SETEMBRE SOCIAL | FORMATGERIA AL RIPOLLÈS

Muuu Beee: inserció sociolaboral creant un producte propi que transmet els aromes del Ripollès

La formatgeria Muuu Beee de Ripoll va aprofitar els coneixements d’una formatgeria de Queralbs que volia traspassar el negoci

Amb el formatge, la Fundació MAP va crear un producte propi mentre ajudava a diversificar l’economia de l’entitat

De Montserrat al Ter preservant la sobirania alimentària

| 30/09/2024 a les 18:19h
Arxivat a: Setembre social, formatge, Ripollès, centre especial de treball, inserció, economia social, indústria agroalimentària, Muuu Beee, Fundació MAP
El projecte del Ripollès està molt consolidat al territori.
El projecte del Ripollès està molt consolidat al territori. | Muuu Beee
Muuu Beee, la formatgeria del Centre Especial de Treball de la Fundació MAP de Ripoll, va iniciar la seva activitat l’estiu del 2016, per tal de diversificar l’economia de la fundació. «El sector agroalimentari ens cridava l’atenció perquè ens permetia crear un producte propi, a més de ser adient per les diverses capacitats de les persones de la fundació», expliquen les responsables de l’equip de comunicació de la fundació Marta Rudé i Laura Caballero.

En aquell moment, hi havia una formatgeria a Queralbs, que es deia Herbacol, que volia traspassar el negoci. «Ens van traslladar coneixements, però nosaltres vam crear l’obrador a les instal·lacions de la fundació i vam buscar una identitat i nom propis», continuen. L’obrador de la formatgeria es va posar en funcionament el juliol de 2016 al carrer Joan Miró número 1 de Ripoll i les seves caves d’afinat incorporen un sistema de circulació d’aire que permet l’entrada de microorganismes naturals de l’entorn a les cambres, i en conseqüència als formatges, aportant els aromes del Ripollès.

Darrerament, el formatge El Pilós, de pasta cuita i escorça rentada que s’elabora a partir de llet de vaca i que es comercialitza a partir de les 12 setmanes de maduració a les caves, ha obtingut el Segell de Qualitat Agroalimentària de Girona Excel·lent 2023-2024 en la cinquena edició dels premis organitzats per la Diputació de Girona. Es tracta del tercer premi que rep el formatge, ja que també va obtenir el segon premi de la categoria «vaca curado» al 13è Campionat Gourmet Quesos de Madrid i la Medalla de Bronze en la categoria de curats als World Cheese Awards 2021-2022. Segons Muuu Beee, és un formatge «de textura agradable, amb notes de mantega, torrats, en retrogust llarg i un punt picant al final. La més pura essència del territori, al qual ret homenatge amb el seu nom».

Els formatges Muuu Beee es venen en botigues especialitzades, carnisseries, grans superfícies i altres establiments de la comarca del Ripollès i de Catalunya. A part de fires i mercats, els formatges també es poden comprar i degustar al restaurant CAT Can Guetes de Ripoll, gestionat per la fundació, o comprar a la botiga en línia. A l’apartat Receptari del seu web, hi tenen receptes com la del formatge Flor de neu arrebossat o el carpaccio de vedella amb formatge Sotabosc.

Més de cinquanta anys d’història

La fundació MAP, que treballa per oferir suport perquè les persones amb discapacitat o en situacions de vulnerabilitat al Ripollès gaudeixin de les mateixes oportunitats per desenvolupar una vida plena, autònoma i inclusiva, compta amb una història de més de cinquanta anys. Va néixer el 1968 com una associació de famílies, inicialment centrada en l’àmbit de l’educació. «Les necessitats van anar creixent i al voltant de l’any vuitanta-sis, quan es van començar a crear els centres especials de treball, vam començar amb les activitats de manipulats industrials i jardineria», afegeixen Rudé i Caballero. A partir del 2010, l’activitat es va ampliar a més àmbits i sectors i, actualment, hi ha un total de quatre-persones treballadores, cent setanta-sis de les quals compten amb certificat de discapacitat i trenta-cinc amb risc d’exclusió social. La resta de persones treballadores són professionals de suport en treball social, psicologia i persones expertes en cada àmbit de treball.
 

