Durant el mes de novembre s’ha encetat un nou període de tres anys en el qual l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central vol continuar dinamitzant, multiplicant i estimulant les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central. Un dels serveis principals de l’Ateneu és l’acompanyament a projectes d’economia social i solidària o a persones que en vulguin impulsar cooperatives o associacions. L’ens ha fet més de quaranta acompanyaments al Bages en el darrer any, com ara a la llibreria cooperativa Murmuri, al celler cooperatiu d’Artés, a l’Obradora de la Catalunya Central o a la cooperativa Les Refardes. En total, la llista és de quaranta-dues iniciatives bagenques.
En els darrers tres anys, l’Ateneu Cooperatiu ha ajudat a la creació d’una cinquantena d’entitats d’economia social i solidària a les comarques centrals. Entre elles, iniciatives com ara la cooperativa d’habitatge manresana La Raval, la cooperativa de segon grau Osona Energia o la cooperativa del sector de les cures La Rosada a Prats de Lluçanès.
A part de l’organització d’activitats pròpies, l’ens també col·labora en nombrosos esdeveniments del territori com ara la fira osonenca alTERna’t o la Festa del Riu de Manresa. L’Ateneu Cooperatiu, durant els darrers tres anys, ha comptat amb un total de 5.699 persones participants en les seves activitats en les diverses comarques on actua: Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Solsonès i Lluçanès.
Més de cent acompanyaments
En aquesta darrera anualitat s’han realitzat un total de 124 acompanyaments amb unes 700 hores registrades. A part del suport en la creació i consolidació d’una cooperativa o en la transformació d’una associació o empresa en cooperativa, l’Ateneu també ha ofert suport en altres àmbits com ara en l’obtenció d’ajuts i subvencions, la gestió econòmica i la legislació o la definició del model de negoci. Per exemple, pel que fa als acompanyaments a la consolidació i creixement de cooperatives existents, l’Ateneu ha donat suport a iniciatives com ara Recer, la Cooperativa Santperenca d’Energia (COSPES) o la Casa de Naixements Migjorn.
Enguany, durant la primera trobada del cooperativisme de la Catalunya Central celebrada a les Masies de Roda, l’Ateneu va celebrar els vuit anys de feina i la presència del cooperativisme i l’economia social i solidària en els diversos sectors d’activitat econòmica. Al vídeo recull de la trobada s’hi poden trobar declaracions de representants dels diversos sectors. A més, també es va editar una revista recull d'entrevistes i reportatges de diverses iniciatives dels vuit anys d'història de l'Ateneu Cooperatiu.
Cultura i gestories
La cultura és un dels àmbits estratègics de l’Ateneu, i per això continuarà conformant un cercle durant els tres anys vinents, format per les entitats promotores Kult, Casa de la Música de Manresa, Txarango i Vesc, a més de les participants Cultura pel Bé Comú, Pol·len Edicions i Propaganda pel Fet. El mapa d’entitats culturals de la Catalunya Central, creat aquest darrer any, és una de les darreres iniciatives de l’equip de treball. Tenint en compte les entitats promotores i participants, aquestes han augmentat per poder incorporar encara més sectors d’activitat durant el pròxim cicle de tres anys.
Pel que fa a les gestories, anualment es porta a terme una formació sobre diverses temàtiques relacionades amb economia social i solidària que es clou amb l’entrega d’un segell acreditatiu anomenat Segell Coopera. Segons l’Ateneu, és important comptar amb gestories i assessories que dominin bé l’àmbit per tal de propiciar encara més la creació i la consolidació de cooperatives al territori.
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central és l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social de les comarques centrals, que forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius. Es tracta d’un total de 14 ateneus cooperatius, l’actuació dels quals s’emmarca en el Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya.