En Moviment | Cinema

​Nicolás Pereda, Isaki Lacuesta, Nicolas Philibert, Anna Cornudella i Isabel Herguera, entre les primeres confirmacions de l’Alternativa 2024

El Festival de Cinema Independent de Barcelona se celebra del 14 al 24 de novembre i acollirà les estrenes a Catalunya dels nous treballs de Nicolas Philibert, Sergei Loznitsa i Anna Cornudella

El cineasta mexicà Nicolás Pereda serà un dels protagonistes d’aquesta edició: es programa un cicle de la seva filmografia, mantindrà una trobada i impartirà un taller pràctic

Alba Bresolí: «Des del moment que crees un sol pla ja estàs decidint on, com i a qui poses al centre, qui i què fas que parli i què no»

| 13/09/2024 a les 06:00h
Arxivat a: En moviment, cinema, Nicolás Pereda, Nicolas Philibert, Sergei Loznitsa, Anna Cornudella, Isaki Lacuesta, L'Alternativa, cinema independent, Isabel Herguera
Un fotograma de 'Lázaro de noche', l'última obra de Nicolás Pereda, que es podrà veure a L'Alternativa 2024
Un fotograma de 'Lázaro de noche', l'última obra de Nicolás Pereda, que es podrà veure a L'Alternativa 2024
La 31a edició de L'Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, tindrà lloc del 14 al 24 de novembre en diferents espais de la ciutat. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) repeteix com a seu central del festival, juntament amb la Filmoteca de Catalunya i els cinemes Maldà. A més, en la plataforma en línia Filmin podrà veure's una selecció de la programació per un temps limitat el mes de gener.

El cineasta mexicà Nicolás Pereda és un habitual de L’Alternativa, on s'ha pogut veure gran part de la seva filmografia des del seu debut en el llargmetratge, ¿Dónde están sus historias? (2007), i passant per títols com a Entrevista con la tierra (2008), Perpetuum Mobile (2009), Verano de Goliat (Menció Especial en l'Alternativa 2010), Los mejores temas (2012), Mi piel luminosa (2019), Fauna (2020), Querida Chantal (2021) i Flora (2022). En aquesta ocasió, torna al festival amb motiu d'un cicle on podran veure's la majoria dels seus llargmetratges i alguns dels seus curtmetratges més representatius.

El realisme present de Pereda qüestiona la narrativa convencional i es defineix per la fusió de la ficció amb la vida real, utilitzant sempre els mateixos actors, que interpreten diferents versions de si mateixos. Presentarà també el seu últim treball, Lázaro de noche; mantindrà una trobada amb els espectadors i impartirà el taller pràctic «Cinema epistolar».

Nicolas Philibert presenta els seus dos últims treballs

Entre els primers noms confirmats de les Sessions Especials també figuren alguns cineastes habituals en el certamen. El cinema de Nicolas Philibert, que en la passada edició va presentar En el Adamant i va realitzar una interessant masterclass, tornarà a ser protagonista del festival, en aquesta ocasió amb els seus dos últims treballs, Averroès & Rosa Parks i La machine à écrire et autres sources de tracas, que tanquen la seva trilogia sobre el Grup Psiquiàtric Central de París.
I un altre cineasta que torna a la programació del festival és Serguei Loznitsa amb The Invasion, on continua amb la seva crònica ucraïnesa, mostrant la vida diària i la resistència del poble durant la invasió russa.

En les Sessions Especials també es programarà la distòpica òpera prima d'Anna Cornudella, The Human Hibernation, estrenada mundialment en la secció Fòrum de l'última edició de la Berlinale on es va fer amb el premi Fipresci.
 

Imatge de 'La Machine à écrire et autres sources de tracas', un dels dos treballs de Nicolas Philibert que es veuran a L'Alternativa 2024


Isaki Lacuesta, Isabel Herguera i Mauro Herce protagonitzaran els tres Satèl·lits d’aquest any

En l'edició del 25 aniversari hi va haver Isaki Lacuesta inaugurant amb Entre dos aguas. En aquesta ocasió, se l'ha convidat a la secció Satèl·lits, en la qual cineastes afins al festival acosten la seva obra a través d'una carta blanca on estableixen ponts amb referents de la seva filmografia i comparteixen el seu procés creatiu en una activitat oberta. Lacuesta triarà per a l'ocasió un programa doble, on un dels seus treballs entrarà en conversa amb l'obra d'un altre cineasta que ha pres com a referent, i a més impartirà la masterclass «Retrat/Relat».

