En moviment | Fotografia

Campanya de micromecenatge del fotògraf Oriol Clavera per publicar 'Pirenaica', «un viatge a l'essència salvatge del Pirineu»

El llibre és fruit de gairebé 15 anys de fotografies d'Oriol Clavera al Pirineu català

Les fotografies busquen reflectir la relació entre l'home i la muntanya, i viceversa

De l’Alt Urgell al Pallars obrint nous camins

| 03/10/2024 a les 06:00h
Arxivat a: En moviment, Oriol Clavera, Pirenaica, fotografia, llibres, Pirineu
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica'
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica' | Oriol Clavera
El fotògraf Oriol Clavera ha començat una campanya de micromecenatge a Verkami per editar Pirenaica, un llibre amb imatges preses durant els últims 14 anys en diferents racons del Pirineu català. Segons explica el mateix Clavera, Pirenaica és «un viatge a l'essència salvatge del Pirineu, a la relació de l'home, entès com a ésser humà, i la muntanya». Més concretament, «de l'empremta que deixa l'ún en l'altra i com la segona n'impregna el primer». Una visió personal que ara pren forma de fotollibre. 

Pirenaica comença amb un vers del poeta gallec Gonzalo Hermo, del seu poemari La vida salvatge (Godall edicions, 2019), traduït al català per ell mateix. Hermo va ser Premi Nacional de Poesia Jove el 2015. Però aquesta no és l'única col·laboració que té Clavera amb el llibre. També inclou un epíleg de Vanesa Freixa, codirectora del documental El no a l'ós, il·lustradora, activista rural del Pirineu i autora del llibre Ruralisme. La lluita per una vida millor (Ara Llibres, 2023). El disseny l'ha fet l'estudi Underbau, especialitzat en fotollibres, i Clavera ha comptat amb l'ajuda, pel que fa a l'edició, d'Àlex Llovet, autor i editori de l'editorial de fotollibres Ediciones Posibles.

Oriol Clavera és fotògraf freelance amb 25 anys d'experiència. Li apassiona el fotoperiodisme i la fotografia de natura, així com retratar el món rural i la seva gent. Ha publicat, entre altres mitjans a Descobrir, Arrels, La Vanguardia, Gara, Berria, El País o Pyrénées Magazine. Ha guanyat diversos premis, el més recent el Premi Pica d'Estats 2024. També ha realitzat treballs fotogràfics de llarga durada, com Temporada baixa, una reflexió sobre el model de desenvolupament urbanístic al volant del turisme al litoral català, o Transhumància, sobre les rutes que encara realitzen els pastors d'ovelles, vaques i cavalls, adquirit recentment pel Pla Nacional de Fotografia de la Generalitat.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica'
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica' | Oriol Clavera
Josep Comajoan Colomé
El llibre és fruit de gairebé 15 anys de fotografies d'Oriol Clavera al Pirineu català | Les fotografies busquen reflectir la relació entre l'home i la muntanya, i viceversa
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
Josep Comajoan Colomé
Serà aquest diumenge dia 6 a la Guixa, amb Alfons Pérez, investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització, i representants de la Cooperativa Energètica del Pedraforca, Osona Energia i l'Aliança contra la Pobresa Energètica | A la tarda es farà el taller «Construïm un forn solar i estudiem altres maneres d'aprofitar l'energia del sol»
Circulació de cotxes al carrer Sagrada Família, on estava projectat un nou carril bici
Circulació de cotxes al carrer Sagrada Família, on estava projectat un nou carril bici
Josep Comajoan Colomé
Osona amb Bici, en col·laboració amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Sucre i famílies de diverses escoles de Vic, convoquen una acció aquest divendres per oposar-se a la decisió de l’Ajuntament de Vic | La marxa enrere de l’Ajuntament pot comportar que hagi de retornar uns dos milions d’una subvenció europea de mobilitat sostenible dels Next Generation