Escola del Col·lapse

L'habitatge, protagonista de la cinquena sessió de l'Escola del Col·lapse

Serà aquest diumenge dia 27 a la Guixa, amb el Sindicat de Llogateres, la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge d'Osona i La Raval

A la tarda es farà el taller «Recuperem tècniques i coneixements: taller de bioconstrucció amb adobe»

Vídeo i resum: l'energia en un escenari d'esgotament, a la quarta sessió de l'Escola del Col·lapse

| 23/10/2024 a les 19:27h
Arxivat a: Setembre social, Escola del Col·lapse, habitatge, Sindicat de Llogateres, Pah, La Raval, Escola del col·lapse, món cooperatiu
Blocs de pisos al barri d'Osona de Vic, on la Caixa ha desnonat més d'una família
Blocs de pisos al barri d'Osona de Vic, on la Caixa ha desnonat més d'una família | Josep Comajoan
Aquest diumenge 27 d'octubre es fa a la Guixa la cinquena sessió de l'Escola del Col·lapse, el nou espai organitzat per la Comunalitat de Vic, El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil per reflexionar, pensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental.

En aquesta cinquena sessió s'abordarà la qüestió de l'habitatge. Sota el títol «Cases sense gent, gent sense cases!», hi haurà com en totes les sessions de l'Escola de Col·lapse, una activitat al matí i una a la tarda, amb dinar també obert a totes les persones participants entremig. Al matí, d'11 a 1, hi haurà una taula de debat amb el Sindicat de Llogateres, la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge (PAH) d'Osona i La Raval, cooperativa generacional d'habitatge de Manresa.

A la tarda, de 4 a 6, es farà el taller «Recuperem tècniques i coneixements: taller de bioconstrucció amb adobe». Com la resta de sessions de l'Escola del Col·lapse, la de diumenge es farà a l'espai El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa. L'entrada és gratuïta, tot i que es demana que es faci inscripció prèvia. Per si algú vol fer el trajecte fins a la Guixa amb bicicleta, a 2/4 d'11 sortirà un servei de bicibus col·lectiu del davant de l'Espai El Pont del barri del Remei de Vic, a la rambla Josep Tarradellas.

L'Escola del Col·lapse s'organitza amb la idea de generar debats entorn a diferents temes «col·lapsats», en els quals es compta amb la veu de persones expertes de l'àmbit acadèmic així com actors referents al territori. A la tarda, l'espai es dedica a fer tallers pràctics entorn de cada temàtica.
 

Un moment de la quarta sessió de l'Escola del Col·lapse Foto: Sara Blázquez Castells


La primera sessió de l’Escola del Col·lapse va ser el 26 de maig i, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs», es van cercar respostes a la pregunta de com hem arribat fins al context actual de crisi ecosocial i els diferents reptes políticosocials, ambientals i territorials que ens presenta. A la tarda, es va fer el taller pràctic «Escenaris de futur» amb els promotors de la campanya «Futurs ImPossibles». 

A la segona sessió, el 9 de juny, l'aigua va ser la protagonista. Edurne Bagué, d'Aigua és Vida; Jesús Soler, del Grup de Defensa del Ter, i Lluís Basteiro, de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública, hi van debatre entorn de l'aigua com a bé comú, com a recurs del qual s'ha desposseït a la ciutadania en favor de l'Estat i les empreses privades, en tant que l'aigua també s'ha mercantilitzat, però també com a subjecte de dret que cal recuperar. 

A la tercera, el 21 de juliol, es va abordar la temàtica de l'alimentació amb representants del sector agroalimentari com Revolta Pagesa, Mengem Osona, Justícia Alimentària i l'Horta del Cabanyal de València. La taula de debat va destacar la necessitat urgent de mesures estructurals que reverteixin la situació actual del sector primari i de la distribució. En concret, cap a una transició vers un model de producció agroecològica, que no només s'adapti millor als reptes del canvi climàtic, sinó que també asseguri la salut del sòl, la producció d'aliments saludables i, alhora, tingui present la situació que viu el sector.

El 6 d'octubre es va fer la quarta sessió, la primera de tardor, dedicada a l'energia. L'Observatori del Deute en la Globalització, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Osona Energia i la Cooperativa Energètica del Pedraforca hi van debatre sobre alternatives als combustibles fòssils. Davant un escenari d'un capitalisme profundament lligat a un creixement continu, es van plantejar i intentar donar resposta a diverses qüestions davant la insuficiència d'uns recursos energètics necessaris per mantenir aquest ritme.

L'última sessió d'aquest any de l'Escola del Col·lapse estarà dedicada a la temàtica de les cures, la comunitat i el suport mutu.
 
Anna Hernández i Alba Gràcia, sòcies de la llibreria Murmuri.
Anna Hernández i Alba Gràcia, sòcies de la llibreria Murmuri. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a Anna Hernández i Alba Gràcia, de la llibreria de pensament crític Murmuri de Manresa | Han obert les portes enguany com a «projecte, utopia, empresa política, experiment, necessitat comuna, intent d’autoocupació militant, aquest deliri en temps de tedi»
Blocs de pisos al barri d'Osona de Vic, on la Caixa ha desnonat més d'una família
Blocs de pisos al barri d'Osona de Vic, on la Caixa ha desnonat més d'una família | Josep Comajoan
Josep Comajoan Colomé
Serà aquest diumenge dia 27 a la Guixa, amb el Sindicat de Llogateres, la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge d'Osona i La Raval | A la tarda es farà el taller «Recuperem tècniques i coneixements: taller de bioconstrucció amb adobe»
Els Mossos, davant del pis que s'havia de desnonar. Al fons, els activistes de la PAH a la porta de l'escala
Els Mossos, davant del pis que s'havia de desnonar. Al fons, els activistes de la PAH a la porta de l'escala | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
La presència d'activistes de la PAH i que la família tingui informe de risc d'exclusió social han obligat al jutjat a suspendre el desnonament | El pis és propietat de la immobiliària Divarian, un gran tenidor propietat del fons voltor Cerberus