El cap de setmana del 18 i 19 de gener, la riera Major, al seu pas per Viladrau, va tornar a aparèixer coberta d’escuma en diversos punts. Alertada per la Societat de Pescadors, uns quants dels seus socis van revisar un tram de quasi cinc quilòmetres, des del pont de Can Pau Moliner fins a la Noguera.
Durant la inspecció, es van trobar nombrosos peixos i amfibis morts, entre els quals barbs de muntanya, truites i larves de tòtil (Alytes obstetricans), una espècie protegida. Davant d’aquesta situació alarmant, es va denunciar immediatament el cas als Agents Rurals i a l’URMA, i es va informar també l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Viladrau.
Tot i la recollida de mostres d’aigua i d’exemplars d’animals morts per a les corresponents anàlisis pericials, al cap d’un mes de l’incident encara es desconeixen els contaminants responsables de l'incident. Tampoc s’han fet públics, si és que s’han dut a terme, els resultats de les proves amb macroinvertebrats, elements clau per determinar la presència de contaminants.
Davant la manca de respostes, el Grup de Defensa del Ter (GDT) i altres entitats han presentat una denúncia a la Fiscalia de Girona per exigir l’aclariment dels fets.
En un comunicat, el GDT es pregunta fins quan durarà la impunitat dels que contaminen les aigües, i «quants desastres caldran perquè les autoritats ambientals prenguin mesures serioses contra aquest desgavell».
«És hora d’actuar. Cal identificar i sancionar els culpables d’aquests atacs continus al nostre entorn», afegeixen. I conclouen que «si les autoritats competents no posen fi a aquesta situació, la ciutadania i les seves entitats hauran d’assumir el paper que elles haurien d’exercir», com ara amb la presentació de la denúncia.