En Moviment | Economia social i solidària

Més de 15 activitats i 50 entitats i cooperatives implicades al cinquè FESSrural

El Festival Rural de l'Economia Social i Solidària servirà per mostrar i enxarxar les economies transformadores del món rural en la lluita contra els macroprojectes

Es farà el dissabte 13 de juliol a Vallfogona de Riucorb, a la Conca de Barberà

Gent sense poble, pobles sense gent

| 14/06/2024 a les 14:29h
Arxivat a: En moviment, FESSrural, cooperativisme, economia social i solidària, economia social, economies rurals, ruralisme, món cooperatiu, Vall del Corb
Representants de l'organització després de la presentació del FESSrural 2024
Representants de l'organització després de la presentació del FESSrural 2024
El FESSrural és la cita anual del calendari de l’economia social i solidària rural de Catalunya. Aquest any es farà el dissabte 13 de juliol a Vallfogona de Riucorb, al bell mig de la Vall del Corb, un territori a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de Ponent.

L’edició d’aquest any arriba amb un canvi important en el plantejament i, per primera vegada, es farà a la tarda-vespre, amb una programació que evita les hores més fortes de calor i que s’ubica en diferents espais del poble per convertir el festival en un esdeveniment còmode i agradable.

Un total de 16 activitats conformen la programació, que es dividiran en sis espais o zones diferents del poble. Per una part, l'Espai Fòrum acollirà els dos principals espais de debat del festival. L'Espai Plaça Major serà la zona lúdica destinada a tallers artístics i visites guiades culturals. L'Espai Canalla serà de joc lliure per a les més petites. L'Espai Degustació i Mercat Ecosocial serà el pròpiament de fira i exposició de projectes d’economia social i solidària sobre alimentació, art, roba, cosmètica, serveis, artesania, etc. L'Espai Sarao estarà destinat al concert i al Pd de la nit i on s’ubicaran Furgos & Teca de producte local. I finalment l'Espai Exposicions acollirà tres exposicions.
 

El FESSrural 2023, que va fer-se a Sort


Una edició centrada en la lluita contra els macroprojectes

Sota el lema «La vida que es defensa», aquesta edició se centra en la lluita contra els macroprojectes que amenacen el territori i les formes de vida locals. Els dos fòrums de debat principals d’aquest FESSrural giraran entorn aquesta temàtica.

D’una banda, hi haurà el primer espai de trobada de projectes que treballen per la dinamització del món rural dels Països Catalans des de l’economia social i solidària. L’objectiu de la trobada és que aquestes iniciatives es puguin conèixer i reconèixer, alinear mirades, unir esforços i avançar cap a majors impactes i que sigui embrió d'una coordinació que tingui continuïtat més enllà del FESSrural. I d’una altra, un fòrum de debat i reflexió per articular les lluites de defensa del territori, enfront de l’allau desmesurada de macroprojectes als territoris rurals, per avançar cap a una transició ecosocial que permeti el desenvolupament d’una economia sostenible i arrelada als territoris i que posi al centre la vida i les necessitats de les habitants dels pobles.

En aquesta cinquena edició, també hi haurà el mercat de projectes ecosocials que cada any acull el FESSrural. Enguany comptarà amb la presència d’una cinquantena de projectes de l’economia social i solidària dels sectors dels serveis, l’art, l’artesania, la roba, la cosmètica i l’alimentació. 

El mercat ecosocial inclourà un espai per a la degustació de productes i beuratges locals i estarà obert durant tota la tarda de la jornada. A més a més, a l’Espai Sarao hi haurà Furgos & Teca de proximitat per poder sopar abans dels concerts de la nit.
 

Una de les activitats del FESSrural 2023


Una proposta d’activitats pensada per gaudir en família

Des de la seva primera edició, el FESSrural s’ha caracteritzat per ser una proposta pensada per gaudir amb tota la família. És per això que enguany, els espais Plaça Major i Canalla, centraran les activitats més lúdiques del festival amb tres tallers artístics i artesans, una ruta literària del Rector de Vallfogona i un espai de joc dinamitzat per als més petits.

El toc musical del festival el posaran Pd Ricard Skyhook, un selector musical, garriguenc d'adopció, que oferirà una sessió en format vinil a ritme de salsa, cúmbia, afro i brasil; el concert de Pascual i els Desnatats, amb rumba, cançó catalana i versions, i Pd Lupe, que tancarà el FESSrural fent rodar els seus vinils de soul, northern soul, skinhead reggae, ska, cúmbia i altres estils tropicals.

A banda de la proposta d’activitats que configuren la programació també es podran visitar tres exposicions diferents. D’una banda, «La Vall del Corb: quan les persones fan paisatge», una exposició visual i poètica que posa en valor la Vall del Corb, tant des del punt de vista paisatgístic o dels seus valors històrics i culturals, com de les persones i entitats que fan que es mantingui com un territori viu. 

D’altra banda, «La Comuna del Camp 1305-1716» és una exposició que tracta sobre 400 anys en contra del poder senyorial. I finalment «Indicadors de Sobirania Alimentària de Catalunya» mostra la situació actual del sistema alimentari a Catalunya, des de la perspectiva de la sobirania alimentària. 
 

Un moment del FESSrural 2023


Un festival que s’adapta a les altes temperatures 

A banda del canvi horari del festival, com a resposta a les altes temperatures dels darrers anys provocades pel canvi climàtic, també s’han pres altres mesures per fer més agradable l’estada: la piscina del poble romandrà oberta durant tota la tarda i hi haurà espais frescos senyalitzats per descansar.

Des de l’organització i l’Associació pel Desenvolupament de la Vall del Corb, es proposa aprofitar el festival per passar tot el cap de setmana descobrint la vall, i per això es recomanen restaurants, cellers, allotjaments i activitats al web del festival.

L’Associació pel Desenvolupament de la Vall del Corb, agrupa més de 200 persones i entitats i està integrada per pagesia, elaboradores, cellers, restauració, entitats ecologistes i culturals i habitants de la vall. Té per objectiu promoure la fixació de població i el repoblament a través de l’agroecologia, la gestió forestal i la recuperació d’habitatge a través del projecte Territori de Vincles.

El FESSrural és una iniciativa que neix el 2019, impulsada per activistes de l’economia social i solidària amb la intenció de crear un punt de trobada de les economies transformadores en l’àmbit rural. Aquest any és organitzat per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), l’Associació Vall del Corb, cooperatives i entitats de l’economia social i solidària del Camp de Tarragona i Ponent, les xarxes locals de la XES (XES Garrotxa, XES Ripollès, XES Empordà, XES Alt Pirineu i Aran i XES Vegueria Penedès), i els ateneus cooperatius Coopcamp–Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona i Ponent Coopera–Ateneu Cooperatiu de la vegueria de Ponent.
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»