura Muixí, de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

14h-16h - Dinar. 

16-18h - Grups de treball. Els participants es dividiran en petits grups de treball, per aprofundir en temes específics que hagin sortit a les taules rodones del matí. L’objectiu és generar propostes acotades al territori.

18-19h - Posada en comú.

19-20h Concert i cloenda. El concert anirà a càrrec d’Arnau Obiols, que farà la pre-estrena del seu últim projecte en solitari, Tost, que ell mateix defineix com «un cant contemporani a la muntanya, un homenatge a la terra, a allò més proper, al que és de tot i no és de ningú –el que ens és comú-, com ara la natura i aquestes cançons, o allò immaterial i efímer, com els sons i els dies que vivim». En català arcaic, ‘tost’ vol dir 'aviat'. Però Tost és també un riu, una vall i un poble deshabitat de l’Alt Urgell. D’allà era originari el padrí d’Arnau Obiols. Era pastor i tractant de bestiar, i els seus companys li van posar Tost de sobrenom, pel seu origen geogràfic. Tots aquests significats i records conflueixen en el disc on Obiols fa passar pel sedàs personal -i experimental- les cançons tradicionals del Pirineu català.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Els pastors palestins a qui acompanyava Masmi amb els soldats israelians, poc abans de la detenció
Els pastors palestins a qui acompanyava Masmi amb els soldats israelians, poc abans de la detenció | Ariadna Masmitjà 'Masmi'
Josep Comajoan Colomé
Masmi va ser deixada en llibertat després de 10 hores de detenció i aquest diumenge ha de declarar davant d'un tribunal israelià | L'activista osonenca estava acompanyant uns pastors palestins per documentar les agressions i vulneracions del dret d'exèrcit i colons il·legals israelians vers la població local
La jornada es tancarà amb els concerts de la Sidral Brass Band i els All Foll Friki Folk
La jornada es tancarà amb els concerts de la Sidral Brass Band i els All Foll Friki Folk
Es fa aquest dissabte a Sant Joan de Mediona i hi haurà activitats , concerts i mostra de productes | Catalunya Ciutat Rural és un projecte d'intercooperació entre iniciatives de l'economia social i solidària, entitats i associacions del Penedès Nord i el Baix Anoia
Espectacle al Cantilafont, un dels festivals esmentats en les guies per les seves bones pràctiques
Espectacle al Cantilafont, un dels festivals esmentats en les guies per les seves bones pràctiques
Són dues iniciatives de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Teler Cooperatiu per acompanyar festivals i esdeveniments culturals a afrontar la crisi ecosocial amb propostes i criteris de l’economia social i solidària