Durant els dies 21, 22 i 23 de febrer diversos espais del barri vell de Berga acolliran les trobades pel dret a l'habitatge digne Sota Cobert. Es generaran moments de reflexió amb la participació de diversos actors implicats en la lluita pel dret a l’habitatge, per posar en valor les propostes que ja s’han fet fins ara i obrir el camp a noves propostes. Les activitats que hi haurà són taules rodones, conferències, documentals, tallers, exposicions, visites guiades, cafès-tertúlia, activitats infantils... Així com àpats populars i concerts. Divendres hi haurà la presentació de les jornades i la visualització del documental 'Habitatge, dret o negoci' amb la presència del director Ignasi Gallart i diumenge es clouran amb la 'Ruta pel teixit socioeconòmic del Barri Vell'.
Durant les trobades, hi haurà un acte de celebració de l’inici d’obres 'Posem la primera pedra de Cal Blanxart' dissabte al migdia a la plaça nova del c/Harmonia. En el marc de Sota Cobert i d’aquesta celebració, també tindrà lloc la trobada anual de cooperatives d’arreu del territori de l’espai Dinamo. Una proposta que fa la fundació del mateix nom, que treballa pel model d’habitatge en cessió d’ús acompanyant projectes autònoms, com Cal Blanxart. Les trobades són obertes a tothom i per facilitar l’organització, especialment dels àpats i del servei de ludoteca, Cal Blanxart ha posat a disposició un formulari per reservar tiquets i confirmar assistència.
Sota Cobert compta amb el suport d’entitats del teixit associatiu berguedà com el Casal Panxo, la companyia de jocs l’Anònima i Camadoca, entre moltes altres organitzacions i persones a títol individual que hi participen activament. Les trobades compten amb el suport institucional des de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i Cal Rural (Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central). Totes les entitats participants es poden consultar en el programa extens on també hi ha tots els detalls i horaris. Es disposarà de servei de ludoteca en les franges principals per tal de facilitar la participació de les persones adultes amb infants a càrrec.
Cal Blanxart
Ja fa sis anys que Cal Blanxart Coop. SCCL. treballa de forma autogestionada per dur a terme el seu projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús al bloc del c/Buxadé 18, al Barri Vell de Berga. Aquest mes de febrer, ha arribat un dels moments més esperats, l’inici de les obres de rehabilitació, que han de durar un parell d’anys, i que són possibles gràcies a les aportacions econòmiques i a la feina de més d’una seixantena de socis i sòcies col·laboradores amb l’acompanyament de la fundació La Dinamo i al préstec hipotecari de Coop57, la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris.
Cal Blanxart va néixer de les ganes de viure plenament al Barri Vell, en un format que blinda l’especulació en habitatge. Segons l'entitat berguedana, el barri ha patit molt en aquest sentit i és per això que han vist com s’anava buidant i degradant, tot i l’esforç de veïnes per mantenir-lo en vida. Així doncs, rehabilitar un edifici del barri amb catorze habitatges, on des de fa anys no hi viu ningú, és també una aposta política per millorar la ciutat. A la vegada, pensar que els locals i el seu gran pati poden ser oberts a sòcies usuàries i al veïnat, així com compartir els serveis que pugui oferir l’edifici, fa que el projecte tingui un gran potencial. I és que fer comunitat i donar prioritat a l’aspecte ambiental, compartint recursos, són igualment objectius del model cooperatiu.
En un context on la preocupació pel dret a l’habitatge va creixent a tot el territori, des de Cal Blanxart veuen el Berguedà com una comarca que viu, «cada vegada més ofegada entre dues bombolles immobiliàries i turístiques que s’expandeixen dia a dia. Per una banda, l’urbs de Barcelona que tendeix a gentrificar, també, cada vegada més enfora dels seus límits. Els conceptes de a una hora de Barcelona o l’àrea rural de Barcelona posen una pressió creixent sobre el Berguedà», segons indiquen. Per altra banda, la massificació turística i l’efecte de les segones residències al Pirineu fa que, cada vegada més, la pressió d’aquesta zona també es vagi desplaçant al sud.
Les obres de rehabilitació
El punt d’inflexió del projecte que porta a les sòcies de Cal Blanxart a fer tota aquesta proposta general és l’inici de les obres de rehabilitació de l’edifici. Des d’abans de l’adquisició de l’edifici, l’agost de 2022, fins avui en dia, un grup d’arquitectes berguedanes conformat per la Sara Vima, Migpunt arquitectura i Sideral han estat al capdavant del projecte arquitectònic donant forma a l’edifici en funció de les possibilitats i voluntats de les sòcies. Aquest procés col·laboratiu ha estat un exercici de diàleg constant i d’adaptació a les necessitats d’una cooperativa creixent i amb voluntat d’obrir-se i contribuir al barri. En aquest sentit, la rehabilitació no és una obra «clàssica» de pisos sinó que s’enmarca en un model on s’ha prioritzat l’espai comunitari, zones de descans, la flexibilitat dels espais, l’optimització dels recursos i, sobretot, el fet col·lectiu sense perdre de vista la funcionalitat de cadascun dels habitatges. Així doncs, a l'edifici hi ha previstes habitacions de convidats comunitàries per no malgastar espai en habitacions buides dins dels pisos, zona de bugaderia compartida, zona de lectura, estudi i treball oberta i altres espais com un taller.
Per altra banda, el pensament de Cal Blanxart ha estat sempre alineat en la priorització de l’àmbit local a l’hora d’anar a buscar qualsevol recurs. És per aquest motiu, que en el moment d’establir una de les relacions més grans que tindrà la cooperativa en els propers anys, també s’ha prioritzat el fet de la proximitat i s’ha contractat la constructora Clau21 per tal de dur a terme l’obra de rehabilitació on els operaris han de començar a treballar des de mitjans de febrer.
L’obra és complexa ja que vol respectar l’estructura i elements històrics com els terres de rajola hidràulica o les voltes que caracteritzen l’edifici i que la cooperativa ha integrat com a elements simbòlics dins la seva imatge. Per explicar les obres al veïnat, la cooperativa ha convocat una reunió a la plaça nova del carrer Harmonia on es vol conversar i oferir tota la col·laboració en aquest procés que ha de durar uns dos anys i que pot ocasionar algunes molèsties a les persones que habiten la zona. Durant les obres, Cal Blanxart pretén mantenir l’activitat sociocultural com fins ara, amb activitats mensuals i obertes a tothom. Pel que fa a la participació en la vida cultural, aquest any, Cal Blanxart també haa presentat una proposta de recuperació de la memòria històrica als pressupostos participatius de l’Ajuntament de Berga.