La coordinadora de l'Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Manlleu Betlem Parés ha parlat sobre el catàleg de compra pública responsable que s’ha editat i es presentarà aquest divendres dia 20 a l’Auditori del Museu del Ter: “es tracta de serveis i productes oferts a l’administració pública, de tot allò que poden comprar a les més de quaranta entitats que s’hi inclouen”. Parés ha qualificat el catàleg d’exhaustiu i ha afegit que està destinat a les persones que treballen en ajuntaments, consells comarcals i altres ens públics, i que ja n’hi ha uns quants que s’han mostrat interessats en poder-ne disposar.
Betlem Parés durant la roda de premsa. Foto: Anna Pujol Navarro
Mireia Franch, de la cooperativa Sambucus i representant de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, ha reivindicat la importància de veure les iniciatives de la xarxa com a “empreses”, perquè impliquen un bon nombre de llocs de treball al territori. La xarxa alTERna’t compta amb més de setanta empreses d’economia social i solidària osonenques, que van des del sector de l’alimentació agroecològica al món de l’eco-edició o fins i tot l’educació sexual. La fira alTERna’t de diumenge serà un gran aparador d’aquestes entitats, amb parades informatives, activitats i tallers organitzats per les mateixes iniciatives com ara el de reparació de bicis amb La Fera Ferotge o el de fer bombes de llavors amb el Banc de Llavors, entre d’altres. A més, hi haurà tot d’activitats per al públic familiar, amb jocs de taula i una instal·lació lúdica amb jocs reciclats.
Franch també ha posat de manifest la importància de les comunitats energètiques a Osona, per tal de portar a terme una transició energètica justa i participativa i no deixar-ho tot en mans de l’oligopoli. Durant la fira, també hi haurà la Jornada comunitats energètiques d'Osona, un taller per donar-les a conèixer i treballar com ampliar-ne la base organitzat pel Consell Comarcal d’Osona i la cooperativa de segon grau Osona Energia.
Mes de l’economia social i solidària
El dia 1 de setembre, el Tasta la Llavor del Banc de Llavors de Roda va ser la primera activitat del Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona i l’1 d’octubre tindrà lloc la darrera activitat: la sessió d’ideació Fem ciutats i pobles comestibles organitzada per Mixité als horts comunitaris de Can Sanglas.
Moment de la presentació. Foto: Anna Pujol Navarro
A més, per iniciar el fil de la compra pública responsable, durant el mes de juliol es va posar en marxa una campanya a través de xarxes socials per explicar nou exemples de compra pública responsable. El primer que es va presentar va ser el de l’Ajuntament de Manlleu amb la cooperativa Suara, que s’encarrega de la gestió de l’escola bressol municipal Els Picarols. Durant la roda de premsa, la professora de l’escola Laia Marqués, membre de Suara, ha posat èmfasi en l’enxarxament entre les entitats alTERna’t i l’escola, ja que hi contracten serveis a Sambucus i Sant Tomàs. Lluís Jerez, també de la cooperativa Suara, ha volgut subratllar la paraula responsabilitat, referint-se al catàleg, perquè és un element que hauria de ser indispensable en totes les compres, tant les dels ens públics com privats.
David Bosch, regidor de Transformació Econòmica de l'Ajuntament de Manlleu, ha destacat el fet que la fira, plena de propostes i activitats interessants per a tots els públics, forma part de Manlleu Activa. Totes les activitats estan organitzades i autogestionades per les empreses i entitats de la Xarxa alTERna’t, d’economia social i solidària d’Osona, amb el suport de l’Ajuntament de Manlleu.