En moviment

El Desfolca’t de Calaf arriba a la 32a edició, amb Elèctrica Dharma i Xavi Sarrià com a plats forts

El festival de música tradicional i popular de Calaf se celebrarà del 28 al 29 de juny

Entre les novetats d’enguany destaca un nou espai dedicat al punk-folk

Paraula, música, dansa

| 17/06/2024 a les 17:59h
Arxivat a: En moviment, Desfolca't, música, música d'arrel, música popular, cançó, cultura popular, Quico el Cèlio el Mut i el Noi de Ferreries, Elèctrica Dharma, Xavi Sarrià
L'Elèctrica Dharma ha inclòs el Desfolca't en la seva gira de celebració del seu 50è aniversari
L'Elèctrica Dharma ha inclòs el Desfolca't en la seva gira de celebració del seu 50è aniversari | Juan Miguel Morales
El festival de música tradicional i popular de Calaf, el Desfolca’t, ultima els preparatius de la 32a edició, que tindrà lloc el divendres 28 i el dissabte 29 de juny. La proposta per aquest 2024 inclou grups consolidats i mítics de l’escena folk catalana, amb formacions emergents i innovadores, i intentant garantir la presència femenina als escenaris. Un any més, el festival manté la gratuïtat dels concerts per fer la música popular accessible a tothom.

Com cada any, el Desfolca’t se celebrarà al nucli anticde Calaf, per contribuir a dinamitzar aquest espai de la vila. D’aquesta manera, es mantenen les actuacions en espais ja emblemàtics del festival com la plaça Gran, la plaça de les Eres i la plaça Ravalet. Com a novetat, en aquesta edició s’habilitarà una zona de concerts d’estil punk-folk a la plaça de l’Antic Hospital, a tocar del castell medieval i el Centre de Recursos per a l’Ocupació (CRO). Al voltant de la plaça de les Eres es mantindrà la proposta d’espai gastronòmic amb una oferta renovada de food trucks i s’hi habilitarà una zona de taules i cadires per tots aquells que vulguin sopar durant els concerts. 

Divendres, Fetus al Casal de Calaf

El festival arrencarà el divendres 28 amb un concert del grup Fetus al pati del Casal de Calaf, a partir de 2/4 de 10 del vespre. Aquesta formació combina el punk-rock amb la música d’arrel dels Països Catalans. L’actuació estarà precedida d’un sopar popular.

L’endemà, a partir de les 10 del matí i fins la una del migdia el festival escalfarà motors al mercat de Calaf amb una matinal de cultura popular, que comptarà amb la participació dels Geganters i Grallers de Calaf, i la colla bastonera de Manresa VanDelPal. 

També hi haurà un taller de danses tradicionals a càrrec  d’Ivan Caro, membre d’Orquestrina Trama, a partir de les 11 al Casino de Calaf. El taller té un preu de 10 euros i cal inscriure’s prèviament, a través del correu electrònic [email protected].
 

Xavi Sarrià, en un actuació a Manresa Foto: Sara Blázquez Castells


Grups emergents del panorama folk

El primer concert tindrà lloc a la plaça de les Eres, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, amb el grup emergent Narinan, de l’Alta Segarra, un duet format per Andrea Montalbán i Roger Rotés que combina la cançó d’autor acompanyada d’acordió i guitarra. Seguidament, al mateix espai, serà el torn de l’Orquestrina Trama, vells coneguts del festival que animaran a tots els assistents a ballar danses tradicionals amb músiques del Pirineu. 

Simultàniament engegarà el racó punk-folk a la plaça de l’Antic Hospital, on durant tota la tarda hi tocaran diferents formacions catalanes com Pork Chop Boys, Folkicides, The Denim Rips i el grup Old Time Spooks, vinguts del País Basc. Una oportunitat per escoltar de primera mà un folk més desenfadat i de carrer, amb instruments sorprenents.

L’oferta es complementarà amb un concert a la plaça Ravalet del duet occità Aoédées, a partir de les 7 del vespre. Les seves protagonistes, vingudes de la Catalunya Nord, presentaran el seu primer disc, que combina les polifonies tradicionals amb les composicions pròpies.  

 

Concerts gratuïts de la Dharma, Xavi Sarrià i Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries

A partir de les 20.30h les actuacions es traslladaran cap a la plaça Gran, amb l’actuació de dos grups emblemàtics del panorama folk català. Engegaran Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, un grup de música tradicional de les Terres de l’Ebre amb prop de 40 anys d’història. I a partir de 2/4 d'11 de la nit, sonarà l’Elèctrica Dharma, que han inclòs Calaf en la seva gira per celebrar el 50è aniversari de la formació. 

A partir de la mitjanit, el festival continuarà oferint concerts simultanis als espais de la plaça de Les Eres i la plaça Ravalet. A Les Eres hi actuaran La Cosina, el nou projecte de Clara Colom, ex membre i fundadora de Roba Estesa, amb una combinació de ritmes tradicionals i moderns. La Ravalet serà, un any més, l’espai dedicat a la música de taverna, amb el punk celta dels Lád Cúig.

A partir de les dues de la matinada arribarà un concert esperat pels habituals del Desfolca’t, que ja estava programat en l’edició anterior, i que aleshores la pluja va obligar a anul·lar. El músic valencià Xavi Sarrià, lletrista i cantant de la mítica banda Obrint Pas, serà l’encarregat de tancar la nit a la plaça Gran, amb el seu projecte en solitari. 
 

El cartell del Desfolca't 2024


Un cartell dedicat al campanar de Calaf

El disseny del cartell d’enguany, a càrrec de Brandàlic, vol reflectir la diversitat de la programació d’aquesta edició i inclou el campanar com a element principal. El Desfolca’t homenatja així aquest tret distintiu de la vila de Calaf que actua de teló de fons dels concerts. Precisament, enguany el campanar calafí és protagonista d’una iniciativa popular per captar fons per fer-ne possible la rehabilitació.  
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»