Rutes Cooperatives | Baix Llobregat, Vallès i Maresme

La cooperativa Cornèlia compta amb un espai de tast
La cooperativa Cornèlia compta amb un espai de tast | Marta Rosique

Del Baix Llobregat al Maresme teixint vincles comunitaris

La novena ruta combina una xarxa consolidada, unes elevades oportunitats formatives i un ritme frenètic, en una zona urbana i densament poblada

Visitarem la cerveseria Cornèlia, el projecte d’agricultura ecològica L’Ortiga, la botiga de joguines Artijoc i l’espai culinari Cafè de Mar

De Montserrat al Ter preservant la sobirania alimentària

| 22/01/2025 a les 08:00h
Arxivat a: Setembre social, rutes cooperatives, món cooperatiu, cooperatives, cooperativisme, Cafè de Mar, L'Ariet, Artijoc, L'Ortiga, Can Monmany, Cornèlia, reportatge
La darrera de les nou rutes cooperatives impulsades pels mitjans de comunicació Surtdecasa, Setembre i Jornal.cat combina una xarxa consolidada, unes elevades oportunitats formatives i, també, un ritme frenètic, en una zona urbana i densament poblada, on va néixer el cooperativisme català. En un dia sencer, coneixem de prop quatre projectes cooperatius, de sectors molt diferenciats però amb reptes i oportunitats comunes: la cerveseria Cornèlia, el projecte d’agricultura ecològica L’Ortiga, la botiga de joguines Artijoc i la cooperativa l’Ariet, que gestiona l’espai culinari Cafè de Mar.


La ruta que emprenem avui té lloc a quatre comarques: el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme. Al llarg del recorregut, que aquest cop farem per autopista, ens endinsem en quatre comarques que tenen tanta població que tot i estar a prop, tenen ritmes i dinàmiques força diferents. Uns territoris que es troben a la rodalia de Barcelona, que pateixen de prop les conseqüències de la gentrificació i que es fan un lloc on el capitalisme global està deixant cada vegada més marca. Des de sectors i amb trajectòries diferents, els quatre projectes han sabut aprofitar el llegat del moviment cooperatiu i teixir vincles comunitaris.
 

La cerveseria Cornèlia compta amb vuit varietats diferents Foto: Marta Rosique

 

L’espai de tast de Cornèlia obre cada divendres Foto: Marta Rosique


Comencem al Baix Llobregat, a Cornellà, endinsant-nos al nou pol cooperatiu. Al costat de l’economat La Guilla i l’Ateneu La Nau, trobem l’obrador i l’espai de tast de la cerveseria cooperativa Cornèlia

L’any 2014 va ser l’any en què es van crear més cerveseres a Catalunya i va ser en aquest context que es va fundar Cornèlia, que inicialment s’havia dedicat a fer cervesa casolana. David Garcia, soci fundador, ens explica que van voler crear un projecte «sota la idea d'un model de cervesera local, com existeix en altres països amb tradició cervesera: Bèlgica, Alemanya, Anglaterra, Txèquia...».

Deu anys després, amb una clara aposta pel comerç local, Cornèlia compta amb tres persones sòcies i s’ha fet un lloc en molts bars i comerços de Cornellà. Podem trobar fins a vuit varietats de cervesa diferents, que també es poden comprar mitjançant la seva pàgina web o visitant-los els divendres al seu espai de tast.

L’aposta per cerveseres locals, a més, ha fomentat també que altres projectes elaborin ingredients de proximitat: llúpol, sobretot, i també malta. D’aquesta manera, entre unes i les altres, estan contribuint a la producció local de cervesa.
 

La finca on s’ubica l’horta de L’Ortiga és de titularitat pública Foto: Marta Rosique

 

La cooperativa L’Ortiga distribueix cistelles ecològiques Foto: mart


Havent tastat la cervesa, canviem de comarca: al Vallès Occidental. Ens endinsem a Collserola per anar a parar a la finca de Can Monmany, on la cooperativa L’Ortiga desenvolupa un projecte productiu d’horta ecològica, un servei de distribució de cistelles ecològiques, un programa d’activitats educatives per a centres escolars i assessorament en agricultura periurbana.

Sergi Turch és un dels socis de la cooperativa, que va néixer el 2009. Des del bell mig de Collserola, comparteix amb nosaltres que L’Ortiga va néixer «amb vocació de ser un projecte productiu i cooperatiu, també». Des d’aleshores, el projecte ha anat evolucionant amb els anys: el 2011, van integrar tot un àmbit d’educació i sensibilització ambiental i el 2017 és quan es van traslladar a Can Monmany. 

Establir-se en aquesta finca, que és pública, els ha permès consolidar el projecte: «des del 2017, tenim la possibilitat de fer-hi més inversions i fer créixer més el projecte», afirma. A més, l’enxarxament amb altres cooperatives i associacions, els ha ajudat a acabar de consolidar-se. Formar part del pol cooperatiu de Sant Cugat, La Politja, de l'Associació de Productors Agroecològics de Catalunya i de Collserola Pagesa, els ha permès visibilitzar-se: «hem crescut sobretot pel que fa a la visibilització de l’agricultura dins la Serra de Collserola», subratlla Turch.

