Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/09/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte guifi.net celebra des d’aquest divendres 27 fins el diumenge 29 de setembre el seu 15è aniversari. Ho fa am bun seguit d’actes a Gurb i Vic, a la comarca d’Osona, on l’entitat va néixer ara fa 15 anys.El projecte guifi·net, sota el paraigües de la La Fundació guifi·net, és un projecte que des de 2004 treballa per impulsar i promoure una xarxa de telecomunicacions mancomunada, oberta, lliure i neutral basada en un model de comuns. El projecte guifi·net és una alternativa solidària, sostenible i de proximitat al model de telecomunicacions actual a través de solucions tecnològiques i econòmiques innovadores que permeten l’accés a internet de totes les persones sense cap tipus de discriminació.
Des dels inicis del projecte, on persones voluntàries i de manera autònoma s'interconnectaven per mitjà d'enllaços ràdio permanents per a tenir accés a internet en zones rurals en les que ho hi arribava, fins a l'actualitat han anat evolucionant fins a esdevenir referents en l'àmbit dels projectes tecnològics a Catalunya. Actualment, compten amb una extensa infraestructura de fibra òptica i sense fils de comuns que ofereix serveis d'internet a entitats, empreses i persones a títol individual arreu del territori.
Els actes de celebració comencen aquest divendres 27 de setembre a les 11 del matí amb una taula rodona a la Sala de Cultura de l’Ajuntament de Gurb. La taula, titulada «Oportunitats i iniciatives per fer arribar internet al territori», té per objectiu de buscar alternatives i debatre sobre l’estat actual de les xarxes de telecomunicacions de banda ampla arreu del territori. Hi participen Carles Salvadó, cap de Serveis de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya; Arnau Basco, Alcalde d’Orís; Carme Freixa, de l’Associació de Micropobles; Francesc Canalias, director del Consorci SIGMA (Consorci del Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa; Ramon Roca, president de la Fundació guifi·net.
Dissabte a les 11 del matí, a la Casa de Colònies de Vespella, a Gurb, s’hi farà la trobada anual de la comunitat guifi·net: SAX2019 (Salut, Amor i Xarxa) on hi ha programades dues xerrades. La primera, «Arquitectura d’accés a internet i serveis portadors», anirà a càrrec de Roger Garcia i Pedro Vilchez (de l’Associació per a l’Expansió de la Xarxa Oberta). Per la seva part, Òscar Alavedra, membre de l’Associació d’Usuaris de Guifinet de les Terres de l’Ebre presentarà l’eina desenvolupada per l’associació. Finalment hi haurà un espai dedicat a «Xerrades llampec» amb la finalitat de que les persones assistents tindran 5 minuts per exposar algun tema o debat sobre l’àmbit de les telecomunicacions.
El mateix dissabate a les 5 de la tardà es farà a la plaça dels Màrtirs de Vic la part més festiva de la celebració dels 15 anys. Té per objectiu ser un acte més festiu però també amb dues xerrades organitzades. D’una banda hi haurà la xerrada «Operadors no comercials a guifi·net» a càrrec de Víctor Oncins, membre de l’Associació per a l’Expansió de la Xarxa Oberta i seguidament «La contribució de guifi·net a la Recerca» a càrrec de Leandro Navarro, professor de la Universitat Politècnica de Barcelona. L’acte acabarà amb un pica-pica i l’actuació de «Edu i Xumari duo».
Finalment, diumenge a les 11 del matí a la casa de colònies de Vespella es tancarà el SAX2019 i la celebració del 15è aniversari amb la presentació del projecte de desplegament de xarxa de comuns de guifi·net a la Vall d’Erro (Navarro). Ho presentarà Miguel Àngel Irigoyen, voluntari de guifi·net.