Escola del Col·lapse

L'energia, protagonista de la quarta sessió de l'Escola del Col·lapse

Serà aquest diumenge dia 6 a la Guixa, amb Alfons Pérez, investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització, i representants de la Cooperativa Energètica del Pedraforca, Osona Energia i l'Aliança contra la Pobresa Energètica

A la tarda es farà el taller «Construïm un forn solar i estudiem altres maneres d'aprofitar l'energia del sol»

Vídeo i resum: fent bullir l'olla entorn de l'alimentació a la tercera sessió de l'Escola del Col·lapse

| 02/10/2024 a les 15:05h
Arxivat a: Setembre social, Escola del col·lapse, món cooperatiu, energia
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
Aquest diumenge 6 d'octubre es fa a la Guixa la quarta sessió de l'Escola del Col·lapse, el nou espai organitzat per la Comunalitat de Vic, El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil per reflexionar, pensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental.

En aquesta quarta sessió s'abordarà la qüestió de l'energia. Sota el títol «Energia: hem begut oli», hi haurà com en totes les sessions de l'Escola de Col·lapse, una activitat al matí i una a la tarda, amb dinar també obert a totes les persones participants entremig. Al matí, d'11 a 1, hi haurà una taula de debat amb Alfons Pérez, investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), que posarà context a la situació, i de Lluís Marco, de la Cooperativa Energètica del Pedraforca; Francesc Tarongí, d'Osona Energia, i un representant de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, que explicaran les seves experiències.

A la tarda, de 4 a 6, es farà el taller «Construïm un forn solar i estudiem altres maneres d'aprofitar l'energia del sol», a càrrec d'El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil. Com la resta de sessions de l'Escola del Col·lapse, la de diumenge es farà a l'espai El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa. L'entrada és gratuïta, tot i que es demana que es faci inscripció prèvia al web d'El Refugi. Per si algú vol fer el trajecte fins a la Guixa amb bicicleta, a 2/4 d'11 sortirà un servei de bicibus col·lectiu del davant de l'Espai El Pont del barri del Remei de Vic, a la rambla Josep Tarradellas.
 

Un noment de la tercera sessió de l'Escola del Col·lapse, dedicada a l'alimentació Foto: Albert Rivas


L'Escola del Col·lapse s'organitza amb la idea de generar debats entorn a diferents temes «col·lapsats», en els quals es compta amb la veu de persones expertes de l'àmbit acadèmic així com actors referents al territori. A la tarda, l'espai es dedica a fer tallers pràctics entorn de cada temàtica.

La primera sessió de l’Escola del Col·lapse va ser el 26 de maig i, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs», es van cercar respostes a la pregunta de com hem arribat fins al context actual de crisi ecosocial i els diferents reptes políticosocials, ambientals i territorials que ens presenta. A la tarda, es va fer el taller pràctic «Escenaris de futur» amb els promotors de la campanya «Futurs ImPossibles». 

A la segona sessió, el 9 de juny, l'aigua va ser la protagonista. Edurne Bagué, d'Aigua és Vida; Jesús Soler, del Grup de Defensa del Ter, i Lluís Basteiro, de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública, hi van debatre entorn de l'aigua com a bé comú, com a recurs del qual s'ha desposseït a la ciutadania en favor de l'Estat i les empreses privades, en tant que l'aigua també s'ha mercantilitzat, però també com a subjecte de dret que cal recuperar. 

A la tercera, el 21 de juliol, es va abordar la temàtica de l'alimentació amb representants del sector agroalimentari com Revolta Pagesa, Mengem Osona, Justícia Alimentària i l'Horta del Cabanyal de València. La taula de debat va destacar la necessitat urgent de mesures estructurals que reverteixin la situació actual del sector primari i de la distribució. En concret, cap a una transició vers un model de producció agroecològica, que no només s'adapti millor als reptes del canvi climàtic, sinó que també asseguri la salut del sòl, la producció d'aliments saludables i, alhora, tingui present la situació que viu el sector.

Després de descans estival, ara torna l'Escola del Col·lapse amb la sessió d'energia, i ja se n'estan preparant dues més sobre habitatge, el 27 d'octubre, i cures, com unitat i suport mutu, el 17 de novembre. 
 
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica'
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica' | Oriol Clavera
Josep Comajoan Colomé
El llibre és fruit de gairebé 15 anys de fotografies d'Oriol Clavera al Pirineu català | Les fotografies busquen reflectir la relació entre l'home i la muntanya, i viceversa
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
Josep Comajoan Colomé
Serà aquest diumenge dia 6 a la Guixa, amb Alfons Pérez, investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització, i representants de la Cooperativa Energètica del Pedraforca, Osona Energia i l'Aliança contra la Pobresa Energètica | A la tarda es farà el taller «Construïm un forn solar i estudiem altres maneres d'aprofitar l'energia del sol»
Circulació de cotxes al carrer Sagrada Família, on estava projectat un nou carril bici
Circulació de cotxes al carrer Sagrada Família, on estava projectat un nou carril bici
Josep Comajoan Colomé
Osona amb Bici, en col·laboració amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Sucre i famílies de diverses escoles de Vic, convoquen una acció aquest divendres per oposar-se a la decisió de l’Ajuntament de Vic | La marxa enrere de l’Ajuntament pot comportar que hagi de retornar uns dos milions d’una subvenció europea de mobilitat sostenible dels Next Generation