En moviment | Habitatge cooperatiu

​Nou habitatge cooperatiu a Barcelona amb una quota un 40% inferior al preu mitjà de lloguer als seus barris

El 6 i 7 de setembre se celebrarà l’inici d’obres conjunt de tres noves promocions d’habitatge cooperatiu a Barcelona

Tots tres edificis han estat dissenyats de forma participada per les sòcies d’Abril, Sotrac i Empriu decidint els espais comunitaris i el grau de convivència de cada projecte

​Walden XXI comença a Sant Feliu de Guíxols les obres del primer cohabitatge cooperatiu per gent gran de Catalunya

| 03/09/2024 a les 20:24h
Arxivat a: En moviment, món cooperatiu, habitatge cooperatiu, cooperatives, Empriu, Sotrac, Abril, La Dinamo, habitatge
Foto de grup de les futures veïnes de l'edifici d'habitatge cooperatiu Sotrac
Foto de grup de les futures veïnes de l'edifici d'habitatge cooperatiu Sotrac
El 6 i 7 de setembre es faran de forma conjunta l’inici d’obres de tres promocions d’habitatge cooperatiu a Barcelona que han de fer possibles 96 nous habitatges qualificats de protecció oficial en règim de cessió d’ús. El 6 de setembre a la tarda serà el torn d’Abril, aprofitant la festa major del Poblenou, i el dia 7, de Sotrac i Empriu, en aquest cas el marc de la festa major del barri de la Bordeta.

Sotrac, Empriu i Abril són tres promocions d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que es van constituir entre el 2018 i el 2021 per reivindicar en els barris de la Bordeta i Poblenou alternatives habitacionals que garanteixin el dret a l’habitatge i que permetin a les veïnes continuar residint a Barcelona, creant comunitat  i lluitant contra la gentrificació. 
 

Recreació de com serà el futur edifici d'habitatge cooperatiu Sotrac


Entre totes tres promocions faran possible 96 nous habitatges qualificats de Protecció Oficial en règim de cessió d’ús. La quota mensual que pagaran les sòcies habitants és un 40% inferior a la del preu mitjà del lloguer de mercat als seus respectius barris. En contraposició amb el mercat del lloguer a la ciutat (més del 50% dels lloguers que s’ofereixen són de temporada), els contractes de les cooperatives d’habitatges són estables i de durada indefinida. 

Arran de l’experiència pionera de La Borda al barri de Sants, la primera cooperativa d’habitatge d’obra nova en sòl públic, hi ha hagut un increment exponencial de noves cooperatives d’habitatge, impulsades per persones que han volgut apostar per un model d’habitatge no especulatiu, comunitari, autogestionat, sostenible i assequible. 
 

Mapa de l’exposició «Viure en comunitats en les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús a Barcelona»


Habitatge més assequible en sòl cedit per l’Ajuntament de Barcelona

El sòl on s’edificaran Sotrac, Empriu i Abril és municipal, i ha estat cedit per l’Ajuntament de Barcelona per un període de 99 anys a través del Conveni ESAL (en el cas d’Empriu i Abril) que promou la construcció d’habitatge protegit a entitats sense ànim de lucre i cooperatives d’habitatge. En el cas de Sotrac es va accedir al sòl a través d’un concurs públic que va guanyar la cooperativa el 2020 durant 75 anys més 15 de prorrogables. 

Des de les entitats promotores, recorden que perquè el sector pugui continuar ampliant-se i resolgui la creixent demanda de persones que volen accedir a habitatges cooperatius és necessari que les administracions continuïn aportant sòl públic al conveni per impulsar nous projectes. Per una altra banda, afegeixen, cal que es garanteixi l’accés a finançament i ajuts públic per tal que els projectes continuïn esdevenint assequibles. 

I és que mentre el mercat privat d'habitatge no deixa de créixer i la presència d'habitatges turístics i temporals és cada vegada major, l'habitatge cooperatiu fa realitat habitatge assequible de forma indefinida al municipi de Barcelona i molts grups a través de la Sectorial d’Habitatge de la XES estan a l'espera d’accedir a un solar públic per poder tirar endavant noves cooperatives d’habitatge a la ciutat.  
 

Grup de futures veïnes de l'edifici Abril el dia de la firma de la cessió d'ús a l'Ajuntament


Habitatge promogut i dissenyat per les persones que hi aniran a viure

En el cas de les cooperatives d’habitatge són les futures persones usuàries les que s’encarreguen del disseny, promoció i posterior gestió de l’edifici, acompanyades pels equips tècnics de La Dinamo Fundació com a coordinadora de la promoció, els arquitectes de la cooperativa Lacol, la cooperativa La Ciutat Invisible donant suport en les àrees jurídica i econòmica, i Matriu donant suport en la convivència. 

