EN MOVIMENT | MANIFESTACIÓ PER LA REDUCCIÓ DE L'ACTIVITAT TURÍSTICA

Veus del món de la cultura i 80 entitats presenten el Manifest per la Reducció de l’Activitat Turística i la manifestació PROU! Posem Límits al Turisme

Aquest matí diversos col·lectius i entitats han presentat en roda de premsa la manifestació unitària PROU! – Posem límits al turisme, que tindrà lloc el dissabte 6 de juliol a Barcelona

En paral·lel, a Girona, també han fet públic el Manifest per la Reducció de l’Activitat Turística, elaborat per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, amb més de 200 signatures individuals, moltes de les quals de veus conegudes del món de la cultura i la ciència

El cost del nou telecabina de Vallter multiplicaria per cinc la inversió anual de la Generalitat al Ripollès

| 12/06/2024 a les 12:05h
Arxivat a: En moviment, decreixement, turisme, manifestació
Moment de la roda de premsa.
Moment de la roda de premsa.
Aquest matí diversos col·lectius i entitats han presentat en roda de premsa la manifestació unitària PROU! – Posem límits al turisme, que tindrà lloc el dissabte 6 de juliol a Barcelona i, en paral·lel, a Girona també han fet públic el Manifest per la Reducció de l’Activitat Turística, elaborat per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, amb més de 200 signatures individuals, moltes de les quals de veus conegudes del món de la cultura i la ciència.

Així, han participat en l’acte persones com Mireia Calafell, David Fernàndez, Laura Grau, Laura Aznar, Pol Guasch, Patrícia Bargalló, Kiko Amat, Joan Buades,Jose Mansilla o Xapo Ortega. El manifest ha estat igualment signat per d’altres que no han pogut ser-hi presents avui però donen el mateix suport a la iniciativa: l’antropòloga Yayo Herrero, la comunicadora Natza Farré, les escriptores Anna Pacheco i Blanca Llum Vidal, o les músiques Maria Arnal i Clara Peya, entre moltes altres.

Aquest manifest i la manifestació del juliol comparteixen els mateixos arguments quant a la necessitat de canvi de model econòmic i de decreixement turístic per la sobreexplotació de la ciutat, que genera dependència econòmica d’una indústria altament volàtil, expulsió del veïnat, precarització laboral, afebliment del teixit comercial i pèrdua d’espais comunitaris, augment de les desigualtats i les injustícies socials i econòmiques, alta influència de grups empresarials en la governança de la ciutat i dèficit democràtic, augment de la despesa pública en serveis en benefici fel sector turístic, agreujament de les condicions ambientals i en la crisi climàtica, banalització i mercantilització del patrimoni de la ciutat, i empobriment de la cultura local. Segueixen obertes les adhesions a la convocatòria.

El manifest demana, en resposta a aquests impactes, les següents mesures: fi de la promoció turística amb diners públics i de subvencions i exempció fiscal al sector, aturada de tota ampliació d'infraestructures portuàries i aeroportuàries, així com de macroesdeveniments com la Copa Amèrica, reducció de l'oferta d'allotjament turístic, reducció progressiva del trànsit de creuers fins a la seva eliminació, millora de les condicions laborals del sector turístic, reorientació i diversificació de l'economia que prioritzi activitats sense petjada de carboni i en sectors estratègics per a la vida, acompanyada per la formació de les persones treballadores del sector turístic a d’altres àmbits laborals.
 

El lema de la manifestació serà «PROU! Posem Límits al Turisme»


Quant a la manifestació, destaquen les més de 80 entitats i col·lectius que la convoquen de moment, xifra que es preveu que continuarà augmentant durant les pròximes setmanes. Aquests col·lectius estan elaborant un comunicat específic que es farà públic a la fi de la mobilització.

Les entitats comparteixen també la percepció que diferents factors fan palpable que la convocatòria tindrà un seguiment mai vist a Barcelona en l'àmbit del turisme. Per una banda, la indignació pels estralls provocats per l'activitat turística són ja palesos i transversals, i consideren que és pràcticament impossible no patir-los o percebre'ls directament; per l'altra, aquesta indignació igualment transversal també s'està donant a d'altres llocs com ara les Canàries o les Balears, on ja ha estat ben canalitzada cap a mobilitzacions massives.

Aquest moment d'indignació generalitzada creuen que és tan evident que recorden que darrerament s'ha sentit la classe política, la mateixa que, afegeixen, fins ara ha pregonat les bondats del turisme, parlar sobre gestionar el turisme o, fins i tot, tancar una terminal de creuers. Amb tot, els impulsors de la campanya consideren que les suposades solucions són en realitat cortines de fum, maneres de fer veure que es fan càrrec dels problemes i els gestionen. En la seva opinió els conflictes provocats pel turisme a Barcelona, no tenen a veure amb la gestió, sinó amb el volum. Per tant, qualsevol proposta que no apliqui polítiques de decreixement turístic creuen que està destinada a fracassar i a despertar més contestació social.
 

Manifest per la reducció de l'activitat turística a Barcelona.

 

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»