Segons Complicitats que Maten, entitat organitzadora de l'acte, la col·laboració de la UVic amb ICL «posa en qüestió els valors ètics i la responsabilitat social que haurien de guiar les institucions acadèmiques». Recentment, la UVic va renovar el conveni amb ICL, consistent en una aportació econòmica que no s'ha fet pública promoure les vocacions científiques a les primeres edats. Això es fa a través del Lab 0-6 de la UVic, i de fet, l'aportació dona dret a ICL a formar part del comitè assessor d'aquest espai acadèmic.
Firma del conveni entre la UVic i la multinacional israeliana ICL, aquest mes de novembre Foto: UVic-UCC
En l'acte d'aquest dimecres també s'explicarà la situació a la franja de Gaza, on des de l'octubre de 2023 l'exèrcit israelià ha assassinat a més de 45.000 persones (a les quals se n'hi han d'afegir més de 760 a Cisjordània), segons dades aportades per l'organització de l'acte, que afegeixen que més de 10.000 persones palestines es troben en presons israelianes.
En l'acte d'aquest dimecres, emmarcat en la campanya «Boicot ICL», s'esposarà la vinculació d'aquesta multinacional amb el finançament de l'Estat d'Israel i, també, les conseqüències ambientals de les seves activitats mineres a la comarca del Bages. «La seva presència al territori no pot ser ignorada, i cal posar fi a la seva impunitat, per això la campanya Boicot ICL posa llum sobre aquestes complicitats i com podem trencar amb elles», diuen en la convocatòria de l'acte.
Sota el títol «Sobrevivint a l'opressió israeliana», en l'acte d'aquest dimecres a Vic, Baha Hilo explicarà com al societat palestina s'organitza per sobreviure a l'opressió israeliana.
Imatges de complicitat entre ICL i l'exèrcit israelià