Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/05/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Lluçanès Viu, el Grup de Defensa del Ter i veïns de Sant Martí d’Albars denuncien la reforma d’unes antigues naus de bestiar per acollir més de mil porcs. Aquestes granges estan paret per paret amb cases del nucli urbà. Assenyalen l’Ajuntament i la Generalitat com a responsables de retornar les naus a l’activitat d’engreix de porcs.El veïnat es queixa de les fètides olors, els crits dels porcs i els problemes de salut que comporta ser veí de més d’un miler de porcs. També denuncien que aquest fet limitarà el creixement de la població en aquest nucli. Alhora, denuncien que la macro-indústria del porc al Lluçanès «ha escampat purins pels conreus de l’entorn contaminant les seves fonts, i alhora ha amplificat desenes de vegades el consum d’aigua potable destinat als animals». Eudald Rifà, del Grup de Defensa del Ter, afirma que «les dimensions de la ramaderia intensiva no només supediten el territori als seus desitjos sinó que frenen altres activitats, com ara el turisme rural».
Tot i que la Generalitat ha declarat la comarca zona vulnerada per la contaminació dels purins, la cabana porcina no ha fet més que augmentar. El Síndic de Greuges de Catalunya recentment ha presentat un informe on apunta la incongruència de donar permisos a granges en zones contaminades i posa en dubte l’eficiència de la gestió dels purins en aquestes zones.