Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/09/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La projecció, aquest dimarts 10 de setembre a Folgueroles, de Maleïda 1882. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto donarà el tret de sortida a la Catalunya Central de la 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya. La mostra, que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic, és organitzada a la Catalunya Central pel Museu del Ter de Manlleu, una de les 13 entitats que col·labora amb l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial en l'orgnització del certamen a nivell nacional. En aquesta edició es projectaran nou pel·lícules en diferents poblacions d’Osona, Ripollès i la Garrotxa.
L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza per novè any consecutiu aquesta mostra amb caràcter multiseu. Aquest any, amb motiu de la inclusió de la la candidatura «L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques» a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, la Mostra està dedicada al món de la pedra seca a Catalunya.
El Museu del Ter coordina, per setè any consecutiu, la programació de la mostra a la Catalunya central, on també hi participen la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles; el Museu Etnogràfic de Ripoll; el Cine Club Vic; el Grup de Recerca Local Fent Memòria de Taradell; el Museu de la Torneria de Torelló; el Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas – Can Trona; el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter i dues sessions a Manlleu, amb col·laboració amb l’AFADIP, Associació de famílies pel desenvolupament integral de la persona.
La Mostra, a banda de la divulgació de documentals actuals (sessions de Folgueroles, Ripoll, Vic i la Vall d’en Bas), és també una forma de visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic (les 2 sessions de Manlleu, Taradell i Torelló).
El programa de la Mostra a Osona, el Ripollès i la Garrotxa és el següent:
Folgueroles
Títol: Maleïda 1882. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto. 60’. Any 2019. Albert Naudín – Filmexplora produccions
Títol: Maleïda 1882. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto. 60’. Any 2019. Albert Naudín – Filmexplora produccions
Data: Dimarts 10 de setembre
Hora: a les 20.30 hores.
Població i lloc: Pavelló municipal. Carrer Font de la Sala, 1. Folgueroles
Sinopsis: L’estiu de 1882, Jacint Verdaguer va resseguir el Pirineu a peu i de cap a cap. Estava començant a escriure el que seria un dels seus millors poemes: Canigó. Més de 130 anys després, es recorre l’itinerari original per rescatar de l’oblit aquesta gesta de història pirinenca. La primera gran travessa d’alta muntanya fins el cim de l’Aneto protagonitzada per Jacint Verdaguer. La pel·lícula explica com el poeta emprèn, el 1882, el somni de conquerir la muntanya. Al llarg de la història s'esbrina si el que l’empeny al cim és l’anhel de superar els reptes més imponents o la recerca d’allò diví que el poeta plasma en el seus escrits.
Manlleu
Títol: La sardana a Manlleu. Una història de cultura i lleure. Any 2019. Muntatge amb materials audiovisuals de Xavier Valls i Carles Molist. Presentació a càrrec de Jaume Ayats
Data: Divendres 13 de setembre
Hora: a les 19:30 hores
Població i lloc: Museu del Ter. Passeig del Ter, 2. Manlleu
Sinopsis: Enguany es compleixen noranta anys de la fundació, l’any 1929, de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca. Des de finals del segle XIX a Manlleu les sardanes gaudien del favor popular, com ho demostra la intensa activitat sardanista documentada a la ciutat en les dècades anteriors a la fundació de l’Agrupació. Durant el segle XX la sardana ha estat un espai central de socialització i lleure populars, present en totes les festes. I ha estat, sovint, una escletxa de reivindicació de la cultura catalana, especialment en aquells moments en els quals aquesta va haver de resistir la repressió dels règims dictatorials del segle XX a Espanya. De la mà de Jaume Ayats, etnomusicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona, mitjançant filmacions històriques dels manlleuencs Xavier Valls i Carles Molist i amb el suport gràfic de fotografies històriques es podrà veure com la forma de ballar sardanes es va anar transformant al llarg del segle XX.
Ripoll
Títol: SRI-POLL. Ripoll + del que et penses. 35’. Any 2006. Zeba Produccions
Data: Divendres 27 de setembre
Hora: a les 19:00 hores
Població i lloc: Museu Etnogràfic de Ripoll. Plaça Abat Oliba s/n. Ripoll
Sinopsis: L'any 2005 la Universitat de la Sorbona de París va realitzar un estudi amb una mostra de 24.000 poblacions de fins a 500.000 habitants d'arreu del món. La vila de Ripoll va convertir-se en la població amb l'esperança de vida més elevada de tot Catalunya. SRI-POLL és un viatge pels secrets que fan d'aquesta petita població la que gaudeix de més longevitat de tot Catalunya. Atletes de més de 70 anys, joves amb insensibilitat tèrmica, avis que ostenten rècords de constipats, malalties que no han estat mai vistes en cap altre punt de Catalunya, una catedral que diuen que en realitat és un monestir i un llarg etcètera.
