La jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional del director general d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, i de l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell. «Continuem apostant per fer gran l’economia social i la XAC és important per seguir-la fomentant al territori», ha afirmat Bonvehí.
Tot seguit, es va presentar el nou pla de treball de la XAC i es van celebrar diverses sessions de debat i tallers centrats en dos dels grans eixos estratègics per als propers anys: habitatge i indústria. Amb 14 ateneus cooperatius arreu del país i més de 300 entitats implicades, la Xarxa ha consolidat un model territorial i col·lectiu que promou la creació i consolidació de projectes d’economia social, així com l’acompanyament des de l’arrelament territorial.
Segons Alba Rojas, de la XAC, «ha estat una jornada de visibilització del treball de co-construcció de polítiques de foment del cooperativisme entre administració i sector que s'ha fet des de 2016, i de refermar la referencialitat i l'estratègia de treball conjunt». També, però, «per construir noves vies de treball davant del repte que tenim en la nova convocatòria i dels escenaris local i mundial en àmbits com els de l'accés a l'habitatge i la reindustrialització».
Habitatge i indústria, dos eixos clau per a la nova etapa
Al llarg de la jornada es van celebrar dues sessions de treball paral·leles centrades en els dos eixos estratègics que marcaran la nova etapa: habitatge i indústria. Al matí, la sessió sobre indústria va comptar amb les aportacions dels economistes Antoni Soy i Óscar García Jurado, que van abordar els reptes de la reindustrialització en clau de sobiranies i economia cooperativa. La taula va estar moderada per Gemma Flores-Pons, de CoopCamp.

En la jornada es van portar a terme sessions de treball i tallers pràctics de presentació d'experències d'acompanyament. Foto: Sara Blázquez Castells
A la tarda, la jornada va continuar amb tallers pràctics on es van presentar experiències acompanyades pels ateneus. En l’àmbit industrial es van compartir els casos de Som Punt, Galetes Virgínies, Colorac i GrupDem, i en el d’habitatge, iniciatives com Les Juntes, La Tremolina, Obrint Portes i La Titaranya.
Durant la jornada es va reforçar la voluntat de treballar en xarxa i de forma col·laborativa per enfortir l’economia cooperativa com a eina de transformació social i territorial.
Un model arrelat al territori, en xarxa i únic a nivell europeu
La Xarxa d’Ateneus Cooperatius, impulsada per la Generalitat de Catalunya des de 2016, és un projecte público-cooperatiu únic a nivell europeu. Actualment formada per 14 ateneus cooperatius, la XAC actua com a palanca per a la promoció de noves cooperatives, la consolidació de projectes col·lectius i l’articulació territorial d’una economia transformadora i democràtica.