Les cooperatives són finançades per aportacions de capital de les sòcies i han sol·licitat préstec de l’Institut Català de les Finances. També conjuntament han rebut al voltant de quatre milions d’euros dels ajuts NextGenerationUE adjudicats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per la construcció del programa d'ajuts a la construcció d’habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients; 900.000 euros d’ajuts retornables de l’Ajuntament de Barcelona així com 215.000 euros dels ajuts Habitatcoop de la Direcció general d’Economia Social i les Cooperatives de la Generalitat.
 

Recreació de com serà el futur edifici d'habitatge cooperatiu Abril


Tots tres edificis han estat dissenyats de forma participada per les sòcies d’Abril, Sotrac i Empriu decidint els espais comunitaris i el grau de convivència de cada projecte. Els arquitectes de Lacol han plasmat les decisions de les usuàries en el disseny arquitectònic dels edificis. Els espais comunitaris més comuns triats per les sòcies són la cuina-menjador, la sala polivalent, la bugaderia i la sala d’usos múltiples, que han de permetre una vida més col·lectiva.

L’edifici es dissenya amb paràmetres bioclimàtics per aconseguir una baixa demanda energètica gràcies a la seva compacitat i gran inèrcia tèrmica per l’hivern i una gran ventilació creuada per l’estiu. 

Viure en comunitat en cooperatives d’habitatge intergeneracional

El projecte d’habitatge cooperatiu d’Abril neix dels moviments socials i teixeix aliances amb el moviment pel dret a l’habitatge al barri de Poblenou, amb l’ecosistema cooperatiu local i amb la defensa per un barri just i al servei del veïnat. La cooperativa comptarà amb 18 habitatges, un dels quals serà un habitatge social per a joves extutelats. El 2021 van rebre l’adjudicació del solar al carrer Pere IV, 115, a través del Conveni ESAL.

Sotrac destaca per la diversitat intergeneracional, intercultural i d’unitats de convivència, i també per la vinculació al teixit comunitari dels barris de Sants i, especialment, amb l’Espai Veïnal i Autogestionat de Can Batlló. L’edifici s’ha dissenyat atenent criteris d’accessibilitat universal i perspectiva de gènere. Inclou 38 habitatges alliberant la planta baixa per desenvolupar usos comunitaris i oberts al barri. Van guanyar un concurs municipal pel solar l’any 2020.
 

Grup de persones del futur habitatge cooperatiu Empriu el dia que es va firmar el dret de superfície Foto: Empriu, habitatge cooperatiu


La cooperativa d’habitatges d’Empriu neix al barri de la Bordeta el 2021 i parteix del compromís de fer assequible el model de cooperativisme d’habitatge, la creació d’habitatge digne i popular, i de caràcter antiespeculatiu. Empriu serà la tercera cooperativa d’habitatges de Can Batlló sumant-se a La Borda i Sotrac. Aposten per encabir el màxim nombre d’habitatges a l’edifici (40) i proveir d’habitatge al màxim nombre possible de persones. D’aquesta forma aconsegueixen tenir una aportació inicial i quota mensual assequible, esdevenint un projecte divers, inclusiu i social. A més a més, dos dels habitatges estaran destinats per a col·lectius en risc d’exclusió social.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Mastodon és l'alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter, per la qual s'aposta des de la campanya #SomhiJuntes
Mastodon és l'alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter, per la qual s'aposta des de la campanya #SomhiJuntes
Dies d'agost, editora de Setembre, s'afegeix a la campanya #SomhiJuntes on entitats de l'economia social i solidària fan el pas a la xarxa social Mastodon, alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter | El pas es fa a Mastodon i no Bluesky perquè aquesta depèn d'una empresa de Silicon Valley i podria patir el mateix procés de degradació que Twitter
En el marc de l'exposició 3 mesos, 3 setmanes, 3 dies de Francesc Ruiz a ACVic, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA
En el marc de l'exposició 3 mesos, 3 setmanes, 3 dies de Francesc Ruiz a ACVic, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA | Albert Rivas
En el marc de l'exposició «3 mesos, 3 setmanes, 3 dies» de Francesc Ruiz a ACVic Centre d'Arts Contemporànies, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA | Durant el recorregut es va comptar amb la intervenció i el punt de vista de la plataforma Per Una Plana Viva, el Grup de Defensa del Ter, Càrnies en Lluita, Osona Respira, la Fera Ferotge i l'autor de l'exposició
Recreació de com quedaria la macroplanta de biogàs, entre sòl agrari protegit i la serra de Bellmunt-Almenara, inclosa dins la Xarxa Natura 2000
Recreació de com quedaria la macroplanta de biogàs, entre sòl agrari protegit i la serra de Bellmunt-Almenara, inclosa dins la Xarxa Natura 2000 | Pobles Vius
Gerard Batalla Tàsies
Article de Gerard Batalla Tàsies, pagès i membre de la Plataforma Pobles Vius, sobre l'oposició que ha despertat el macroprojecte de central de biogàs en espais agraris de Ponent | El projecte preveu sis edificis de fermentació de 25 metres d’alt, una xemeneia de 60 i un moviment anual de 31.000 camions l’any, «un autèntic barri dels residus amb capacitat per a 500.000 tones l’any»