El Pla Estratègic de l’ESS Berguedà 2030 és el resultat d’un procés participatiu que ha implicat cooperatives, associacions, fundacions, administracions públiques i altres actors socioeconòmics. L’elaboració del pla, conduïda per L’Arada Creativitat Social, ha permès identificar les principals necessitats i reptes del sector, establint 63 accions estratègiques per desplegar fins al 2030. D’aquestes, 20 accions s’han considerat prioritàries i s’implementaran a curt termini en el marc de la Taula de l’ESS Berguedà.
El document estructura les seves línies d’actuació en àmbits clau com l’administració pública i la legislació, l’ecologisme, el feminisme i l'antiracisme, les ruralitats, la sobirania alimentària i el treball en xarxa. A més, incideix en la necessitat de fomentar la intercooperació, millorar la visibilitat de l’ESS i promoure la contractació pública responsable.
L’acte va comptar amb la presència de Sebastià Prat, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; Laura Muixí, coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i Aleix Serra, primer tinent d’alcalde de Berga, que van donar la benvinguda a la jornada. Un dels moments destacats de la trobada va ser la taula rodona “Economia arrelada al territori”, moderada per Carla Escarrà (Llibreria La Lluerna), amb la participació de Vanesa Freixa (activista rural), Gerard Quer (Ramaders de muntanya), Anna Borràs (Cal Blanxart), Isaac Peraire i Mariona Font (Cuidem Lluçanès). Els ponents van compartir experiències i reflexions sobre el paper de l’ESS en àmbits com el relleu generacional, el repoblament rural i la sobirania alimentària.
.jpg)
Moment de la presentaciód el pla estratègic. Foto: ADBerguedà
Sebastià Prat va dir que espera que hi hagi «un abans i un després del pla, ja que a partir d'aquí tenim un itinerari per passar a l'acció». Laura Muixí, per la seva part, va assenyalar la importància d'haver «treballat colze a colze amb les entitats d'economia social i solidària del territori, en les seves diferents dimensions: cooperatives, tercer sector social o economies comunitàries».
La cloenda de l’acte va anar a càrrec de David Bonvehí, director general d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme de la Generalitat de Catalunya, que va destacar el Berguedà com un exemple de territori actiu i innovador en l’àmbit de l’ESS. L’esdeveniment va concloure amb un espai de trobada i intercanvi d’idees, acompanyat d’un refrigeri elaborat amb productes locals per Cardinale.
Amb la presentació del Pla Estratègic de l’ESS Berguedà 2030, el territori fa un pas endavant cap a la consolidació d’un model econòmic basat en la sostenibilitat, la justícia social i la col·laboració, situant l’economia social i solidària com un pilar clau per al futur del Berguedà.