Setembre Crític | Antifeixisme

Clam antifeixista als carrers de Ripoll

Més d'un miler de persones han participat aquest diumenge en la manifestació contra la persecució de la dissidència per part de l'alcaldessa Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana

Col·lectius d'arreu del país s'han solidaritzat amb el Casal Popular La Metxa de Ripoll, contra el qual pesa una ordre de tancament per part de l'Ajuntament

​La Metxa impulsa un manifest i una manifestació a Ripoll el 20 d'octubre contra l’ordre de tancament de Sílvia Orriols

| 20/10/2024 a les 19:31h
Arxivat a: Setembre crític, Ripoll, Ajuntament de Ripoll, Casal Popular La Metxa, antifeixisme, Aliança Catalana, Sílvia Orriols, racisme
La manifestació al final del carrer Progrés
La manifestació al final del carrer Progrés | Aleix Auber
Més d'un miler de persones ha participat aquest diumenge en la manifestació antifeixista de Ripoll convocada pel Casal Popular La Metxa amb el suport d'organitzacions d'arreu del país. La manifestació era contra les polítiques racistes i de repressió a la dissidència de l'Ajuntament de Ripoll encapçalat per l'alcaldessa Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana. També de suport a La Metxa, davant l'amenaça de tancament per part de l'Ajuntament.

La manifestació ha congregat col·lectius de l'Esquerra Independentista, anticapitalistes, llibertaris i de col·lectius diverses vinguts d'arreu del país, més enllà de la població local que s'ha volgut afegir a la convocatòria. Un fort dispositiu policial, encaçalat per la BRIMO dels Mossos d'Esquadra, ha controlat en tot moment la manifestació, començant per pun cinturó d'agents que des de molt abans de començar la manifestació encerclaven l'entorn de l'ajuntament i del monestir. Dins del cercle, la mateixa alcaldessa, Sílvia Orriols, observava acompanyada de regidors i algues poques persones que li donaven suport, la convocatòria dels col·lectius antifeixistes. 
 
 
 
 

Imatges de la manifestació antifeixista d'aquest diumenge a Ripoll Fotos: Aleix Auber


La manifestació ha omplert els carrers de Ripoll de càntics antifeixistes i de suport a La Metxa i contra les polítiques racistes i repressores d'Orriols i Aliança Catalana. Després de donar un volt pel centre, s'ha baixat pel carrer Progrés fins la rotonda de l'institut i d'allà fins la finalització de la manifestació a la Devesa del Pla. El bon temps i l'ambient reivindicatiu però alhora festiu han ajudat a que la manifestació fos tot un èxit. No sense que abans la Policia Local de Ripoll volgués rebaixar el to donant una xifra de 200 persones assistents a la manifestació. Policia Local que, malgrat ser una manifestació autoritzada i de la qual s'havia comunicat formalment el recorregut, s'ha negat a tallar el trànsit pels carrers de dos sentits, amb la conseqüent confusió i embolic per part dels cotxes que es trobaven la corrua antifeixista en contra direcció.

A la Devesa del Pla s'ha donat lectura a manifest elaborat amb motiu de la jornada. En el mateix, més enllà de la persecució a què s'ha sotmès al casal, s'hi lamenten altres accions com les traves burocràtiques per dificultar el padró al municipi, la retallada de recursos educatius juvenils, socials i comunitats, la utilització de la gent gran per difondre i consolidar els missatges discriminatoris d'Orriols i Aliança Catalana, la naturalització de la islamofòbia i el racisme a partir de ràtzies policials per perfil racial, o pretenent associar les problemàtiques d'habitatge, educació o sanitat a l'arribada de gent migrada. «S'ha augmentat la repressió contra la dissidència política posant multes a dit», continua el manifest.
 
 
 
 

Més imatges de la manifestació antifeixista de Ripoll Fotos: Aleix Auber


Segons el manifest, la proposta de l'extrema dreta és clar: «Busca una població enfrontada on uns quants obtinguin privilegis a costa de trepitjar als altres. I ho fan a través de la provocació». En contrapartida, «no ofereix cap solució a les problemàtiques socials, als al contrari, són el mateix capitalisme desfrenat». Això sí, intentant crear «un imaginari on la classe treballadora migrada n'és la responsable i l'enemic de classe de la treballadora autòctona».

Acaben fent una crida a construir comunitats fortes que no caiguin en els discursos de l'extrema dreta, que puguin plantar cara, tot dibuixant un futur millor, més just i més lliure per a tothom. «Sabem que és possible, i tot i que no existeix cap recepta màgica de com fer-ho, tenim clar que no ho podem fer soles». Per això, aposten per «desbordar els nostres espais d'organització i de lluita, volem que creixin i que en neixin de nous: trobem-nos, organitzem-nos, teixim llaços de solidaritat, de suport mutu i d'acció directa».
 

Part del dispositiu policial de vigilància a la manifestació anteifeixista de Ripoll Foto: Aleix Auber

 

La manifestació ha congregat representació de diferents col·lectius d'arreu del país Foto: Aleix Auber

 

Un miler de persones han desfilat durant més d'una hora pels carers de Ripoll Foto: Aleix Auber

 

L'alcaldessa, Sílvia Orriols, protegida per la policia, mirant somrient a la gent com s'anava concentrant per la manifestació Foto: Anna Pujol Navarro

 
La convocatòria de la manifestació d'aquest diumenge neix de l'intent reiterat de l'equip de govern de Ripoll encapçalat per Silvia Orriols de fer tancar el Casal Popular La Metxa, agafant-se en una qüestió burocràtica. Ja el mes de juliol passat es va fer públic un manifest de suport a La Metxa que firmaven, entre altres, Guillem Agulló Salvador, pare de l'activista assassinat del mateix nom; l’actriu Eva Ortega; els periodistes Alba Sidera, Miquel Ramos i Jordi Borràs; l’alcalde de Les Llosses, Jaume Cuní, el grup de música Roba Estesa o el cantautor Cesk Freixas.
 





 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 

Més imatges de la manifestació antifeixista de Ripoll Foto: Anna Pujol Navarro | Josep Comajoan Colomé

Anna Hernández i Alba Gràcia, sòcies de la llibreria Murmuri.
Anna Hernández i Alba Gràcia, sòcies de la llibreria Murmuri. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a Anna Hernández i Alba Gràcia, de la llibreria de pensament crític Murmuri de Manresa | Han obert les portes enguany com a «projecte, utopia, empresa política, experiment, necessitat comuna, intent d’autoocupació militant, aquest deliri en temps de tedi»
Blocs de pisos al barri d'Osona de Vic, on la Caixa ha desnonat més d'una família
Blocs de pisos al barri d'Osona de Vic, on la Caixa ha desnonat més d'una família | Josep Comajoan
Josep Comajoan Colomé
Serà aquest diumenge dia 27 a la Guixa, amb el Sindicat de Llogateres, la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge d'Osona i La Raval | A la tarda es farà el taller «Recuperem tècniques i coneixements: taller de bioconstrucció amb adobe»
Els Mossos, davant del pis que s'havia de desnonar. Al fons, els activistes de la PAH a la porta de l'escala
Els Mossos, davant del pis que s'havia de desnonar. Al fons, els activistes de la PAH a la porta de l'escala | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
La presència d'activistes de la PAH i que la família tingui informe de risc d'exclusió social han obligat al jutjat a suspendre el desnonament | El pis és propietat de la immobiliària Divarian, un gran tenidor propietat del fons voltor Cerberus