Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/05/2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimecres s'ha presentat al Refugi de la Guixa l'Escola del Col·lapse, un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil. La iniciativa, que anirà programant sessions al llarg del 2024, vol esdevenir un espai de referència per reflexionar, pensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental. Amb la idea de generar debats entorn a diferents temes «col·lapsats», es comptarà amb la veu de persones expertes de l'àmbit acadèmic així com actors referents al territori. A la tarda, l'espai es dedicarà a fer tallers pràctics entorn de cada temàtica.La primera sessió de l’Escola del Col·lapse es farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria. Sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs», al matí participaran en una taula rodona Pau Llonch, economista i membre del Seminari Taifa; Alba Hierro, coordinadora de la Fundació Emprius; Helena Majó, membre de la plataforma Per una Plana Viva, i Mario Ríos, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Girona. Tots quatre intentaran respondre a la pregunta de com hem arribat fins al context actual de crisi ecosocial i els diferents reptes políticosocials, ambientals i territorials que ens presenta.
Després d’un vermut i dinar, a la tarda, es farà el taller pràctic «Escenaris de futur» amb els promotors de la campanya «Futurs ImPossibles». A partir d'imaginar Osona al 2045, es pensaran els camins que poden succeir o que podem triar en els propers anys, per acabar arribant a diferents escenaris que podríem tenir en funció dels esdeveniments previs. L'objectiu final del taller és poder reflexionar sobre la necessitat d'una transició ecosocial justa i democràtica i què cal per arribar a aquest futur desitjable.
Totes les sessions es faran en diumenge a l’espai d’El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa, d’11 del matí a 1 del migdia i de 4 a 6 de la tarda.
La jornada es dividirà en una part teòrica (en format de taula rodona), al matí, i una de més pràctica i lúdica, a la tarda, per buscar i explorar solucions conjuntes. Al migdia s'oferirà dinar per part de La Cantina d'El Refugi i per contribuir en la transició, també s’ha organitzat un bicibus per anar juntes amb bici fins a la Guixa. El bicibus sortirà a 2/4 d'11 de l’espai El Pont, a la rambla Josep Tarradellas.
Un moment de la roda de premsa, amb Mar Cañellas, Claudia Cavaller i Arnau Musach Foto: Sara Blázquez
En aquesta primera edició hi ha programades sis sessions. Tanmateix, la idea és que sigui un cicle de xerrades viu que pugui anar-se replicant si hi ha interès. En aquest primer cicle l'organització s'ha centrat especialment en els grans temes del col·lapse mediambiental i social. S'abordaran a nivell general i també s'intentarà aterrar-los al màxim a la realitat i a les problemàtiques que afecten la població de Vic i, per extensió, a la comarca d’Osona. Les sessions d’aquest primer cicle seran:
26 de MAIG: DAVANT DEL COL·LAPSE, ESCENARIS FUTURS (contextualització del col·lapse i les múltiples crisis associades + taller pràctic i reflexiu sobre possibles escenaris de futur)
9 de JUNY: L'AIGUA: GOTA A GOTA S'EXPLOTA (s'abordarà la crisi de l’aigua com a element i com a recurs natural, es generarà discurs entorn a l’aigua com a dret humà, i es debatran els diferents models de gestió i sistema de recollida i reciclatge d’aigües)
21 de JULIOL: ALIMENTACIÓ: FEM BULLIR L'OLLA
Per a la tardor es preparen noves sessions sobre energia, habitatge i cures.
La participació a les activitats és gratuïta amb inscripció prèvia i es pot reservar al web d’El Refugi, amb opció de dinar per 10 euros. Es pot assistir a l'activitat del matí, a la de la tarda o a totes. L’enllaç i tota la informació referent a l’escola, la podreu trobar a l’instagram @escola.del.collapse.