Fruit d’aquest treball, i juntament amb les administracions locals, els departaments d’Acció Climàtica i Treball i la FCAC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’estiu del 2023 tres cooperatives del Priorat van signar un acord d’intercooperació que els ha permès crear el primer projecte de col·laboració entre cooperatives del Priorat per impulsar el desenvolupament sostenible de la comarca a través de l’Economia Social i Solidària, conegut amb el nom de Vincloop.
Aquest projecte pioner, impulsat en un inici per la Cooperativa Falset-Marçà, la Vinícola del Priorat i la Cooperativa de Cabacés, ha rebut la visita del Director General d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, del president del Consell Comarcal del Priorat i batlle d’Ulldemolins, Sergi Méndez i de la batllessa de Cornudella de Montsant, Meritxell Cardona. També s’hi ha sumat l’equip tècnic i les 20 cooperatives que conformen l’Ateneu CoopCamp.
Vincloop ha nascut de la necessitat de les cooperatives del Priorat d’unir-se per fer front als reptes de futur que planteja el sector. Actualment treballa a partir de quatre eixos com enfortir el territori, mancomunar infraestructures, ajudar les sòcies en el cultiu de la terra i fer valdre el fet cooperatiu, sempre amb l’objectiu d’impulsar el creixement social i econòmic de la comarca del Priorat.

Annaïs Sastre donant explicacions a David Bonvehí durant la reunió amb CoopCamp
Les cooperatives agràries, empreses col·lectives de més de 100 anys d’història construïdes per la pagesia, s’han anat adaptant als reptes de cada època que han viscut, en constant transformació. Projectes innovadors com Vincloop demostren la possibilitat d’iniciar una nova etapa per al sector, que permeti adaptar-se als reptes actuals que té com el relleu agrari, la viabilitat de les finques, el canvi climàtic o les dificultats per fixar població a la comarca, tot defugint les fusions i absorcions, mirant de conservar la identitat i singularitat de cada poble, i mantenint els serveis a la pagesia.
Les cooperatives que impulsen Vincloop, aposten per la qualitat dels productes, en detriment de la quantitat, amb l’objectiu de millorar la remuneració de la pagesia, fer més visibles els valors cooperatius i promoure la intercooperació a l’hora de mancomunar infraestructures i recursos.
Una aposta per a enfortir les estructures agràries del Camp de Tarragona
Aquest no és l’únic projecte agrari que CoopCamp ha acompanyat per tal d’enfortir les estructures agràries del Camp de Tarragona.
El passat novembre va contribuir a la signatura d’un acord d’intercooperació entre el Celler Cooperatiu de Vila-rodona i la Cooperativa La Brostada per generar un projecte de suport logístic agroecològic a l’Alt Camp, entre altres projectes previstos en els àmbits de l’elaboració agroalimentària, la comercialització i distribució, el relleu generacional, la sostenibilitat i el finançament.
Aquest acord és d’especial importància, ja que suposa un punt de trobada i apropament entre el cooperativisme agrari històric i la pagesia jove que comercialitza de forma directa, i pot esdevenir una gran eina de suport a la viabilitat de la petita pagesia mitjançant l’ús d’infraestructures compartides, la connexió entre les agrobotigues, el relleu agrari, la transició agroecològica i l’aprenentatge mutu.

David Bonvehí intervenint en la visita a CoopCamp i Vincloop
Al 2023 també va acompanyar la cooperativa La Brostada a tirar endavant el primer Centre de Dinamització Rural de l’Alt Camp, un obrador agroalimentari cooperatiu, un punt de trobada i d’impuls de l’enxarxament de petits productors i elaboradors agroecològics de la comarca. La cooperativa La Brostada està constituïda per la cooperativa Soca-rel, Menjamiques i Fruits del Gaià.
En la mateixa línia, l’any 2020, va acompanyar la creació de la cooperativa Fet a la Conca, que aplega productores i elaboradores de la Conca de Barberà, sota una marca comuna, per promoure el producte local i comercialitzar-lo de forma agrupada a les seves botigues, a Poblet i a Montblanc.
CoopCamp també va publicar l’any 2021, la primera guia per adaptar la metodologia dels Espais Test Agraris a la realitat del cooperativisme agrari català per treballar el relleu generacional en aquestes entitats.
La intercooperació, una pràctica clau per al futur del sector agrari
CoopCamp aposta per promoure projectes d'intercooperació com una estratègia clau per consolidar iniciatives econòmiques i generar ocupació digna al territori. La col·laboració entre cooperatives permet compartir recursos, mancomunar serveis i crear sinergies que enforteixen els projectes existents. També en el sector del cooperativisme agrari, que actualment es troba amb el repte del relleu generacional.
La intercooperació amb altres sectors productius, amb cooperatives agroalimentàries de caire agroecològic o la implantació d’Espais Test Agraris compartits, són algunes de les eines que s’estan implementant a través d’acords d’intercooperació. Aquesta visió col·lectiva i solidària no només reforça la viabilitat econòmica dels projectes, sinó que també impulsa la creació de llocs de treball dignes i estables. Per aquest motiu, un dels principals objectius del CoopCamp és construir ecosistemes, tant a nivell local com a nivell del Camp de Tarragona, que afavoreixin la connexió entre els projectes cooperatius i propiciïn la construcció de projectes conjunts. CoopCamp ofereix serveis d’acompanyament i de formació gratuïts per tal de propiciar que aquests projectes puguin sortir-ne reeixits.
A través de 1044 acompanyaments a projectes econòmics que a dia d’avui ha fet CoopCamp, s’ha facilitat la creació de 72 noves cooperatives i entitats al Camp de Tarragona i la creació de 366 llocs de treball directes.