Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/07/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La segona edició de l’alTERna’t, la Mostra d’Economia Social i Solidària de Manlleu, es fa el dissabte 28 de juliol a l’Embarcador del Ter i donarà l’opció, entre moltes altres activitats, de canviar-se en aquell mateix moment a companyies com Som Energia o Som Connexió. També s’hi podran practicar activitats lúdiques, degustar productes ecològics i de proximitat o conèixer de primera mà altres formes d’organitzar l’economia, el treball i el consum explicat per les mateixes empreses o entitats de Manlleu i Osona que ja ho estan duent a terme. L’alTERna’t 2018 s’ha presentat aquest dimecres al migdia a l’Embarcador del Ter mateix, amb la presència de Manel Macià, de la nova cooperativa manlleuenca Mas Corcó Pagesos Forners, i Ginesta Mary, del Grup de Defensa del Ter, dues de les entitats que hi participen, i de Betlem Parés, de l’Ajuntament de Manlleu, que a través del programa Innovadors, dona suport a la mostra.
L’alTERna’t 2018 presenta algunes novetats respecte la primera edició que es va celebrar l’1 de setembre de l’any passat. Una d’elles, que inclourà la Install Party. I la segona, que més enllà de la mostra i de les activitats lúdiques, hi haurà una mena d’speak corner, on representants de diferents entitats hi faran microxerrades de no més de 15 minuts sobre temes d’allò més diversos relacionats amb les economies alternatives ja presents en la nostra societat encara que no acabin de tenir tanta visibilitat com d’altres models. Hi haurà des d’una microxerrada sobre «En bici per Manlleu (mobilitat sostenible i ecoturisme al mercat social de Manlleu)», a càrrec de Biciclot, a una altra sobre habitatge cooperatiu a càrrec de la CONFAVC o una de consum conscient i joguines amb Nonaina Nadons.
Pel que fa a la Install Party, hi haurà l’opció que tothom que hi estigui interessat pugui canviar-se in situ i en aquell mateix moment de companyia telefònica, energètica o d’assegurances. Cal portar, això sí, un dels últims rebuts de la companyia actual, el número de compte corrent i el DNI. Les Install Party són una de les fórmules que més èxit estan tenint en els últims mesos en les diferents mostres d’economia social i solidària que s’estan fent arreu del país, especialment després que algunes de les companyies multinacionals del sector traslladessin la seu social fora de Catalunya. Més Opcions, la cooperativa que facilita el canvi, porta anys d’experiència en aquest tipus d’operacions i, de fet, es tracta d’una cooperativa de segon grau que té com a sòcies companyies tan conegudes en el camp del consum conscient com Som Energia, Som Connexió, Fiare Banca Ètica o Arç Assegurances. Tothom qui vulgui fer-se el canvi de companyia d’energia o telefonia cal que porti el DNI, el número de compte corrent i una còpia d’un dels últims rebuts de la companyia actual.
Circuit de bicicletes, d’slackline i jocs fets amb material reciclat
No serà, però, ni de bon tros, l’única activitat present a l’alTERna’t. Repetirà el circuit de bicicletes a càrrec de Biciclot, una cooperativa històrica ubicada a Barcelona però que està fent activitats de difusió de la bicicleta arreu del país, una d’elles al llarg del curs a Manlleu. També es podrà participar en un circuit d’slackline, una activitat d’aventura consistent en mantenir l’equilibri per una corda fluixa lligada entre dos arbres. En aquest cas dinamitzada pels joves que han participat a l’activitat Som Cims, impulsada des de l’Ajuntament en el marc d’un programa de foment de l’ocupació i dels esports d’aventura. Una activitat similar a la de Joves i Reciclatge, on diversos joves han aprofitat material reciclat de la deixalleria de Manlleu per fabricar jocs de carrer, amb alguns dels quals es podrà jugar a l’alTERna’t. Encara en l’àmbit del joc, es podrà practicar en alguns dels jocs cooperatius que hi portarà l’escola bressol Els Picarols de Manlleu, gestionada per la cooperativa Suara.
El circuit de bicicletes de Biciclot tornarà a ser un dels atractius de l'alTERna't dissabte a l'Embarcador del Ter Foto: Sara Blázquez
La gastronomia també tindrà el seu paper a l’alTERna’t. Gastronomia en aquest cas molt basada en el producte ecològic i de proximitat. De fet, qui dissabte a la tarda o vespre s’apropi fins a l’alTERna’t, si vol, en pot marxar havent sopat. A part de la carta habitual de l’Embarcador del Ter, feta a partir de productes de proximitat i amb la clàssica llimoneta, podrà degustar-se des dels productes ecològics i de Km0 de la nova cooperativa manlleuenca Mas Corcó Pagesos Forners, a les infusions ecològiques fredes de Sambucus o els entrepans de botifarra i la carn a la brasa de la ramaderia de proximitat de Les Basses.
L’alTERna’t pretén ser un punt de trobada de totes aquelles persones interessades en conèixer de primera mà i de manera amena, i si es vol fins i tot lúdica, aquelles formes d’organitzar l’economia i el treball que s’aparten de l’habitual i que posen el benestar de les persones per davant del benefici i el lucre. Tot plegat en un entorn com el de l’Embarcador del Ter que s’adiu plenament a la filosofia de la mostra.
Fi de festa amb la música balcànica de Rauxband
L’organització de l’alTERna’t va a càrrec de la XESS Manlleu i de l’Ajuntament de Manlleu, en el marc de les seves polítiques de foment de l’economia plural, que inclou cooperatives i entitats sense ànim de lucre. La jornada de dissabte es clourà, com la de l’any passat, amb un concert, que aquest any anirà a càrrec de Rauxband, un grup que neix de la inquietud d’uns joves osonencs per la música balcànica klezmer, en tant que amants dels ritmes i les melodies exòtiques de l’Europa de l’est.
Després d’una primera edició on les entitats que hi van participar eren bàsicament de Manlleu, en la d’aquest dissabte la mostra s’obre a cooperatives i associacions sense ànim de lucre de la resta de la comarca, en un procés que busca convertir el certamen manlleuenc en un referent a nivell comarcal en l’àmbit de l’economia social i solidària. Tot plegat, també de la mà, com en la primera edició, de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
En la presentació de l’alTERna’t 2018, aquest dimecres a l’Embarcador del Ter, Ginesta Mary ha dit que s’hi podrà veure una bona mostra d’«una economia que deixa d’externalitzar costos ambientals i socials» i que «una altra manera de consumir és possible». Per la seva part, Manel Macià ha ressaltat que les entitats que estan treballant en aquesta economia demostren que «hi ha una manera de viure dignament d’una feina». Un tipus d’activitats, les de l’economia social i solidària, com ha remarcat Betlem Parés, que cada vegada abasta més àmbits de l’economia, no només els més tradicionals de l’agroecologia, sinó també els professionals o els serveis.