En Moviment | Agroecologia

La ruta PorcAventura II mostrarà alternatives del porcí compromeses amb la pagesia i el territori

Organitzat pel Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu i Justícia Alimentària Global, la ruta en bus tindrà cinc parades en projectes agroecològics d’Osona, el Lluçanès i la Garrotxa

El viatge val 15 euros, que inclou el bus, l’esmorzar i el dinar vegetarià

El Serradet de Barneres, cooperativisme agrari que posa les persones al centre de l'activitat i respecta el cicle natural del bestiar

| 07/11/2018 a les 21:31h
Arxivat a: En moviment, PorcAventura, sector porcí, indústra agroalimentària, agroecologia, Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària Global, Lluçanès Vic, Pinsos Duranoc, Granja Ramonich, Soler de n'Hug, Mengem Osona, La Sequoia, agricultura, ramaderia, medi ambient
Eva Boixadé, Ginesta Mary i Aina Roca, de Lluçanès Vic, GDT i Justícia Alimentària Global, a la presentació de PorcAventura II
Eva Boixadé, Ginesta Mary i Aina Roca, de Lluçanès Vic, GDT i Justícia Alimentària Global, a la presentació de PorcAventura II
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/11/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu i Justícia Alimentària Global organitzen aquest dissabte la ruta PorcAventura II, un viatge en autocar centrat en les alternatives del sector porcí. Aquesta segona edició constarà de cinc parades en les quals es visitaran experiències viables d’agricultura, ramaderia i alimentació, que posen en valor la pagesia i el territori. Es tracta de projectes que reivindiquen un canvi de model agroalimentari global, començant per Osona, el Lluçanès i la Garrotxa, per transformar el model capitalista i patriarcal actual per un de més crític, sostenible, equitatiu, solidari, saludable i social.

La ruta, que tindrà lloc aquest dissabte 10 de novembre, començarà a l’aparcament del Sucre de Vic a dos quarts de deu del matí i acabarà a les 7 del vespre al mateix punt. El cost és de 15 euros, que inclouen l’autobús, l’esmorzar i el dinar, que serà vegetarià. Des de l’organització expliquen que «també hi ha la possibilitat de venir a només alguna de les parades» i que «si el preu és un impediment, no pateixis, contacta’ns i vine igualment!». Les inscripcions es poden formalitzar a [email protected] o als telèfons 93 850 72 34 i 663 112 147.

Cinc parades entre la Garrotxa, el Lluçanès i Osona

Després de sortir de Vic en bus, durant el trajecte fins la Garrotxa s’hi projectarà el vídeo 012 i l’excés de purins, del Grup de Defensa del Ter. A les 11h s’arribarà a Pinsos Duranoc, a Olot, on produeixen pinsos ecològics. Un cop feta la visita, serà el moment d’esmorzar coca de la Teuleria de Corcó i sucs de Cal Valls. Després el bus es traslladarà cap a la Granja Ramonich, una finca situada a la Pinya, a la Vall d’en Bas, on es coneixerà el cicle tancat del porcí ecològic. Després es tornarà cap a Osona per fer un dinar vegetarià a la Sequoia, un projecte autogestionat i cooperatiu situat a Vila-seca. En acabat de dinar, el bus anirà cap al Lluçanès. Pel camí s’explicarà el projecte la Lluçanenca, la cooperativa de consum agroecològic del Lluçanès. 

A quarts de cinc s’arribarà al Soler de N’hug, a Prats de Lluçanès, un escorxador de xais de baixa capacitat amb carnisseria pròpia, on fan venda directa. Tot seguit el bus tornarà cap a Vic, concretament a Mengem Osona, on es visitarà aquest comerç regentat per diferents productors agroecològics de la comarca i s’hi farà la taula rodona «Sobirania alimentària a Catalunya, alimentació saludable i alternatives de consum». Hi participaran el nutricionista Albert Bruno, la membre de l’Associació de consumidors i productors Mengem Osona Maria Llorens i el coordinador d’Entrepobles i promotor de l’informe Indicadors de Sobirania Alimentària a Catalunya Àlex Guillamón. Tot plegat moderat per Ginesta Mary, presidenta del Grup de Defensa del Ter. Aquest acte està inclòs dins la ruta Porc Aventura II però és obert al públic en general. La jornada acabarà amb la cantada de la cançó Trola de Porc, una adaptació porcina de la mítica Bola de drac.

Aquesta ruta pren el relleu a la primera edició de PorcAventura, que va posar l’accent en les conseqüències del model ramader industrial en la cria i engreix dels porcs a la Catalunya Central i en particular, a Osona. Unes repercussions que, segons afirmen, «continuen plenament vigents».
 

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
El Casal Boira Baixa va quedar petit per la projecció de 'Naharina'
El Casal Boira Baixa va quedar petit per la projecció de 'Naharina' | Casal Boira Baixa
L'acte va comptar amb la presència de Ferran Domènech, director del documental sobre el Kurdistan sirià, i Sara Blázquez, periodista de Setembre, que junt amb la Directa ha fet la producció de la cinta | Domènech va denunciar que el nou govern sirià són titelles de Turquia i tenen per objectiu acabar amb el poble kurd
Ada Vilaró, en un moment de la representació de 'La memòria del gel'
Ada Vilaró, en un moment de la representació de 'La memòria del gel' | Eva Freixa
Roser Iborra
Text de Roser Iborra arran de l'estrena a Girona de 'La memòria del gel', d'Ada Vilaró | «Fa de mal explicar. S’ha de veure. I encara, quan l’has vista, et quedes amb moltes preguntes aturades a la gola, com un caramel que fa de mal empassar»
Equip de barra d'Alterevents a la FESC 2024. Mario Santos és el segon començant per la dreta.
Equip de barra d'Alterevents a la FESC 2024. Mario Santos és el segon començant per la dreta. | Comunicació XES
Anna Pujol Navarro
La cooperativa porta el servei de barra alternativa i també gestiona el bar i el restaurant de l’Ateneu Popular Nou Barris | Darrerament, s’han publicat diverses guies de sostenibilitat i pràctiques ecosocials i de consum conscient en esdeveniments culturals