Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/05/2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja hi ha programa tancat per a la primera sessió de l’Escola del Col·lapse que es farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa. Sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris de futur», al matí participaran en una taula rodona Pau Llonch, economista i membre del Seminari Taifa; Alba Hierro, coordinadora de la Fundació Emprius; Helena Majó, membre de la plataforma Per una Plana Viva, i Mario Ríos, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Girona. L’objectiu d’aquesta primera sessió és assentar les bases de les que vindran a continuació.Tots quatre intentaran respondre a la pregunta de com hem arribat fins al context actual de crisi ecosocial i els diferents reptes políticosocials, ambientals i territorials que ens presenta. Després d’un vermut i dinar, a la tarda, i vinculat amb el debat del matí, es farà el taller pràctic «Escenaris de futur» amb els promotors de la campanya «Futurs
El taller convida els assistents a pensar en la crisi ecosocial i en diferents vies possibles per afrontar-la. Es fa a través d’un exercici d’imaginació i predicció sobre com serà la plana de Vic l’any 2045 pensant en diferents causes i esdeveniments que puguin determinar la irrupció de diferents grups polítics o tendències econòmiques. L'objectiu final del taller és poder reflexionar sobre la necessitat d'una transició ecosocial justa i democràtica, tot definint què cal per arribar a aquest futur desitjable.
L’Escola del Col·lapse, amb la Comunalitat de Vic, El Refugi i Terra Fèrtil
L’Escola del Col·lapse està impulsada per la Comunalitat de Vic, l’Associació Terra Fèrtil i El Refugi. Es tracta d’una iniciativa que de moment tindrà una sèrie de sessions al llarg de tot l’any 2024 per reflexionar, repensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental.
A l’estil d’aquesta primera, en cada sessió s’abordarà un dels temes col·lapsats, com l’aigua, l’alimentació o l’habitatge, entre altres, i es comptarà amb la mirada i l’opinió de veus expertes, tant de l’àmbit local com nacional, que aportaran sortides a la situació. Totes les sessions es faran a l’espai d’El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa, d’11 del matí a 1 del migdia i de 4 a 6 de la tarda.
Hi haurà un bicibus per anar-hi amb bici des de Vic
La jornada es dividirà en una part teòrica, al matí, i una de més pràctica i lúdica, a la tarda, per buscar i explorar solucions conjuntes. Al migdia s'oferirà dinar per part de La Cantina d'El Refugi i per contribuir en la transició, també s’ha organitzat un bicibus per anar juntes amb bici fins a la Guixa. El bicibus sortirà a 2/4 d'11 de l’espai El Pont, a la rambla Josep Tarradellas.
A la segona sessió, el 9 de juny, s’abordarà la problemàtica de l’aigua, i a la tercera, el 21 de juliol, la de l’alimentació. Per a la tardor es preparen noves sessions sobre energia, habitatge i cures. L’entrada gratuïta es pot reservar al web d’El Refugi, amb opció de dinar per 10 euros.
L’objectiu de les tres entitats, segons diuen, és «estar preparades pels temps que venen i perquè no volem que ningú es quedi enrere». Tot plegat, sota l’eslògan de «Se’ns tanquen portes? Obrim finestres!», amb l’objectiu de generar discurs contrahegemònic i organitzar-se.