Actualment, compten amb una trentena de persones treballadores i ja estan preparant el terreny per ampliar l’horta al parc agrari de Sabadell.
 

La botiga d’Artijoc disposa de jocs, joguines i llibres Foto: Marta Rosique

 

Les joguines d’Artijoc són respectuoses amb el desenvolupament de l’infant Foto: Marta Rosique


De Vallès a Vallès, anem cap a l’Oriental. A Cardedeu, on el cooperativisme està ben arrelat al municipi. Allà, visitem Artijoc, una botiga de joguines que està d’aniversari; enguany, fan 25 anys. 

A la sortida de l’escola, són moltes les famílies que s’aturen a la botiga d’Artijoc, on venen tot tipus de jocs, joguines i llibres per a infants i també per a adults. La sòcia fundadora de la cooperativa, Mireia Riera, ens explica que el que miren és que els materials per a infants «siguin molt respectuosos amb el seu desenvolupament, amb la seva manera de jugar, amb la seva llibertat i creativitat i que no matin aquesta espontaneïtat, aquesta il·lusió i les ganes de jugar». 

La cooperativa compta amb sis persones que hi treballen, dues de les quals són sòcies. Arran de la voluntat d’un treballador, Artijoc també es dedica a la creació d’estructures de fusta per patis, elaborades amb robínia. «Vam començar a fer estructures de joc per començar a reneutralitzar els patis, fer-los més coeducatius», exposa Riera. 

Durant 25 anys, Artijoc han fet del joc una manera de transmetre valors i de la fórmula cooperativa una manera d’enxarxar-se i comprometre’s amb la comunitat. És des d’aquesta perspectiva que també participen de la Comunalitat de Cardedeu.
 

La gastronomia del Cafè de Mar és de proximitat Foto: Ignasi Costa

 

Les JAM de Jazz del Cafè de Mar s’organitzen amb entitats del territori Foto: Ignasi Costa


Per cloure la ruta, acabem a prop del mar: a l’espai culinari Cafè de Mar, un espai emblemàtic del cooperativisme a la ciutat amb 90 anys d’història.

La Unió de Cooperadors de Mataró i la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró van aconseguir que l’edifici fos catalogat d’interès local i que hagi esdevingut un espai de promoció del cooperativisme i l’economia social i solidària, que és la seu de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme i que disposa d’un espai culinari.

L’espai de restauració el gestiona, com no podia ser d’altra manera, una cooperativa: L’Ariet. Amb quatre socis treballadors, ja fa deu anys que hi han impulsat un projecte gastronòmic de proximitat. Com ens trasllada el soci Carlos Silveira, «ens basem molt en el que és la cuina tradicional catalana i sempre procurem que siguin productes generats per una cooperativa».  «En cas que el producte no existeixi o no sigui assumible per nosaltres, tirem de proximitat», afegeix.

A la gastronomia amb valors, hi afegeixen una programació amb valors: «Fem música en directe, presentacions de llibres, recitals de poesia i també fem d'altaveu dels moviments socials de la zona, ja que moltes vegades és difícil que tinguin aquest espai». Una àmplia activitat que la majoria de les ocasions fan fruit d'una intercooperació entre diverses entitats.

Justament el dia que els visitem, fan una JAM de jazz amb la Casa de la Música de Mataró i l’Associació Jazz Maresme, que omple de gom a gom l’edifici històric del cooperativisme. I amb el plaer de combinar música i gastronomia amb valors, finalitza l’última de les rutes cooperatives; unes visites arreu del territori que ens han permès donar a conèixer cooperatives realment inspiradores, que han sabut donar resposta a les necessitats de cada lloc. Ara toca aprofitar les rutes per gaudir d’un turisme sostenible!
 

LA RUTA SOSTENIBLE

Per anar de Cornellà a Sant Cugat en transport públic podem agafar la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) fins a plaça Espanya, a Barcelona. Allà, la L1 del metro fins a plaça Catalunya, i allà el Metro del Vallès fins a Valldoreix. A Valldoreix caldrà agafar la línia V2 del bus urbà de Valldoreix fins la parada de Brollador-Eucaliptus, a un quilòmetre a peu de Can Monmany. Després, per anar a Cardedeu, agafarem el bus V1 fins l’estació de Valldoreix del Metro del Vallès fins a Vallès de FGC, i tornar a plaça Catalunya. Allà amb l’R1 de Rodalies anirem fins al Clot, on farem transbordament a l’RDNord que ens durà a Cardedeu. I d’allà a Mataró, altre cop amb la R2Nord, aquest cop fins a Granollers Centre. I un cop a Granollers, agafarem el bus e13 Sabadell-Mataró fins l’estació de tren de Mataró, molt a prop del Cafè de Mar. Tot i sent àrea metropolitana, no ens estalviem d’un munt de combinacions per anar d’una banda a l’altra.

#RUTESCOOPERATIVES

Aquesta és la darrera ruta cooperativa que es publica. Mensualment i de forma paral·lela, els mitjans de comunicació Jornal.cat, Setembre i Surtdecasa publiquem una ruta basada en la visita a projectes cooperatius de Catalunya, una iniciativa que pretén fomentar el turisme sostenible, de proximitat i amb valors, alhora que s'apropa el món cooperatiu a la ciutadania.