En moviment | Cinema

L'Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, programa 222 pel·lícules fins el 24 de novembre

Les sessions especials acolliran les estrenes a Catalunya dels nous treballs de Juan Palacios, Nicolas Philibert, Sergei Loznitsa, Claire Simon i Anna Cornudella

Isaki Lacuesta, Isabel Herguera i Mauro Herce protagonitzaran els tres Satèl·lits d’aquest any, i Nicolás Pereda, una retrospectiva

​Nicolás Pereda, Isaki Lacuesta, Nicolas Philibert, Anna Cornudella i Isabel Herguera, entre les primeres confirmacions de l’Alternativa 2024

| 15/11/2024 a les 06:00h
Arxivat a: En moviment, cinema, L'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona
'Lázaro de noche', l'últim film de Nicolás Pereda, es podrà veure a L'Alternativa
'Lázaro de noche', l'últim film de Nicolás Pereda, es podrà veure a L'Alternativa
Fins el 24 de novembre se celebra la 31 edició de L'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona. Ho fa programant un total de 222 pel·lícules, 59 en les seccions oficials (17 llargmetratges i 42 curtmetratges), representant 34 països. En total s’hi podran veure 38 llargmetratges, 132 curts, 2 migmetratges i 49 microcurts. Entre les estrenes, destaquen 9 estrenes mundials, 26 a l'Estat espanyol i 47 a Catalunya. La programació compta amb una destacada representació femenina: 104 directores en total, a més de 21 òperes primes.

Del total, 16 produccions catalanes, 3 d’elles són en llengua catalana. 39 films es projectaran en versió original en català o subtitulats en català i 31 comptaran amb subtítols en català per a persones sordes. A més de 2 amb audiodescripció en català.

53 cineastes acompanyaran els seus treballs. Entre les presències d’enguany hi figuren els noms de Nicolás Pereda, Isabel Herguera, Isaki Lacuesta, Lola Arias, Mauro Herce, Anna Cornudella, Juan Palacios, Sofie Benoot, Ben Rivers, Ben Russell i Guillaume Cailleau, Jonas Radziunas, Agustina Comedi, Daniela Muñoz, Emilio Fonseca, Raúl Alaejos, Adrián Orr, Concha Barquero Artés, Alejandro Alvarado Jódar, Sandra Romero i Zeltia Outeiriño.

Diferents espais de la ciutat de Barcelona acolliran el festival. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) serà la seu central, juntament amb la Filmoteca Catalunya i el cinema Maldà. A més, a la plataforma en línia Filmin s’hi podrà veure una selecció de la programació per un temps limitat, el mes de gener (del 20 de gener al 2 de febrer de 2025). 
 

'Ivo', d'Eva Trobisch, competirà a la secció oficial de Llarmetratges Internacionals


Vells coneguts a competició

Entre els 10 títols a competició a la secció oficial Llargmetratges Internacionals trobem alguns cineastes que tornen a l'Alternativa. Els últims treballs de Nicolás Pereda (Lázaro de noche), Lola Arias (Reas), Sofie Benoot (Apple Cider Vinegar), Eryk Rocha i Gabriela Carneiro (A Queda do Céu), Ben Russell i Guillaume Cailleau (Direct Action) o Ben Rivers (Bogancloch), competiran amb obres d’Eva Trobisch (Ivo), Alexe Poukine (Sauve qui peut) i els primers treballs de Chee Sum Chia (Oasis of Now) i Celeste Rojas Mugica (Una sombra oscilante). 

A la secció Nacional, s'obre amb dues pel·lícules que van passar com a projectes per Cinema Pendent. D’una banda, Salvaxe, salvaxe, d'Emilio Fonseca, i d’una altra, Filmei paxaros voando, de Zeltia Outeiriño González. També hi competiran els nous treballs d’Adrián Orr (A nuestros amigos), Hermes Paralluelo (Las muertes de Chantyorinti), Sandra Romero (Por donde pasa el silencio), Raúl Alaejos  (Objeto de estudio), Concha Barquero i Alejandro Alvarado, tornen a l’Alternativa, després de programar el seu curtmetratge Descartes a l'Alternativa 2022, amb Caja de resistencia.

Sessions especials, retrospectiva de Nicolás Pereda i Satèl·lits

Aquest any, el festival ha obert amb Dahomey, de la cineasta franco-senegalesa Mati Diop, que arriba a L’Alternativa després de fer-se amb l’Os d’Or a la Berlinale amb aquesta pel·lícula en la qual documenta la restitució de les obres d’art robades pel colonialisme francés. I la pel·lícula Grand Tour, del cineasta portuguès Miguel Gomes, tancarà l’edició d’aquest any de L’Alternativa combinant ficció i documental.
 

