En moviment

El FESSrural reivindica el territori i les formes de vida locals davant els macroprojectes

La jornada ha comptat amb la implicació de més de 50 entitats i cooperatives

El Festival de l'Economia Social i Solidària Rural ha servit per articular les lluites de defensa del territori, enfront l’allau de macroprojectes

Més de 15 activitats i 50 entitats i cooperatives implicades al cinquè FESSrural

| 16/07/2024 a les 06:30h
Arxivat a: En moviment, FESSrural, ruralisme, economia social i solidària, món cooperatiu, macroprojectes
El fòrum de debats del FESSrural ha acabat desplegant una pancarta on es llegia: «Plaques a les teulades, fotosíntesi al sòl»
El fòrum de debats del FESSrural ha acabat desplegant una pancarta on es llegia: «Plaques a les teulades, fotosíntesi al sòl»
 Celebrar, mostrar i enxarxar les economies transformadores del món rural en la lluita contra els macroprojectes ha estat l’eix central de la 5a edició del Festival de l’Economia Social i Solidària Rural de Catalunya, el FESSrural. Ha tingut lloc aquest dissabte a Vallfogona de Riucorb, un emplaçament situat a la Vall del Corb, entre el Camp de Tarragona i les terres de Ponent.
 
La jornada ha comptat amb la implicació de més de 50 entitats i cooperatives. Un esdeveniment que des de ben entrada la tarda ha suposat un punt de trobada per visitants d’arreu del territori català.
 
Aquesta 5a edició del festival ha servit com a espai d’unió per a compartir projectes que treballen per la dinamització del món rural dels Països Catalans des de l’economia social i solidària a través dels fòrums de debat. Un dels espais ha facilitat conèixer-se i reconèixer-se, alinear mirades, unir esforços i poder avançar cap a majors impactes més enllà del FESSrural.

I l’altre ha servit per articular les lluites de defensa del territori, enfront l’allau desmesurada de macroprojectes als territoris rurals. L’objectiu ha estat posar la llavor per avançar cap a una transició ecosocial que permeti el desenvolupament d’una economia sostenible i arrelada als territoris i que posi al centre la vida i les necessitats de les habitants dels pobles.
 
Els fòrum de debat han finalitzat amb una acció de concentració i reivindicació d’un centenar de persones que han alçat la veu amb el lema «Plaques a les teulades, fotosíntesi al sòl».
 

Una de les activitats del FESSrural 2024 a Vallfogona de Riucorb


Com ja és tradició, el FESSrural ha comptat també amb el mercat ecosocial. Fins a quatre carrers del poble s’han omplert de parades on s’han exposat un total de 53 projectes que treballen l’art, l’artesania, la roba, la cosmètica, l’alimentació, etc. des de l’economia social, solidària i de proximitat.
 
Al llarg de tota la tarda s’han realitzat altres activitats de caire més lúdic com una ruta literària sobre el Rector de Vallfogona, tres tallers artístics, un espai de jocs per a la canalla i tres exposicions.
 
La 5ª edició del festival ha comptat amb un total de 6 espais diferents que han acollit més de 15 activitats. L’organització del festival en diferents zones i horaris ha facilitat la no massificació dels espais, fet que ha permès al públic, gaudir millor de les activitats amb aforaments reduïts.
 
El concert de Pascual i els Desnatats i Pd Lupe han estat els encarregats de tancar el FESSrural amb rumba i versions, i vinils de soul, skinhead reggae, ska i cúmbia. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Ermen Llobet és enginyer expert en energies renovables.
Ermen Llobet és enginyer expert en energies renovables. | Sara Blázquez
Josep Comajoan Colomé
La cooperativa de segon grau Osona Energia va néixer per concentrar els recursos tècnics professionalitzats per donar suport a les comunitats energètiques | El projecte va començar l’any 2022 a Osona amb quatre cooperatives
 «Una xarxa relacional público-cooperativa-comunitària interessant és el més important que es pot deixar perquè això tingui continuïtat».
«Una xarxa relacional público-cooperativa-comunitària interessant és el més important que es pot deixar perquè això tingui continuïtat». | Sara Blázquez
Josep Comajoan Colomé
Entrevista la coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central des de la seva creació, el 2016 | «Al final el cooperativisme és una manera d'entendre les relacions econòmiques des de la cobertura de les necessitats de les persones, i això es pot fer de moltes maneres diferent»
Taller de massatges autogestionat en un dels grups de criança de Vic
Taller de massatges autogestionat en un dels grups de criança de Vic | Cedida
Sara Blázquez Castells
El context actual fa que apareguin xarxes alternatives i iniciatives públic-comunitàries i associatives que es converteixen en espais d'intercanvi de coneixements, recursos i tasques de cura | La Comunalitat de Vic dona suport a diversos grups de criança autoorganitzats, oferint un espai per reunir-se, recursos organitzatius i formacions | La trobada entre mares pot ser molt empoderadora, però no hauria d'implicar reproduir la feminització de la responsabilitat sobre les cures