L’edifici es construirà sobre un solar cedit per l’Ajuntament de Manresa, mitjançant un dret de superfície de 75 anys prorrogables. Això permet desenvolupar una promoció delegada d’habitatge estable, digne i assequible mitjançant la col·laboració público-cooperativa. Per aquest motiu, els habitatges comptaran amb la qualificació d’habitatge de protecció oficial i tal com han explicat Yabel Pérez Moreno, tècnic de projectes i membre del Consell Rector de Sostre Cívic, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, generar habitatges accessibles i consolidar el model d’habitatge cooperatiu com una alternativa real al mercat especulatiu.
Un edifici de consum quasi zero dissenyat per la cooperativa LaCol
El nou edifici comptarà amb àmplies zones compartides per fomentar la vida comunitària. Tindrà una superfície construïda de 7.818,9 metres quadrats, amb quatre espais col·lectius de 336 metres quadrats (pensats per destinar a bugaderia, cuina comunitària, sales de cotreball o criança, etc.) i un local municipal de 500 metres quadrats, a més de places d’aparcament. Es tracta d’un edifici de consum quasi zero (nZEB), que ha estat dissenyat pel despatx d’arquitectura cooperatiu LaCol, referents en habitatge cooperatiu. LaCol ha estat responsable dels dissenys de La Borda i La Balma, dues promocions a Barcelona de referència internacional en habitatge innovador, així com de La Raval, el primer projecte d’habitatge cooperatiu de nova construcció a Manresa.

Recreació de com serà l'edifici de La Bertrana
La Bertrana serà el segon projecte cooperatiu en cessió d’ús més gran de Catalunya i l’Estat, només superat pel de Sant Andreu (Barcelona), amb 62 habitatges, també gestionat per Sostre Cívic. El disseny de La Bertrana segueix criteris de sostenibilitat per reduir l’impacte ambiental. Incorporarà instal·lacions centralitzades, aerotèrmia, construcció industrialitzada, sistemes de recuperació d’aigües i plaques solars, que generaran fins al 85% de l’energia necessària per al seu funcionament. Gràcies a aquestes mesures, l’edifici tindrà la certificació energètica A.
Les obres comencen aquest febrer
Les obres de construcció de La Bertrana començaran aquesta setmana i s’allargaran fins a finals de 2026, amb la previsió que les persones sòcies puguin entrar-hi a viure el 2027. Durant aquest temps, s’han dut a terme sessions informatives amb l’escola Ítaca i l’Associació de Veïnes del barri de la Sagrada Família, per tal d’informar sobre el projecte i atendre els detalls per minimitzar l’impacte de la construcció. L'edifici s'aixecarà amb materials de baix impacte ambiental i mòduls prefabricats, reduint el soroll i agilitzant el procés d'obra.
A més, l’Ajuntament com ha destacat l’alcalde, va adquirir el compromís amb l’escola i el veïnat de tirar endavant les obres per urbanitzar tots els espais dels entorns. Les obres es licitaran aquest any.
Finançament europeu per garantir l'assequibilitat
El pressupost total de la promoció puja a 12,4 milions d’euros, dels quals 2,5 milions provenen dels fons Next Generation de la Unió Europea. La resta del finançament prové de les aportacions de les sòcies usuàries i crèdits bancaris, incloent-hi el suport del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB), que ha atorgat un crèdit històric de 31 milions d’euros a Sostre Cívic per la promoció de més de 300 habitatges socials, entre els quals hi ha els del projecte de Manresa. Això permetrà reduir considerablement l’aportació inicial de capital de les sòcies, mantenint els preus per sota dels valors de mercat.

Recreació de l'interior de l'edifici de La Bertrana, dissenyat per la cooperativa LaCol
La cooperativa farà una sessió informativa el 4 de març a les sis de la tarda a la sala d'actes del Centre Cultural el Casino de Manresa, adreçada a totes les persones interessades a accedir a un habitatge cooperatiu del projecte. A partir d’aquesta data, s’obrirà el període d’inscripció, que s’allargarà fins al 6 d’abril, per formar part del grup impulsor del projecte. Per accedir-hi, cal ser sòcia de Sostre Cívic i estar inscrit al registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial. Les persones interessades poden trobar més informació a la web labertrana.sostrecivic.cat.
Amb La Bertrana, Manresa comptarà amb tres projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. La Bertrana aposta per la cooperació, la sostenibilitat i la vida comunitària, fomentant un entorn d’habitatge digne i estable. El Rusc, amb 12 habitatges rehabilitats i gestionats per Sostre Cívic, i La Raval, amb 18 habitatges sobre sòl municipal cedit, ja formen part d’aquesta aposta pel cooperativisme. Això consolida Manresa com un referent en aquest model, oferint habitatges accessibles, sostenibles i estables per garantir el dret a l’habitatge.