'Oasis of now', el primer treball de Chee Sum Chia , també es projectarà en la secció oficial


Nicolás Pereda, un dels noms habituals de L’Alternativa, és el protagonista d'un cicle retrospectiu, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, on es podran recuperar la majoria dels seus llargmetratges i alguns dels seus curtmetratges. Es comptarà amb la seva presència al festival, on presentarà també el seu últim treball, Lázaro de noche, i mantindrà una trobada amb el públic, i impartirà el taller pràctic «Cinema epistolar».

A les Sessions Especials es confirma un nou títol a la llista, As The Tide Comes In, de Juan Palacios. Hi figuraven cineastes ben familiars pel festival, com és el cas del francès Nicolas Philibert (Averroès & Rosa Parks i La machine à écrire et autres sources de tracas), Sergei Loznitsa (The Invasion), Anna Cornudella (The Human Hibernation) i Claire Simon (Apprendre). 

Isaki Lacuesta, Isabel Herguera i Mauro Herce protagonitzaran els tres Satèl·lits d’aquest any. A més de la Carta Blanca, on programaran alguns dels seus treballs en conversa amb d’altres treballs que els han marcat com a cineastes, impartiran masterclass i trobades amb el públic.
 

'Apprendre', de Claire Simon, es projectarà dins una de les Sessions Especials


Activitats i col·laboracions amb entitats i moviments socials

Dues projeccions de la secció Oficials Llargmetratges Internacionals comptaran amb activitats. Per una banda, Rosa Cerarols, doctora en Geografia, màster en Antropologia visual, professora en Geohumanitats, comissària i cofundadora de l'espai multidisciplinar Konvent, presentarà una de les projeccions d’Apple Cider Vinegar. I el col·loqui posterior de la pel·lícula Sauve qui peut, d'Alexe Poukine, comptarà amb Begoña Roman, professora a la Facultat de Filosofia (UB) i experta en bioètica, i Maria Ferrer Costa, com a representant de La Capçalera Barcelona (col·lectiu de professionals sanitaris en lluita per una salut amb perspectiva salubrista, primarista, comunitària i universal) i la moderació de la periodista Carla Benito.

La programació de Hall d'enguany pren la forma d’un cos polifònic i inclou diversos programes: cos sonor, cos en transformació, cos en resistència i cos en participació. A cos sonor, es col·labora un any més amb el Loop Festival presentant la proposta de Valentina Alvarado que, a Voy raspando la voz, combina imatge, text i so en un relat personal fragmentat que pensa com la memòria del paisatge es desplaça.

Amb la col·laboració del Santa Mònica, el programa Cos en transformació presenta al Col·lectiu 1080, que fa un aproximació a imaginaris intersexuals i subversius mitjançant una trilogia conformada per l'obra del cineasta Pol Merchan. 

A Cos en resistència, es presenta una sessió d’Alto el foc! en col·laboració amb La Escocesa i Sassouki Salma com a crit compartit per un cessament del genocidi a Palestina. En aquesta sessió es presenten diferents mirades en relació amb el conflicte, tant des de l’actualitat amb films actuals, com peces de Jocelyne Saab, pionera del cinema àrab que va documentar en primera línia els moviments de resistència.
 

Rosa Cerarols, del Konvent, presentarà una de les projeccions d''Apple Cider Vinegar'


I en col·laboració amb el CCCB, en el marc de la seva exposició «Amazònies», s'abordarà la crítica situació del poble yanomami amenaçat per la mineria il·legal. L’artista Yanomami Ehuana Yaira reflexionarà sobre el cos-territori de les dones de la selva en un diàleg juntament amb la periodista Eliane Brum i l’antropòloga Ana Maria Machado.

Finalment, a cos en participació, un any més es col·labora amb l’u22, el Festival de Cinema Jove de Barcelona. També es presentarà un panorama de curtmetratges colombians que van formar part de la secció Competició Nacional de la 26a Mostra Internacional Documental de Bogotà (MIDBO). 

També hi haurà dues activitats d'Escoles de cinema, en sessions matinals gratuïtes per a grups d'estudiants. D'una banda, en col·laboració amb Filmin, es projectarà El sueño de la sultana, presentada per la seva directora, Isabel Herguera, en el marc del Satèl·lit que li dediquen en aquesta edició després d'haver competit amb la pel·lícula a l'edició de 2023.

A més, amb la col·laboració de l'ECAM, es farà la masterclass «Pelats, però ilusionats II» on, a través d'un cas d'estudi, s'analitzarà com rodar amb un pressupost mínim. Aquesta vegada a partir del curtmetratge Cleo vendrá esta noche, amb la presència dels seus directors, Aitana Ahrens i Miguel Guindos.

I per últim, un any més, es torna a unir forces amb El Meu Primer Festival per proposar conjuntament dues sessions de cinema per als més petits: Petits experiments. La primera de les sessions serà relaxada i dirigida a públic a partir de 5 anys, la segona per a públic a partir de 8 anys.
 