Vic
Títol: Sameblod /Sang Sami. Any 2016. 110’. Amanda Kernell
Data: Dimarts 1 d’octubre
Hora: a les 21:30 hores
Població i lloc: Cinema Vigatà. C. Jacint Verdaguer, 22. Vic
Sinopsis: A la dècada dels trenta del segle passat una criadora de rens del poble sami somnia amb una altra vida. Aquest anhel li exigeix superar un camí ple d’obstacles i racisme, a més de sacrificar tots els vincles amb la seva família i la seva cultura. L’opera prima de la cineasta d’origen sami Amanda Kernell és una història fascinant sobre la identitat en un context històric dur, que ha seduït festivals d’arreu del món.
Taradell
Títol: El retorn de l’Esbart Sant Genís de Taradell. 20’. Any 2019. Projecció d’imatges i tertúlia amb membres i exmembres de l’Esbart.
Data: Dijous 3 d’octubre
Hora: 19.30h
Població i lloc: Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Ctra. de Balenyà, 101 (Taradell)
Sinopsis: L'any 1977 va ressorgir l'Esbart Dansaire Sant Genís de la mà d'alguns exdansaires donant peu a la que va acabar sent l’època més daurada de l’entitat, no només en nombre d’actuacions i iniciatives, sinó també per esdeveniments destacats que han passat a la història. Van actuar en diversos festivals internacionals i es van fer intercanvis culturals. La primera etapa de l’Esbart va ser del 1957-1965.
Manlleu
Títol: El teatre manlleuenc a través de la mirada d’en Carles Molist. Any 2019. Imatges antigues de Carles Molist. 30’
Data: Dijous 17 d’octubre
Hora: a les 18 hores
Població i lloc: Sala de sessions de l’ajuntament de Manlleu. Plaça Bernadí, 6. Manlleu
Sinopsis: Un dels fotògrafs que millor va captar el Manlleu de la transició va ser Carles Molist (Manlleu, 1949-1997). Amb la càmera sempre a punt, va captar amb fotografies i filmacions la quotidianitat d’aquells anys. Aficionat al teatre, Carles Molist té molts enregistraments que mostren l’activitat teatral de Manlleu, especialment del Teatre Centre. Obres, assaigs i el dia a dia d’una de les entitats més emblemàtiques de Manlleu. Les filmacions seran presentades i comentades per personatges vinculats amb el Teatre Centre.
Torelló
Títol: Josep Rifà, de la gúbia a la càmera de vídeo. Any 2019. Muntatge amb materials audiovisuals de Josep Rifà.
Data: Divendres 18 d’octubre de 2019
Hora: a les 20h
Població i lloc: Museu de la Torneria. Carrer de la Pau, 12-14. Torelló
Sinopsis: Josep Rifà i Benet, germà del conegut pintor torellonenc Joan Rifà i fill de torner, ha estat torner de professió tota la seva vida. Va aprendre a tornejar amb la gúbia a Can Rosset i, amb el seu company Joan Oller, varen muntar torneria pròpia amb el nom de Torneria Rioll. Josep Rifà es va aficionar a filmar als anys vuitanta i noranta tot allò que més l’atreu: el romànic, la natura i, concretament, els ocells migratoris a la Vall del Ges. També ha filmat viatges (castells càtars, Egipte...) i algun esdeveniment pròpiament local. El seu arxiu permet seguir hores i hores de filmació amateur. Ell mateix o amb l’ajuda d’algun company expert, li permetien fer els diferents muntatges finals que projectava amb els seus companys i amics.
Vall d’en Bas
Títol: 50 anys de la Vall d’en Bas. Tània Ribas Pallé. Any 2019. 50’.
Data: Divendres dia 25 d'octubre
Hora: a les 20:00 hores
Població i lloc: Can Trona Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas
Sinopsis: 50 anys de la Vall d'en Bas és un documental que repassa la història de la fusió municipal de Sant Esteve d'en Bas, Sant Privat d'en Bas, Joanetes i la Pinya. La creació d'un sol municipi va facilitar la concentració parcel·laria i la fundació de la Cooperativa de la Vall d'en Bas, la qual cosa va afavorir la modernització i la racionalització del sector primari en aquest territori. Tot plegat va enfortir econòmicament el territori i va permetre la continuïtat de l'activitat agrícola. A través de diversos testimonis i d'un recull de fotografies i filmacions antigues, aportades pels mateixos veïns de la Vall d'en bas, aquest documental explica de forma senzilla i entrenadora un procés que va canviar la vida de moltes persones, així com la manera d'entendre l'activitat econòmica principal d'aquesta zona.
Roda de Ter
Títol: Antics oficis a Roda de Ter. Arxiu de Memòria Històrica de Roda de Ter. Any 2019. 35’
Data: Divendres 22 de novembre
Hora: 20h
Població i lloc: Museu Arqueològic de l’Esquerda. Av. Pere Baurier s/n. Roda de Ter
Sinopsis: Des de fa uns anys, des de l’Arxiu de Memòria Històrica de Roda de Ter, varen iniciar una sèrie d’entrevistes amb la voluntat de parlar d’antics oficis a Roda de Ter. Després de moltes entrevistes i hores d’enregistrament, s’ha fet un documental que combina els testimonis amb imatges i filmacions antigues per tal de recuperar la memòria dels antics oficis a Roda de Ter.