En Moviment | Economies comunitàries

​El Congrés d’Economies Comunitàries reuneix a Manresa iniciatives que resolen necessitats socials des del suport mutu

Els dies 8 i 9 de novembre la Sala Els Carlins serà un espai de trobada, reflexió i intercanvi d'experiències entre alternatives al capitalisme que estan donant respostes exitoses a les crisis socials, econòmiques i mediambientals

Les ponències organitzades per la Comunalitat de Manresa abordaran temes com la gestió col·lectiva dels recursos naturals davant la crisi climàtica, les cures més enllà de la família tradicional, la cooperació en situacions d'emergència i la lluita contra el racisme

Els grups autoorganitzats de criança: buscant en la comunitat l’antiga gran família

| 07/11/2024 a les 10:57h
Arxivat a: En moviment, economies comunitàries, món cooperatiu, Comunalitat de Manresa, Congrés d'Economies Comunitàries, comunalitats, anticapitalisme, antiracisme, suport mutu
Una de les sessions del primer Congrés d'Economies Comunitàries de Manresa
Una de les sessions del primer Congrés d'Economies Comunitàries de Manresa
Manresa acull aquesta setmana la segona edició del Congrés d’Economies Comunitàries, una cita que tindrà lloc els dies 8 i 9 de novembre a la Sala Els Carlins. Organitzat per la Comunalitat de Manresa, aquest esdeveniment es consolida com un espai de reflexió i intercanvi d'experiències per demostrar que és possible donar resposta als reptes dels nostres temps d’una manera més justa i respectuosa amb les persones i el planeta. 

Després de la bona acollida de l’edició anterior —més de 500 persones van participar en les activitats—, enguany es vol posar l’accent en les iniciatives que resolen les necessitats de la gent des del suport mutu. És a dir, ajudar-se des de la cooperació i la reciprocitat entre persones, amb relacions de solidaritat que s’oposen al consumisme i a les desigualtats que genera el sistema capitalista. 

Així, el programa de xerrades i ponències busca ser encara més pràctic i concret: superant els debats teòrics, el que es podran conèixer són experiències reals que ja existeixen, que funcionen exitosament en algun indret del món i que permeten inspirar iniciatives similars en altres territoris. Així, amb vistes enfora, però amb arrels a Manresa, la trobada també vol servir per reforçar i impulsar els projectes socials existents a la ciutat.

Més enllà de la família tradicional 

La ponència inaugural, «Les cures fora del capitalisme. Entre la comunitat, la família i l'Estat», comptarà amb les sociòlogues Raquel Martínez Buján i Michelle O’Brien que protagonitzaran un diàleg sobre la necessitat de replantejar com ens fem càrrec de les persones del nostre entorn proper i el repartiment de les tasques del dia a dia. 

Així, oferiran una mirada que vol sortir de l’àmbit individualista i privat de la família tradicional per posar en comú les necessitats i gestionar-les conjuntament amb els nostres veïns i veïnes. 

Ajuda mútua en temps de crisi

El matí del dissabte 9 de novembre estarà dedicat a les respostes comunitàries davant les situacions de crisi. Ponents com l’activista social Rubèn Suriñach analitzaran com les comunitats s’han organitzat durant emergències com el canvi climàtic o la pandèmia de la Covid-19. Aquesta sessió mostrarà exemples de cooperació i suport mutu que han sorgit en moments crítics, enfortint així la cohesió social i la resiliència comunitària.

Després, el Menjador Popular i Comunitari de l’Ateneu la Sèquia s’encarregarà del dinar. Aquest projecte, que ha començat a caminar aquesta tardor, ofereix un menú de migdia saludable accessible a tothom —independentment de la seva situació econòmica— i es gestiona amb la seva participació i implicació, a diferència dels projectes assistencialistes. 

Taules de debat: Racisme i salut comunitària

A la tarda, el congrés continuarà amb diverses taules rodones de forma simultània. Un dels debats centrals serà el de «Reptes i respostes comunitàries contra el racisme», on activistes com Maritza Buitrago, activista del Col·lectiu Maloka, Regularización Ya, Migress o Coop57, i César Mendoza, militant d’A l’aguait, compartiran experiències d'organització per combatre el racisme estructural que, més enllà de les agressions directes, és present en els patrons amb què s’organitza la societat. 

A l'altre extrem, la taula sobre «Salut Comunitària des del suport mutu» explorarà iniciatives que responen a les mancances del sistema sanitari actual. Experiències com la cooperativa Metzineres, el col·lectiu Insània Barcelona o La Case de Santé de Toulouse oferiran models alternatius centrats en la prevenció i la cura des dels vincles socials en casos de trastorns de salut mental o addiccions a les drogues.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Rosa Cerarols explica geografia a estudiants d'humanitats i fa tot el possible per explicar-la de manera atractiva.
Rosa Cerarols explica geografia a estudiants d'humanitats i fa tot el possible per explicar-la de manera atractiva. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
«Entenc l'art com a punta de llança per la transformació i per a la sensibilitat, i això ens pot ajudar moltíssim a connectar-nos i explicar-nos el territori» | «Hi ha un despropòsit fonamental amb la manera com s'ensenya la geografia a les escoles»
'Lázaro de noche', l'últim film de Nicolás Pereda, es podrà veure a L'Alternativa
'Lázaro de noche', l'últim film de Nicolás Pereda, es podrà veure a L'Alternativa
Les sessions especials acolliran les estrenes a Catalunya dels nous treballs de Juan Palacios, Nicolas Philibert, Sergei Loznitsa, Claire Simon i Anna Cornudella | Isaki Lacuesta, Isabel Herguera i Mauro Herce protagonitzaran els tres Satèl·lits d’aquest any, i Nicolás Pereda, una retrospectiva
M. E. O'Brien a la terrassa de l'Ateneu Popular La Sèquia.
M. E. O'Brien a la terrassa de l'Ateneu Popular La Sèquia. | Lara Bedmar
Martí Costa
O'Brien és sociòloga, psicoterapeuta i activista amb un ampli recorregut en la investigació sobre el capitalisme, els moviments socials LGBTQ+ i el marxisme | «La seguretat i el benestar que les persones necessitem s’ha cenyit a un ideal que no ha fet més que donar suport i reproduir el capitalisme i els seus valors, que van en contra de la vida»