'Grand Tour', del cineasta portuguès Miguel Gomes, tancarà l’edició d’aquest any de L’Alternativa


15 anys de L'Alternativa PRO

L'Alternativa PRO celebra 15 anys impulsant una indústria cinematogràfica més col·laborativa i inclusiva. Amb aquesta nova edició, es continua apostant per un futur on la creativitat i la legalitat coexisteixin, fent que les històries arribin a tothom sense barreres. Per a l'Alternativa PRO, el cinema és un espai de connexió cultural i personal.

El taller «Drets a la vista: Clearance Coordinator», en col·laboració amb l’ECAM i impartit per l'experta María Jiménez, ajuda els creadors a gestionar els aspectes legals sense limitar la creativitat. D'altra banda, la xerrada «Cinema per a tothom» analitza com integrar l’accessibilitat en la producció per fer arribar les pel·lícules a més públic, enriquint també el procés creatiu.

L'edició també inclou «Coproducció nacional, internacional i amb col·legues», una xerrada on professionals debatran com establir acords sòlids que facilitin col·laboracions reeixides. A la trobada «Meet the Festivals», els participants podran conèixer les preferències dels programadors de festivals internacionals.

Finalment, la Jornada PRO «El viatge d'una pel·lícula» ofereix una visió general sobre el recorregut d’una producció, incloent una taula sobre autodistribució, on cineastes compartiran les seves experiències portant les seves obres directament al públic.

Cinema Pendent de l'Alternativa Pro, la convocatòria per a projectes en desenvolupament, ofereix diversos premis als seus seleccionats per impulsar els seus projectes cinematogràfics destacats. El Premi Cinema Pendent, amb una dotació de 6.000 euros, s’atorga al projecte més arriscat i amb millor disseny de producció, incloent-hi una subscripció anual a MyAirBridge Pro. A més, el Premi Kinolux i Welab reconeix la millor proposta fotogràfica amb 3.000 euros en material d’il·luminació i 3.000 euros per lloguer de càmeres.


El Premi Non Finito proporciona assessorament en el treball de so amb Alejandro Castillo, valorat en 4.000 euros, mentre que el Premi Río Bravo, amb la mateixa dotació econòmica, finança la producció i distribució d’un tràiler cinematogràfic. Per la seva part, Antaviana Films ofereix el Premi Antaviana, de 2.500 euros per a la masterització digital DCP del projecte més original.

El Premi Music Library & SFX, valorat en 1.500 euros, proporciona accés a catàlegs musicals i serveis de supervisió. A més, amb el Premi MECAS un dels projectes podrà participar en el MECAS 2025, en col·laboració amb el Mercado Internacional de Cine de Las Palmas. Finalment, en col·laboració amb el REC de Tarragona, s'escollirà un projecte en fase de postproducció per participar en el Primer Test.

John Lurie posa música a l'espot de L'Alternativa 2024

L'espot d'enguany és obra d’Ona Planas. En aquesta ocasió el tema cedit pel músic, actor i pintor John Lurie, dóna títol al vídeo, I’m a Doggy, una peça refrescant que  transporta fins aquell estat de llibertat i descans en el qual el temps sembla relaxar-se.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Mastodon és l'alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter, per la qual s'aposta des de la campanya #SomhiJuntes
Mastodon és l'alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter, per la qual s'aposta des de la campanya #SomhiJuntes
Dies d'agost, editora de Setembre, s'afegeix a la campanya #SomhiJuntes on entitats de l'economia social i solidària fan el pas a la xarxa social Mastodon, alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter | El pas es fa a Mastodon i no Bluesky perquè aquesta depèn d'una empresa de Silicon Valley i podria patir el mateix procés de degradació que Twitter
En el marc de l'exposició 3 mesos, 3 setmanes, 3 dies de Francesc Ruiz a ACVic, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA
En el marc de l'exposició 3 mesos, 3 setmanes, 3 dies de Francesc Ruiz a ACVic, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA | Albert Rivas
En el marc de l'exposició «3 mesos, 3 setmanes, 3 dies» de Francesc Ruiz a ACVic Centre d'Arts Contemporànies, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA | Durant el recorregut es va comptar amb la intervenció i el punt de vista de la plataforma Per Una Plana Viva, el Grup de Defensa del Ter, Càrnies en Lluita, Osona Respira, la Fera Ferotge i l'autor de l'exposició
Recreació de com quedaria la macroplanta de biogàs, entre sòl agrari protegit i la serra de Bellmunt-Almenara, inclosa dins la Xarxa Natura 2000
Recreació de com quedaria la macroplanta de biogàs, entre sòl agrari protegit i la serra de Bellmunt-Almenara, inclosa dins la Xarxa Natura 2000 | Pobles Vius
Gerard Batalla Tàsies
Article de Gerard Batalla Tàsies, pagès i membre de la Plataforma Pobles Vius, sobre l'oposició que ha despertat el macroprojecte de central de biogàs en espais agraris de Ponent | El projecte preveu sis edificis de fermentació de 25 metres d’alt, una xemeneia de 60 i un moviment anual de 31.000 camions l’any, «un autèntic barri dels residus amb capacitat per a 500.000 tones l’any»