En moviment

Presentació a Vic del llibre 'El negoci dels nadons', d'Elena Crespi

La psicòloga osonenca investiga en el llibre sobre els aspectes més ocults de la gestació subrogada

La presentació serà aquest dimarts a la Muntanya de Llibres de Vic en conversa amb Sara Blázquez, periodista de Setembre

Elena Crespi: «El món capitalista t'empeny a tenir una criatura, però després ha de semblar que no»

| 09/07/2024 a les 00:58h
Arxivat a: En moviment, ELENA CRESPI, gestació subrogada, llibres, el negoci dels nadons, maternitats, Elena Crespi
Imatge il·lustrativa
Aquest dimarts 9 de juliol es presenta a Vic el llibre 'El negoci dels nadons', d'Elena Crespi, obra en la qual la psicòloga osonenca investiga sobre els aspectes més ocults de la gestació subrogada, una pràctica en expansió que permet la compra de persones i vulnera els drets humans arreu del món. La presentació es farà a 2/4 de 7 del vespre a la Muntanya de Llibres, amb la presència de l'autora, que conversarà amb Sara Blázquez, periodista de Setembre.

Editat per Raig Verd, el llibre parteix de la base que la necessitat econòmica és la principal motivació de les dones que se sotmeten a la gestació subrogada. El llibre indaga sobre les empreses que se’n beneficien, les granges de mares, les conseqüències per als nadons i les mares gestants —tant físiques com psicològiques—, els contractes, les males praxis i les màfies. Gràcies a la feina d’activistes, feministes i investigadores, Crespi elabora un mapa de com s’està configurant l’explotació reproductiva i convida a la reflexió per erradicar-la.

La gestació subrogada és una nova forma d’explotació dels cossos de les dones i converteix els nadons en mercaderies. Aquesta és la tesi que travessa el llibre, que pretén desemmascarar una forma de funcionar que troba la seva lògica en el capitalisme més salvatge. Ho fa amb l'objectiu de conèixer qui es beneficia realment de la gestació subrogada i a qui i com li afecta aquesta pràctica. Amb reflexions d’Angela Davis, Silvia Federici, Patricia Merino i Layla Martínez, entre d’altres, Crespi rebutja l’explotació reproductiva i convida a garantir els drets humans per a tothom.

Tant en el llibre com en l'acte d'aquest dimarts s'intentarà buscar resposta a preguntes com si ser mare o pare és un dret; si podem equiparar el desig o la voluntat de tenir una criatura amb l’exercici d’un dret; com vulnera aquesta pràctica els drets de les mares i els infants, o si es pot comprar tot i, en qualsevol cas, si hauria de ser possible comprar un ésser humà.

Elena Crespi i Asensio (Torelló, 1981) és llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona, té un màster en Teràpia sexual i de parella per la Universitat de Barcelona i un màster en Sexologia Clínica i de la Salut Sexual per la Universitat de Lleida. Ara és docent universitària i de màster, exerceix com a psicòloga en una consulta terapèutica privada i difon els seus coneixements per mitjà de la participació en congressos, xerrades formatives, tallers i cursos en organitzacions públiques i privades. Sempre ha mantingut i treballat des d’una perspectiva crítica i feminista. A més, és autora de diversos llibres.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Cura de les tomaqueres al Circell, un dels projectes agroecològics que gestiona Mengem Osona
Cura de les tomaqueres al Circell, un dels projectes agroecològics que gestiona Mengem Osona | Anna Jordana
Josep Comajoan Colomé
Serà aquest diumenge dia 21 a la Guixa, amb Revolta Pagesa, l'Assemblea Pagesa, Mengem Osona, Justícia Alimentària i l'Horta del Cabanyal | A la tarda es farà el taller «Coneixem l'hort i trucs per cultivar-lo amb amor. Fem un reocrregut identificant plantes silvestres»
Mar Pujol & Jandama & Ferran Orriols  és la proposta lluçanesa que actua aquest divendres al Cantilafont
Mar Pujol & Jandama & Ferran Orriols és la proposta lluçanesa que actua aquest divendres al Cantilafont
La iaia, Mar Pujol & Jandama & Ferran Orriols, Kolektivo Konika, La Ludwig Band o Cristina Len són alguns dels artistes que actuaran al festival aquest divendres i dissabte | En el marc del projecte Recoopera, el festival oferirà un espai per a la reflexió i el debat sobre el rol dels esdeveniments culturals en l’àmbit de la sostenibilitat
Jesús Rodríguez, divendres passat a Suïssa
Jesús Rodríguez, divendres passat a Suïssa | Víctor Serri
Ferran Domènech
Entrevista a Jesús Rodríguez, davant el seu imminent retorn a Catalunya després de vuit mesos d'exili a Suïssa en ser investigat pel Tsunami Democràtic | «L'exili també ha de servir per treballar en la modificació del Codi Penal»