En aquesta segona sessió s'abordarà la crisi de l’aigua com a element i com a recurs natural, es generarà discurs entorn a l’aigua com a dret humà, i es debatran els diferents models de gestió i sistema de recollida i reciclatge d’aigües.
Sota el títol «L'aigua: gota a gota s'explota!», hi haurà com en totes les sessions de l'Escola de Col·lapse, una activitat al matí i una a la tarda, amb dinar també obert a totes les persones participants entremig. Al matí, d'11 a 1, hi haurà una taula de debat sobre «L'aigua, la defensa d'un recurs natural, un bé comú i un dret humà», amb Edurne Bagué, d'Aigua és Vida; Jesús Soler, del Grup de Defensa del Ter; Joan Arévalo, de la cooperativa Comunitat Minera Olesana i d'Aigua.coop; Lluís Basteiro, de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública, i Anna Costa, de l'àrea de Cicle de l'Aigua del Consell Comarcal d'Osona.
A la tarda, de 4 a 2/4 de 7, es farà un taller pràctic en el qual es muntarà un sistema de recollida i reciclatge d'aigua. El taller anirà a càrrec de l'Associació Terra Fèrtil. Com la resta de sessions de l'Escola del Col·lapse, la de diumenge es farà a l'espai El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa. L'entrada és gratuïta, tot i que es demana que es faci inscripció prèvia al web d'El Refugi. Per si algú vol fer el trajecte fins a la Guixa amb bicicleta, a 2/4 d'11 sortirà un servei de bicibus col·lectiu del davant de l'Espai El Pont del barri del Remei de Vic, a la rambla Josep Tarradellas.
Un moment de la primera sessió de l'Escola del Col·lapse Foto: Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse s'organitza amb la idea de generar debats entorn a diferents temes «col·lapsats», en els quals es compta amb la veu de persones expertes de l'àmbit acadèmic així com actors referents al territori. A la tarda, l'espai es dedica a fer tallers pràctics entorn de cada temàtica.
La primera sessió de l’Escola del Col·lapse va ser el 26 de maig i, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs», es van cercar respostes a la pregunta de com hem arribat fins al context actual de crisi ecosocial i els diferents reptes políticosocials, ambientals i territorials que ens presenta. A la tarda, es va fer el taller pràctic «Escenaris de futur» amb els promotors de la campanya «Futurs ImPossibles». A partir d'imaginar Osona al 2045, es va reflexionar entorn als camins que poden succeir o que podem triar en els propers anys, per acabar arribant a diferents escenaris que podríem tenir en funció dels esdeveniments previs.
La tercera sessió de l'Escola del Col·lapse serà el 21 de juliol i girarà entorn a l'alimentació. Per a la tardor es preparen noves sessions sobre energia, habitatge i cures.