La Fundació Emprius acaba de convocar la primera edició del Premi Emprius. Es tracta d'un concurs que premiarà amb 800 euros una proposta d'investigació, recerca, reflexió o divulgació en relació al comunalisme.
L'objectiu del premi és posar en valor el comunalisme, tant en el seu passat, tot i que moltes hores acaba ocupant un lloc gairebé inexistent en la memòria històrica, com també en el present, a través dels projectes que l'intenten recrear o com a proposta de futur per afrontar les crisis i reptes a nivell social, humà i ecosistèmic.
La Fundació Emprius entén per comunalisme tota una sèrie de formes d'organització relacionades amb la tinença i la gestió comunal i col·lectiva dels recursos, i els drets comunals sobre aquestes. Des de la democràcia directa i la participació activa i comunitària a les relacions socials de reciprocitat i suport mutu. Aposten per una transformació social on aquest tipus d'estructures, formes i lògiques tinguin cada vegada més pes, ja que consideren que poden aportar solucions a diverses problemàtiques actuals.
Les bases especifiquen que es valoraran favorablement les propostes que enfoquin la qüestió en l'àmbit rural. El termini per presentar propostes està obert fins el 6 d'octubre, i el 2 de novembre s'anunciarà la proposta guanyadora. El treball guanyador ha de ser una proposta o projecte no realitzat, i amb la dotació del premi es vol promoure i contribuir a la seva realització. També es podran premiar propostes de creació de nous materials o suports a la divulgació d'una investigació o projecte ja realitzat.
El jurat el premi estarà compost per David Algarra, autor del llibre El comú català. La història dels que no surten al a història; Federica Ravera, autora del llibre Dones de la muntanya; David Segarra i Soler, periodista i documentalista; Mar Carrera i Vendrell, periodista i editora de Pol·len Edicions, i Joan Pedragosa, membre d'Emprius i del projecte Reconstruir el Comunal.