Amb aquest concepte es fomenta un model d’economia circular i sostenible. En una biblioteca de les coses es poden trobar objectes com eines de bricolatge i jardineria, joguines i jocs de taula, articles per a esdeveniments i festes o material de música.
Aquest model es considera especialment útil per a aquelles persones que volen evitar l’acumulació d’objectes que només utilitzen en moments puntuals, o per a aquelles que necessiten provar un article abans de prendre la decisió de comprar-lo. Una manera pràctica i econòmica de satisfer necessitats temporals, alhora que s’afavoreix la reducció de la producció i el consum de nous productes, així com l’ús eficient dels recursos naturals.
Una xarxa de biblioteques
A Vic s’ha creat una Xarxa de Biblioteques de les Coses formada per diverses biblioteques especialitzades, les quals s’han agrupat amb l’objectiu de centralitzar els productes i facilitar que les persones sòcies i membres puguin trobar tot el que necessiten en una única plataforma. La decisió de crear una xarxa descentralitzada, amb diverses biblioteques especialitzades, respon a la voluntat que la població visiti, conegui i situï les seus de les entitats que participen en el projecte.

Laia Hernández, de la cooperativa La Fera Ferotge, explicant el funcionament de la Biblioteca de les Coses Foto: Sara Blázquez Castells
A més, aprofitant que cada entitat ja compta amb els seus propis recursos i una experiència prèvia en la gestió de projectes, i en concret dels objectes específics (tèxtil, eines, jocs, música, mobles…) es busca crear un sistema eficaç i sostenible a llarg termini. Les biblioteques i entitats que participen de la Xarxa són la Biblioteca dels Mobles (Ashes), la Biblioteca de la Música (La Clota), la Biblioteca de les Cures (Creu Roja, Ashes i Tapís), la Biblioteca de la Roba (Tapís), la Biblioteca dels Jocs (Creu Roja) i la Biblioteca de les Eines (La Fera Ferotge)
Com funciona?
Per poder començar a fer ús de la Xarxa de Biblioteques de les Coses cal fer-se soci o sòcia a qualsevol de les biblioteques de les coses de Vic, consultar el catàleg a través de la web i fer la reserva per un període de set dies i un cost d’entre 1 i 5 euros, recollir-lo i gaudir-lo.
Marta Vilaró, de Creu Roja, ha animat a la roda de premsa a participar del projecte o bé amb la donació d’objectes o bé fent-se voluntari, com és el cas de Joe Crozier, voluntari de Creu Roja i el primer voluntari de la Xarxa de Biblioteques de les Coses, en aquest cas, de la Biblioteca dels Jocs.