El projecte «Olivera Corbella: recuperació sostenible i innovació etnobotànica al Bages», de Davinia Bartolomé, i el prorjecte «Registre participatiu comunitari de varietats tradicionals: innovant en la recerca i transferència etnobotànica, de l'associació Connecta Natura, són els guanyadors dels Premis Eixarcolant 2025. La tercera edició dels Premis Eixarcolant per al foment de l'etnobotànica es van entregar aquest diumenge 13 d'abril a la Sala Encavallades del Museu de la Pell d'Igualada, en un acte amb més de 200 assistents.
En la categoria d'emprenedoria que va guanyar Davinia Colomer, va quedar segon el projecte «Cultiu d'espècies fúngiques autòctones», de Bolet Ben Fet, del grup cooperatiu Teb Verd SCCL. En la de recerca ho va ser el projecte «Psopecció etnobotànica a la Vall de Camprodon: plats de saviesa», de la Fundació Comunitària de la Vall de Camprodon. Els dos primers premis estaven dotats amb 2.000 euros, i els segons, amb 1.000.
La cerimònica va acollir un col·loqui sobre els reptes i les oportunitats de la producció agrícola i ramadera a Catalunya, amb la participació de Laia Batalla, de l'Escola de Pastors i Pastores, i de Gustavo Duch, de la revista Soberanía Alimentaria. L'acte, conduït pel periodista Jordi Còdol, va completar-se amb l'actuació musical de Borja Penalba i amb l'art en directe de la il·lustradora Elisabet Serra, que va crear una obra que s'exposarà a la 10a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, el 27 de setembre a Igualada.
El jurat estava format per Astrid van Ginkel, Laura Calvet, Marc Talavera, Robert Savé, Xènia Torres i Montse Parada. Amb 27 candidatures presentades, des del Col·lectiu Eixarcolant consideren que aquesta edició ha estat un èxit. Els premis busquen impulsar el talent i la innovació en l'etnobotànica, fomentar la recerca en aquest àmbit, reforçar la divulgació dels usos de la vegetació silvestre i de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals, i fomentar l'emprenedoria basada en els usos de la flora local.