La mobilització, organitzada conjuntament per Càrnies en Lluita i la Xarxa d’Economia Solidària (XES), que agrupa una part significativa del món cooperatiu català, tenia també com a objectiu visualitzar el treball conjunt entre el moviment social de suport als treballadors de les càrnies i el sector cooperatiu després d’algun desencontre arran de la recent modificació de la Llei de Cooperatives. Una modificació que precisament buscava eradicar les falses cooperatives que s’aprofiten de la condició de suposats socis dels seus treballadors per explotar-los i manllevar-los els drets laborals que tenen la resta de treballadors assalariats. De fet, durant l’acte es va llegir el manifest conjunt de la XES i Càrnies en Lluita en el qual denuncien «la utilització fraudulenta del fet cooperatiu feta per una patronal sense escrúpols», i que permet «tenir treballadors en condicions molt precàries -de fet, indignes-, per sota de les ja mínimes de la normativa laboral i dels convenis col·lectius aplicables». També s’ha llegit el nom de les 115 entitats i cooperatives que s’han unit a aquest manifest i al que va aprovar la XES l’11 de març en la seva assemblea anual, molt similars.
En primer terme, l'actuació de Ninot Salat. Al fons, alguns dels assistents a la concentració Foto: Sara Blázquez
La primera part de l’acte ha tingut lloc a la plaça dels Màrtirs, també coneguda popularment com la «plaça dels Porcs», en record de l’antic mercat d’aquest bestiar que hi havia hagut antigament. En aquesta part de l’acte s’ha llegit el manifest en català, castellà i anglès, i hi ha intervingut representants de les Kellys, i dels treballadors de les subcontractes de Telefònica i del transport per carretera, així com una treballadora d’una de les falses cooperatives que operen a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Aquesta primera part s’ha tancat amb una actuació musical del grup Ninot Salat. Acabada l’actuació, s’ha anat en manifestació fins al davant de l’edifici del Sucre, on hi ha el monument al porcater. En concret, al porcater negociant, propietari del bestiar, no precisament dedicat cap treballador del sector carni o ramader. En passar per la rambla del Passeig, on hi havia la Mostra d’Entitats, diverses persones assistents a la fira han aplaudit la manifestació al seu pas.
Ja al davant de l’edifici del Sucre, seu entre altres del Consell Comarcal d’Osona i de la Cambra de Comerç, s’ha posat simbòlicament un davantal a l’estil del que tenen els treballadors de les càrnies al monument del porcater, i se l’ha envoltat amb una cadena humana. Un treballador d’una càrnia d’Osona ha llegit un poema que ha escrit on denuncia l’explotació que pateixen i s’ha acabat dipositant espelmes sobre la pancarta contra les falses cooperatives i per un treball digne i segur, que s’ha deixat a al porta de l’edifici del Sucre. La majoria de banderes que s’han exhibit durant la manifestació eren de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), sindicat majoritari al comitè d’Esfosa, el principal escorxador d’Osona, i que ha liderat la mobilització durant l’últim any a les càrnies de la comarca.
Manifestants vestint el monument al porcater del Sucre amb un davantal reivindicatiu Foto: Sara Blázquez
Alguns dels participants a la manifestació d'aquest dissabte a Vic al seu pas pel Passeig Foto: Sara Blázquez
Els representants dels treballadors del transport per carretera i de Las Kellys, a l'acte d'aquest dissabte Foto: Sara Blázquez
Una treballadora d'una falsa cooperativa de Le Porc Gourmet, durant la seva intervenció a l'acte d'avui Foto: Sara Blázquez
Un representant dels treballadors de les subcontractes de Movistar, a l'acte d'avui Foto: Sara Blázquez
Montse Castañé, de Càrnies en Lluita, adreçant-se als assistents a l'acte d'avui Foto: Sara Blázquez