L’obrador de la formatgeria es va posar en funcionament el juliol de 2016 al carrer Joan Miró número 1 de Ripoll. Foto: Muuu Beee

A la formatgeria, per la seva part, disposen d’un equip d’entre cinc i set persones entre les quals hi ha un responsable formatger. «Pel que fa a proveïdors, la idea era tancar el cercle i controlar la traçabilitat amb els nostres formatges i els seus ingredients. Pròpiament, no tenim cap granja, però volíem treballar amb granges del territori. Malauradament, n’hi ha poques. En aquest últim any, ens ha tancat per jubilació una de les granges que ens proveïa, i enguany també estem anant al nord d’Osona a buscar la llet», expliquen Marta Rudé i Laura Caballero.

El territori marca la formatgeria i la fundació en general. «El Ripollès és una comarca petita i orogràficament rural. La fundació MAP hi hem esdevingut una empresa gran després d’haver anat generant negoci a través de l’emprenedoria social, tot i que ens agradaria no haver de ser un centre de treball i només oferir suport i acompanyament d’inserció a l’empresa ordinària» continuen Rudé i Caballero. La fundació també treballa conjuntament amb els serveis socials del territori, i ofereix atenció diürna, llar residència i suport a la llar. L’objectiu final del Centre Especial de Treball de la Fundació MAP (CETMAP) és la inserció sociolaboral de les persones i el vincle amb el territori, amb el que hi ha un arrelament i una resposta a les necessitats que s’hi van presentant.

Festival Inspira

Amb motiu del cinquantè aniversari de la fundació, el 2018 es va organitzar la primera edició del Festival Inspira, que té la missió de trencar barreres i posar la cultura, la música i les arts escèniques a l’abast de tothom a més de visibilitzar la discapacitat oferint una programació inclusiva. A més d’una programació inclusiva amb horaris accessibles, el festival té espais asfaltats, amplis i de fàcil accés, serveis adaptats i una zona d’accés per a entitats d’atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat, servei de bucle magnètic i de motxilles vibratòries per a les persones amb implants coclears i discapacitat auditiva o auriculars que atenuen el so per a persones amb hipersensibilitat auditiva, menús i begudes preparades per a persones amb disfàgia, espectacles i principals missatges amb opcions amb llengua de signes, subtítols i àudios, senyalització, pictogrames i lectures fàcils en les principals comunicacions, entre altres accions encaminades a la inclusió de tota la població.
Unes 3.500 persones han passat pel Festival de Cinema Social de Vic durant 11 dies atapeïts de projeccions i activitats paral·leles
Unes 3.500 persones han passat pel Festival de Cinema Social de Vic durant 11 dies atapeïts de projeccions i activitats paral·leles | Festival Protesta
Unes 3.500 persones han passat pel Festival de Cinema Social de Vic durant 11 dies atapeïts de projeccions i activitats paral·leles | Un total de cinc directores de pel·lícules han passat per aquesta edició del festival
Jordi Besora, Alfons Pérez, Lluís Marco, Francesc Tarongí i Albert Rivas (moderador), a la sessió sobre energia de l'Escola del Col·lapse
Jordi Besora, Alfons Pérez, Lluís Marco, Francesc Tarongí i Albert Rivas (moderador), a la sessió sobre energia de l'Escola del Col·lapse | Sara Blázquez Castells
L'Observatori del Deute en la Globalització, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Osona Energia i la Cooperativa Energètica del Pedraforca van debatre sobre alternatives als combustibles fòssils | Publiquem el vídeo integre de la quarta sessió; la cinquena és el 27 d'octubre i estarà dedicada a l'habitatge
Representants de les cooperatives històriques que van pujar a l'escenari amb Guillem Llorens.
Representants de les cooperatives històriques que van pujar a l'escenari amb Guillem Llorens. | Aleix Auber
Anna Pujol Navarro
Nou cooperatives històriques de la Catalunya Central s’emporten un obsequi per la seva trajectòria | L’acte visibilitza un ampli ventall de sectors econòmics dins l’economia social i solidària