La caminada va sortir a les 10 del matí des el Bruguer Nou, un antic molí que ha quedat envoltat pel polígon industrial Malloles, encara en terme municipal de Vic. Transcorrent entremig dels terrenys on es pretén construir el macropolígon, la corrua de gent va arribar fins l'Eix Transversal, on es va desplegar una pancarta sobre un pont. Tot seguit, es va acabar d'arribar fins l'ermita de Sant Jordi de Puigseslloses. Allà, els geganters de Manlleu, caracteritzats com a Incasòl i Plana de Vic van interpretar una performance de denúncia del macroprojecte.
Quatre imatges de la caminada reivindicativa del polígon Malloles a Sant Jordi d'aquest diumenge Foto: Ferran Domènech
Crit d'alarma de la plataforma Per una Plana Viva
Des de Per una Plana viva, es va llançar un crit d'alarma al·legant que «cada Ajuntament mira pel seu compte i pessic a pessic ens anem carregant la Plana de Vic. Cal cooperació entre municipis, per tal d'omplir polígons buits i no anar-ne construint de nous». Tancant la jornada, va arribar el torn de les actuacions, primer Raquel Santanera va posar veu als versos de Jacint Verdaguer en el lloc on el poeta va oficiar la seva primera missa i tot seguit va ser el torn del cantant d'Obeses Arnau Tordera.
Des de la Plataforma Per una Plana viva, que agrupa una cinquantena d'entitats d'Osona, es feia una valoració molt positiva de la jornada. «La gent ha respost, malgrat la pluja». Ara la intenció de l'entitat és seguir treballant en un pla popular basat en la planificació comarcal.
Quatre imatges de l'acció que es va fer a Sant Jordi contra el macropolígon Foto: Ferran Domènech
Un macropolígon de 600.000 metres quadrats en terrenys agrícoles
La nova proposta de macropolígon pretén ocupar una superfície de 60 hectàrees i està pensada per oferir parcel·les industrials de grans dimensions. Es situaria entre l’actual polígon industrial de Malloles i l’eix transversal (C-25), a tocar de l’ermita de Sant Francesc s'hi moria i sota l'atenta mirada de l'ermita de Sant Jordi i el dolmen de Puigseslloses, just a l'altre cantó de l'autovia.
La major part de la superfície, 58,12 hectàrees, correspon al municipi de Folgueroles, en un emplaçament que li queda ben allunyat del seu nucli de població, mentre que les altres 2,43 hectàrees corresponen a Vic. Gran part d'aquest sòl, que en el projecte de 2007 estava en mans de diferents propietaris, ha estat adquirit per l'Institut Català del Sòl (Incasòl), fet que mostra la ferma voluntat de l'ens de tirar endavant el macrocomplex industrial.
Raquel Santanera i Arnau Tordera van donar el to artístic a l'acció a Sant Jordi Foto: Ferran Domènech
262 hectàrees de sòl industrial buides
Segons el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, actualment a Osona hi ha 94 polígons industrials amb una ocupabilitat del 72,63%. O el que és el mateix, encara hi ha 262 parcel·les de sòl industrial lliures. El fet que el nou macropolígon estigui situat immediatament a continuació de la illa càrnia del polígon industrial Malloles, ha obert l’especulació sobre si les empreses que s'hi estableixin seran d'alt valor, tal com es promou des de l'administració pública, o no es tanca la porta a l'ampliació de més escorxadors i les conseqüències associades a aquest tipus d'indústria.
L'acció de la plataforma Per Una Plana Viva va congregar unes 150 persones Foto: Ferran Domènech