Ivet Leiva, del Laboratori d'Innovació Social i Digital de la UVic, a la roda de premsa Foto: Sara Blázquez
Per a fer-ho, el primer que es farà és formar a persones voluntàries per crear la xarxa de facilitadors i poder donar suport a persones grans o sense coneixements digitals, sense accés als dispositius o amb barreres idiomàtiques, entre d’altres, davant la creixent necessitat de fer tràmits online.
Les entitats que formen part del projecte són l’EAP Vic, el Punt Òmnia, el Laboratori Digital de la UVic, l’AVV Horta Vermella, la Creu Roja i la Comunalitat de Vic. Marta Dachs, de l’EAP Vic assegura que cada vegada són més els tràmits que s’han de fer online en l’àmbit de la salut, a través de l’aplicació de La Meva Salut. Tràmits i consultes, «La Meva Salut és una molt bona eina, però no és accessible a tothom».
El projecte no pretén resoldre necessitats concretes sinó «ser una eina per acompanyar les persones perquè aprenguin a resoldre-les per elles mateixes», deia Albert Rivas, de la Comunalitat de Vic. L’objectiu és generar una xarxa de persones voluntàries capacitades per poder acompanyar en aquest aprenentatge digital.
D'esquerra a dreta, Clara Cusó, Marta Dachs, Assumpta Ordeig, Ivet Leiva, Albert Rivas, Alba Molina i Joan Pujols Foto: Sara Blázquez
Per això, des d’aquesta setmana i fins el 8 de gener, les persones que ho vulguin es podran inscriure a la formació per fer de voluntàries.
La xarxa tindrà diversos espais d’actuació: el local de l’AVV Horta Vermella, el centre cívic Montseny, el casal cívic i comunitari Mossèn Guiteras i el Casal Claret.
A la roda de premsa hi van intervenir Ivet Leiva (Laboratori d'Innovació Social i Digital de la UVic), Marta Dachs (EAP Vic), Assumpta Ordeig (Punt Òmnia Pla del Remei), Alba Molina (Creu Roja Osona), Joan Pujols (AVV Horta Vermella i voluntari a la prova pilot) i Albert Rivas (Comunalitat de Vic).
Crida al voluntariat per a crear la xarxa de facilitadors digital Foto: Comunalitat de Vic