En Moviment | Festival Protesta

El Festival Protesta de cinema de crítica social presenta el cartell de la seva sisena edició: Protesta 6.0

El 'Protesta 6.0' vol reflexionar sobre com s'està transformant la societat i la seva capacitat crítica amb l'ús de les noves tecnologies, internet i les xarxes socials.

El cartell, un gran ull en diferents dispositius mòbils, és un homenatge a Metropolis, 1984, Blade Runner o les sèries més recents Black Mirroro el Conte de la Criada.

La nova edició del festival serà a Vic del 19 al 28 d'octubre, i farà tres sessions prèvies a Tona, Manresa i Barcelona.

El Festival Protesta de Vic tanca la cinquena edició amb una Festa de les Arts

| 20/09/2018 a les 19:06h
Arxivat a: En moviment, cinema, protesta, festival protesta, crítica social, curtmetratges, Festival Protesta
Imatge de la campanya de misteri del Protesta 6.0
Imatge de la campanya de misteri del Protesta 6.0 | Partee
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/09/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Durant unes setmanes s'han pogut veure a Vic i Barcelona cartells on hi apareixia el missatge #HeVistCoses i un enorme ull de neó vermell en un dispositiu mòbil. El hashtag, extret de la famosa frase de la pel·lícula Blade runner (1982), és una pista sobre la temàtica escollida pel Festival Protesta en la seva sisena edició, denominada: Protesta 6.0.

Blade Runner descobria que en un futur no gaire llunyà –el 2019, que ara ja tenim a tocar– la humanitat seria capaç de crear 2 robots físicament idèntics a les persones, això sí, mancats de sentiments i amb una força sobrehumana. El festival considera que no estem tan lluny d'aquesta realitat, i que la societat s'està transformant a una velocitat de vertigen i tot allò que és relatiu a internet i al món virtual evoluciona a un ritme que supera la nostra capacitat d'adaptació.

«D'una banda hi ha la sensació de ser absorbides per grans quantitats d'informació que no tenim temps d'assimilar o contrastar, perdem el control d'allò que pengem a les xarxes i formem part dels algoritmes que ens transformen en consumidores sense opinió. Però de l'altra banda, tenim la possibilitat d'organitzar-nos en moviments amb més agilitat i a distància, la tecnologia s'ha fet més accessible i tenim la possibilitat de visibilitzar i donar veu a causes silenciades».

Ens agrada o no ens agrada aquesta transformació? Ens fan lliures les xarxes? Qui controla aquesta informació? Basant-se en totes aquestes preguntes el festival presenta un cartell que vol ser un homenatge a Fritz Lang i a la seva Metrópolis (1927), a Blade Runner, tant al llibre de Philip K. Dick com a la pel·lícula de Ridley Scott (1974), a Matrix de les germanes Wachowski (1999), a 1984 d'Orwell, o a les sèries més recents Black Mirror i El conte de la criada. Una imatge que, des de l'ull que tot ho veu, convida a reflexionar i a ser crítics en l'ús i el consum de les noves tecnologies.

El cartell i la imatge del Protesta 6.0 han estat desenvolupats per l'agència vigatana de disseny creatiu Partee.
 


La sisena edició del Festival Protesta

Enguany, el Festival Protesta, tindrà lloc del 19 al 28 d'octubre a la ciutat de Vic. El festival tornarà a crear un espai per a la projecció, divulgació i difusió del cinema de crítica social amb una àmplia programació de llargmetratges, curtmetratges i activitats paral·leles relacionades amb la temàtica escollida a la sisena edició.

Aquest any s'han presentat al concurs de curtmetratges gairebé 400 treballs procedents de 43 països d'arreu del món, dels quals, se n'han seleccionat 12 que formaran part de la Selecció Oficial i que opten als premis de Millor Curtmetratge Documental, Millor Curtmetratge de Ficció i Premi del Públic. Entre els finalistes seleccionats hi ha treballs procedents de Rússia, Catalunya, Estat Espanyol, Sàhara Occidental, Xina, Brasil, França o Regne Unit, i tracten temàtiques com la repressió durant la guerra civil espanyola, la censura al Marroc, el drama de les persones refugiades, el racisme o el transgènere a la Xina.

Prèviament a l'inici del festival, hi haurà 3 sessions programades per escalfar motors. La primera serà a Tona, el dia 11 d'octubre, en una projecció organitzada juntament amb l'associació Tona Visual; la segona serà a Manresa el dia 14 d'octubre, en un acte organitzat amb el Cineclub i, la tercera, serà a Barcelona, al cinema Zumzeig, el 17 d'octubre. Posteriorment, a l'Ateneu l'Harmonia de Barcelona, es podran veure els curtmetratges de l'edició 2018 en una sessió que es farà el dia 23 de novembre.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Els pastors palestins a qui acompanyava Masmi amb els soldats israelians, poc abans de la detenció
Els pastors palestins a qui acompanyava Masmi amb els soldats israelians, poc abans de la detenció | Ariadna Masmitjà 'Masmi'
Josep Comajoan Colomé
Masmi va ser deixada en llibertat després de 10 hores de detenció i aquest diumenge ha de declarar davant d'un tribunal israelià | L'activista osonenca estava acompanyant uns pastors palestins per documentar les agressions i vulneracions del dret d'exèrcit i colons il·legals israelians vers la població local
La jornada es tancarà amb els concerts de la Sidral Brass Band i els All Foll Friki Folk
La jornada es tancarà amb els concerts de la Sidral Brass Band i els All Foll Friki Folk
Es fa aquest dissabte a Sant Joan de Mediona i hi haurà activitats , concerts i mostra de productes | Catalunya Ciutat Rural és un projecte d'intercooperació entre iniciatives de l'economia social i solidària, entitats i associacions del Penedès Nord i el Baix Anoia
Espectacle al Cantilafont, un dels festivals esmentats en les guies per les seves bones pràctiques
Espectacle al Cantilafont, un dels festivals esmentats en les guies per les seves bones pràctiques
Són dues iniciatives de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Teler Cooperatiu per acompanyar festivals i esdeveniments culturals a afrontar la crisi ecosocial amb propostes i criteris de l’economia social i solidària