En Moviment | Cooperativisme

Impulsen un nou projecte per aglutinar i unir esforços des de l’hostaleria i el turisme socialment responsable de Catalunya

El projecte, nascut a l’entorn de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC), es gestionarà des d’una nova cooperativa de serveis a l’empara del projecte Singulars

Dilluns, 5 de març, hi ha una primera trobada de cooperatives i empreses del sector per donar forma al projecte

Banca, telecomunicacions i energia ètiques capten l'atenció dels visitants de la Fira d’Economia Solidària

| 28/02/2018 a les 14:03h
Arxivat a: En moviment, cooperativisme, economia social i solidària, restauració, turisme, XAREC, Els Caus de Mura, Ca la Rosa, Capfoguer, La Sargantana, Singulars, gastronomia, hostaleria
Paella de la XAREC a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya de 2016
Paella de la XAREC a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya de 2016 | XES
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/02/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Espai Culinari Cafè de Mar de Mataró acollirà dilluns vinent, 5 de març, una primera trobada de cooperatives, entitats i empreses del sector de la restauració i del turisme socialment responsable. L’objectiu de la jornada és començar a construir conjuntament una nou projecte que pretén aglutinar el gruix del sector entorn seu. El projecte, de moment, prendrà la forma d’una cooperativa de serveis, a l’empara del Projecte Singulars que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. La iniciativa neix donant resposta a un dels acords de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC) d’estructurar-se organitzativament a través d’una cooperativa de serveis. La cooperativa, de moment, està gestionada per quatre de les cooperatives de la XAREC, Els Caus Turisme Sostenible i Cooperativa, de Mura; La Sargantana, de Badalona; Ca la Rosa, de Barcelona, i Cervesa Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet.
 
L’objectiu de la cooperativa de serveis, eix central del projecte actual, és «reprendre l’espurna que ens va fer néixer», en referència a la XAREC, creada el 2013 per una vintena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària d’arreu del país, i perquè «entre tots i totes puguem construir una eina al servei dels nostres projectes, per enfortir-nos, per dignificar les nostres vides, per ser referents, per formar-nos i acompanyar-nos, desenvolupant tot el potencial transformador que alberguen els nostres projectes des de la seva gènesi», diuen en la convocatòria que s’ha enviat a altres cooperatives, entitats i empreses del país per convidar-les a la trobada de dilluns vinent a Mataró.
 
Un projecte que neix a l’entorn de la XAREC
 
L’any 2013, una vintena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària dedicades a la restauració van iniciar el procés de creació d’una xarxa de restauració i cultura cooperativa per tal de posar en comú els valors i les necessitats de tots els projectes associats i coordinar les accions que fessin possible compartir les pràctiques i les experteses generades de cada projecte i dotar-les d’eines de gestió, compres, formació, comunicació i comercialització comunes. Ara es reforça el projecte inicial després de ser elegit per la Generalitat com un dels projectes del programa Singulars de foment de l’economia social i solidària en el territori. La nova cooperativa de serveis inclourà no només projectes del sector de la restauració sinó també del turisme socialment responsable. 
 
La nova cooperativa de serveis tindrà la missió, en una primera fase, de fer una diagnosi de l’oferta en hostaleria cooperativa o socialment responsable i de l’oferta actual sorgida dins els entorns de l’economia social, valorar les seves mancances, valors i necessitats, organitzar eines d’intercooperació, qualificació amb criteris de segell, etc. Tot plegat amb l’objectiu d’aglutinar i cohesionar una oferta d’hostaleria i turisme hores d’ara ja existent amb un alt criteri de qualitat i responsabilitat social i arrelada al territori i que es pretén posar en relleu just en un moment que altres models turístics i del lleure comencen a entrar en conflicte amb la convivència ciutadana i provoquen la vulgarització i estandardització de les experiències turístiques. L’oferta en gastronomia, hostalatge i turisme lligada a l’economia social, diuen, ja és una realitat, té uns amples marges de desenvolupament i mostra un gran dinamisme i integració al territori. 
 
Altres objectius tant o més importants per a ells passen per la creació d’eines de qualificació pròpies que permetin visualitzar el valor social de les empreses dins el sector i en el territori, o enfortir la presència de models cooperatius en un sector sovint precaritzat laboralment i amb efectes no sempre positius en l’entorn on s’ubiquen. Tot plegat, de la mà d’altres projectes ja existents, com els Ateneus Cooperatius de Catalunya o les entitats de finances ètiques o de foment de l’economia solidària amb les quals ja s’està treballant en aquests moments. 
 
Una jornada a Mataró per construir conjuntament el projecte
 
Dels detalls concrets del projecte se’n parlarà dilluns vinent, dia 5 de març, en una jornada al Cafè de Mar de Mataró. La jornada començarà a les 12 del migdia amb una exposició dels plans de treball i una contextualització d’on sorgeix el projecte i de la situació actual de la XAREC. També s’explicaran els detalls de la recepció de la subvenció del Projecte Singulars de la Generalitat. Després del dinar, es continuarà amb una exposició i explicació de les dinàmiques de treball, i més concretament del treball específic amb els Ateneus Cooperatius, i de les dinàmiques entorn a la creació del segell de qualificació. La jornada és previst que acabi a 2/4 de 7 després d’un espai de conclusions i valoració de la jornada i d’exposició de propostes de millora i necessitats
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Concentració d'activistes de la PAH Osona i el Grup de Suport Mutu de Manlleu per intentar evitar el desnonament
Concentració d'activistes de la PAH Osona i el Grup de Suport Mutu de Manlleu per intentar evitar el desnonament | Ferran Domènech
Ferran Domènech
Una vintena d'activistes de la PAH i el Grup de Suport Mutu de Manlleu s'han concentrat al davant de l'edifici on s'havia de realitzar el desnonament | Una de les germanes de la família en risc de desnonament té síndrome de down i ha estat operada recentment del cor
Aspecte exterior del nou Casal Boira Baixa
Aspecte exterior del nou Casal Boira Baixa
El bar restaurant obrirà de sis de la tarda a una de la matinada, de dimecres a divendres, i de dotze del migdia a una de la matinada, els caps de setmana | La inauguració es farà aquest dissabte a les vuit del vespre, i es tancarà amb una actuació musical de DJ Rutxo
Les comarques gironines han apostat pel cooperativisme amb caràcter propi i han acollit projectes que han fet de la necessitat, una virtut
Les comarques gironines han apostat pel cooperativisme amb caràcter propi i han acollit projectes que han fet de la necessitat, una virtut | Júlia Rocha Pujol
Sara Blázquez Castells
La ruta cooperativa per quatre comarques gironines recorre diferents projectes cooperatius singulars gestionats sobretot per dones | Visitem La Lluerna de Ripoll, Mas la Sala de Sant Pau de Segúries, l’Obrador Ricolta de Beget, Núria Social d’Olot, la Porta del Món de Banyoles i Cultural Rizoma de Celrà