Pirineu Viu es va presentar a finals de setembre davant dels mitjans de comunicació, i durant els mesos d’octubre i novembre ha publicat la revista El Torb i ha organitzat nombroses activitats juntament amb altres col·lectius, com ara les xerrades ‘La via turística a la pobresa’ a Bellver de Cerdanya, ‘La cara fosca del turisme’ a Ribes de Freser, ‘Xalets buits, masies que cauen i joves que marxen’ a Sant Llorenç de Morunys, ‘Territori de vida, no de pas’ a Berga i a Sallent o ‘Per un Pirineu Viu, menys turisme, més vida’ a Ripoll. El 17 de novembre també es va tallar la C-16 a l’altura de Berga per denunciar que no es volen infraestructures noves que trinxin el territori per millorar els accessos al turisme.
La plataforma està formada per persones i organitzacions diverses de tot el Pirineu: «des del Solsonès a l’Aran, passant per Andorra, que compartim una perspectiva anticapitalista, antiracista, transfeminista i de defensa del territori». S’han unit per defensar «el Pirineu que volem, un Pirineu viu», segons explicaven a la seva presentació.
Propostes concretes
«Entre totes hem de desconstruir l’ideari del monocultiu turístic. A més, hem escollit l’habitatge perquè la situació és molt urgent», explicava Mireia Ribas, representant de Pirineu Viu a la xerrada de Sant Llorenç de Morunys sobre la situació de l’habitatge a la Vall de Lord on també van participar la militant d’Endavant Solsonès Clara Oller i el professor d’antropologia de la UB Oriol Bertran. Bertran va exposar la seva recerca sobre les pistes d’esquí, dient que «el mercat de la segona residència al voltant de les pistes d’esquí és un factor de gentrificació que perjudica les persones joves i noves residents als llocs on s'instal·len, a més de promoure una tendència dedicada al luxe, al divertiment, amb habitatges que només s’ocupen unes setmanes a l’any».
Moment de la xerrada al Casal Panxo de Berga. Foto: Casal Panxo
La protecció social en contra dels desnonaments, la regulació efectiva i urgent del preu i contractes dels lloguers i la limitació, control i/o eliminació d’Habitatges d’Ús Turístics (HUT) són tres de les mesures que la plataforma planteja amb urgència, i les mesures d’important aplicació que proposa són l’augment del parc públic a preu assequible i el lloguer social d’habitatge, fer públiques dades sobre habitatge, sobretot de grans tenidors, portar a terme una lluita efectiva contra les trampes, els abusos i el racisme immobiliari, desenvolupar i planificar territorialment i urbanísticament al servei de les persones, fer convenis de cooperació transfronterera contra l’especulació i pel dret a l’habitatge, garantir les condicions d’habitabilitat dels habitatges i evitar l’enrunament d'habitatges en sòl rústic a tot el Pirineu, regular de manera efectiva del mercat de venda d'habitatges per impedir l'especulació amb ells i, en definitiva, acabar amb el monocultiu turístic apostant per la diversificació econòmica.
Transport públic i cotxes compartits
Des de les xarxes socials de Pirineu Viu s’ha fet difusió de diverses propostes per arribar amb transport públic a la Seu o compartir cotxes. Per exemple, per anar-hi des d’Andorra s’ha creat un grup de Telegram per compartir cotxe. Des de Girona, l’Associació de Naturalistes està organitzant un autobús, des de Fabra i Puig (Barcelona) sortirà un autobús divendres a les deu del matí (inscripcions) i la plataforma recomana que la gent s’organitzi en grups per evitar trajectes innecessaris.