Aquest dijous es presenta a Vic l'edició d'aquest any de l'Anuari Mèdia.cat, referent del periodisme crític als Països Catalans. La presentació es farà a 2/4 de 7 del vespre a la llibreria Muntanya de Llibres i comptarà amb la participació de Carme Verdoy, coordinadora de l'Anuari; de Lluc Corominas, autor d'un dels articles de l'Anuari, i Josep Comajoan, periodista de Setembre.
Editat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, després de 12 edicions en què s’ha consolidat com una referència del periodisme crític, el nou Anuari es converteix en una publicació centrada en el periodisme i la comunicació i fa una radiografia de la situació actual del periodisme als Països Catalans, de les fortaleses amb què compta i els perills que l’amenacen.
Entre altres, l'edició d'aquest any de l'Anuari de Mèdia.cat inclou una immersió en l'anomenada «fatxosfera», amb una radiografia de qui hi ha al darrere, qui finança i com operen els braços mediàtics de l'extrema dreta, o un article sobre el «negoci del clic», o com la distribució de continguts per xarxes ja no és sostenible i com s'adapten els mitjans a les noves estratègies.
L'article de Lluc Corominas, que Setembre i Mèdia.cat publicaran aquest dimarts en format digital, es titula «Els tentacles de la viralitat de l'odi». Analitza quins perills comporta l'augment dels discursos d'odi a les xarxes i com s'aborda el debat sobre la regulació de les interaccions a l'espai digital i com afecta a mitjans, periodistes i el món digital en general. Corominas és estudiant de Periodisme a la UVic, una de les universitats col·laboradores en l'obra.
Altres temàtiques que s'aborden en l'Anuari són el sostre de vidre en les direccions de mitjans, amb només un 25% de dones directores; els obstacles que es troben els periodistes quan fan servir la transparència; la informació fast food en el consum de notícies en l'era digital; el periodisme inclusiu amb les realitats LGTBI+; la massacre de periodistes palestins, o la cobertura de l'esport femení als mitjans, entre altres. També una entrevista a Patrícia Ventura, especialista en ètica i intel·ligència artificial, i una a María Obelleiro, director del diari gallec Nós Diario.
En un moment marcat per l'auge de l'extrema dreta, la desconfiança en els mitjans de comunicació i un món digital cada cop més hostil, i on el periodisme hauria de ser un antídot contra la por i la desinformació, l'Anuari Mèdia.cat es presenta com una eina pràctica per donar claus per entendre el món on vivim, qüestionar inèrcies del món mediàtic i plantejar reflexions sobre temàtiques que marquen l'actualitat. En resum, una aposta per la reflexió a l'hora de mirar el món i els mitjans, a més d'agafar perspectiva per aturar-se a reflexionar lluny de la urgència de l'actualitat.