Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/12/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vintena d’il·lustradors satírics d'algunes de les principals publicacions d'arreu del món, com The New Yorker, The Guardian o Charlie Hebdo, han volgut mostrar la seva solidaritat i participar de la denúncia de les polítiques repressives i totalitàries de l’Estat espanyol. Una denúncia col·lectiva que ha pres forma d'un publicació especial i única: Illegal Times. Coincidint amb el final de campanya electoral, es distribuiran 10.000 exemplars de la publicació satírica arreu de Catalunya i es posarà en marxa la pàgina web www.illegaltimes.org.Illegal Times es presenta aquest dilluns, dia 18, al Col·legi de Periodistes de Catalunya i comptarà amb l’assistència de la dibuixant belga Cécile Bertrand (La Libre Belgique), dels dibuixants Kap, Fer, Sr. Plástiko, Ferran Martín, Azagra i Ant; de membres del Col·lectiu Ronda i de la cooperativa de comunicació L’Apòstrof, impulsora de la publicació. L’objectiu, segons la cooperativa, és «irrompre enmig de la campanya electoral per recordar que no es poden normalitzar les eleccions del 21-D, que es faran en unes condicions completament anormals i d’excepció».
La publicació satírica neix d’una idea conjunta de la cooperativa L’Apòstrof i el dibuixant satíric Jaume Capdevila (Kap), que s’han unit per fer una acció reivindicativa i recollir veus crítiques contra les polítiques repressives de l’Estat espanyol de dibuixants que treballen en els principals diaris internacionals. És un projecte sense afany de lucre i totes les persones que hi escriuen o il·lustren hi han participat de manera solidària.
A l'esquerra, portada de la publicació. A la dreta, la il·lustració que hi aporta la dibuixant belga Cécile Bertrand
A través d’una quarantena de vinyetes i articles d’opinió, Illegal Times vol esdevenir un crit plural contra els atacs dels drets col·lectius i individuals que s’han anat agreujant des de l'1 d’octubre, especialment el dret a la llibertat d’expressió. Per això, l’humor és el protagonista de la publicació, amb la participació de dibuixants satírics que col·laboren en mitjans de prestigi internacional, com The Guardian, The New Yorker o Charlie Hebdo.
De 'The Guardian' a 'Charlie Hebdo' i 'El Jueves'
Entre els dibuixants que s’han sumat a la iniciativa hi ha Martin Rowson, col·laborador habitual de The Guardian; Khalid Gueddar, dibuixant marroquí condemnat a tres anys de presó per haver dibuixat la família reial del Marroc a la revista Backchich; l’escocès Terry Anderson, membre del comitè de direcció de l’organització Cartoonist’s Rights Network Inernational; la novaiorquesa Liza Donnelly, que col·labora amb The New Yorker i la CBS News; l’holandès Tjeerd Royaards, director de Cartoon Movement, plataforma de dibuixants d’arreu del món; Mohammed Sabaaneh, dibuixant i activista nascut a Kuwait i que col·labora al diari palestí Al-Haya Al-Jadeda; Eneko, nascut a Caracas però establert fa anys a Madrid, col·laborador d’El Jueves i Interviu, i acomiadat de 20 minutos. També hi participen dibuixants dels principals mitjans catalans i espanyols, com Fer, Azagra, Ferreres, Raquel GU, Ferran Martin, Manel Fontdevila i Kap.
A més de les vinyetes, Illegal Times també compta amb articles d’una vintena d’activistes i representants de la societat civil, com ara els escriptors Jaume Cabré i Marta Rojals, l’advocada basca Jone Goirizelaia, el periodista turc Hamza Yalçin, la guionista Júlia Cot, el periodista David Fernàndez, l’economista Arcadi Oliveres, la periodista Natza Farré, l’activista Simona Levi, l’actor Sergi López, la pallassa Pepa Plana i el Col·lectiu Ronda, entre altres.