D'altra banda, Isabel Herguera, de la qual el 2023 es va programar el seu llargmetratge El sueño de la sultana, també serà protagonista d'un Satèl·lit. A més d'impartir una masterclass sobre el seu procés creatiu, oferirà una sessió per a escoles.

El tercer Satèl·lit d'aquesta edició estarà protagonitzat per Mauro Herce, guardonat director de fotografia en pel·lícules com Mimosas, d'Oliver Laxe; El mar nos mira de lejos i Aqueronte, de Manuel Muñoz Rivas, o Slimane, de José Ángel Alayón, totes programades a l’Alternativa.  Va debutar el 2015 com a director amb el llarmetratge Dead Slow Ahead i a l’Alternativa van programar el 2019 el seu curtmetratge Lonely Rivers.

Gran Participació a Cinema Pendent

Enguany s'han rebut 1.500 títols en la convocatòria oficial i 447 projectes en la convocatòria de Cinema Pendent, alguns dels quals participaran en diversos programes. 74 dels projectes d'aquesta última convocatòria del programa de suport a projectes en desenvolupament es van inscriure en el programa Mentoring Acció Cinema i 92 en els Mentoring Projects, mentre que 33 projectes es van inscriure en la categoria WIP. En el laboratori de desenvolupament, s'han inscrit 138 projectes, i ExtremLab va rebre 125 propostes. I el programa Curt i Ras va registrar 143 projectes.

Pel que fa a la procedència dels projectes de Cinema Pendent, 188 van ser de producció catalana, 154 d'ells en llengua catalana. En termes de direcció, 208 projectes presenten dones directores, mentre que 230 són homes i 9 van ser presentats per persones no binàries. A més, 364 dels projectes corresponen a primeres o segones obres, i 194 van ser presentats per autors o autores de menys de 30 anys.


John Lurie posa música a l'espot de l'Alternativa 2024

L'espot d'enguany és obra d’Ona Planas que novament ha rescatat imatges lliures de drets, aquest tipus de metratge trobat, de cinema amateur en els marges, que forma part de la imatge del festival. En aquesta ocasió el tema cedit pel col·laborador de Jim Jarmusch, el músic, actor i pintor John Lurie, dóna títol al vídeo, I’m a Doggy, una peça refrescant que ens transporta fins aquest estat de llibertat i descans en el qual el temps sembla relaxar-se.

Durant el mes d'octubre es donarà a conèixer la programació oficial de les tres seccions competitives (Llargmetratges i Curtmetratges internacionals i la secció Nacional), així com la resta de seccions paral·leles, l’Alternativa Hall, tot el programa de l’Alternativa PRO, Cinema Pendent, i la resta d'activitats que tindran lloc durant l’Alternativa 2024.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Participants de la roda de premsa de presentació de la present edició.
Participants de la roda de premsa de presentació de la present edició. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Diumenge 22 de setembre, l’Embarcador del Ter acollirà el principal esdeveniment d’economia social i solidària d’Osona | La contractació de béns i serveis a empreses i iniciatives amb valors socials, mediambientals o comunitaris per part de l’administració pública és la temàtica principal de l’edició d’enguany
Plaques solars en uns terrenys que havien estat d'ús agrari
Plaques solars en uns terrenys que havien estat d'ús agrari
Participaran en la xerrada-col·loqui Pere Roura, catedràtic emèrit de física, i Xevi Crosas, del GDT | Dissabte, al Boira Baixa, presentació d''Amb el cor encès', el nou disc de Punkxada
Un fotograma de 'Lázaro de noche', l'última obra de Nicolás Pereda, que es podrà veure a L'Alternativa 2024
Un fotograma de 'Lázaro de noche', l'última obra de Nicolás Pereda, que es podrà veure a L'Alternativa 2024
El Festival de Cinema Independent de Barcelona se celebra del 14 al 24 de novembre i acollirà les estrenes a Catalunya dels nous treballs de Nicolas Philibert, Sergei Loznitsa i Anna Cornudella | El cineasta mexicà Nicolás Pereda serà un dels protagonistes d’aquesta edició: es programa un cicle de la seva filmografia, mantindrà una trobada i impartirà un taller pràctic